Fotos: el Dia de la Cambra a Osona reconeix la tasca de les millors empreses de l’any

Publicat el 08 d’octubre de 2008 a les 20:02
Les empreses premiades han rebut el guardó de mans del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; el regidor de Promoció econòmica i de ciutat i tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Manlleu, David Bosch, el president del Consell Comarcal d’Osona, Miquel Arisa; i el secretari general de Caixa de Manlleu, Jordi Espona.
 
PREMI A LA MILLOR INICIATIVA EMPRENADORA: BIOACCEZ CONTROLS
 
Bioaccez Controls comença la seva activitat desenvolupant software de control d’accés i presència, junta amb la comercialització d’equips electrònics per als mercats del control d’accés i la seguretat, i poc a poc encamina la seva especialització vers el RFID (etiquetes d’identificació per radiofreqüència) i la biometria.

Els productes són lectors d’empremta digital, que junt amb el software adequat permeten entrar en edificis llegint els trets diferencials de cada persona. Les targetes actives RFID ofereixen possibilitats d’entrar en edificis i portes automàtiques en mode “mans lliure”, és a dir, sense haver d’acostar cap targeta als lectors o targeters i a llarga distància (de 0,5 a 25 m.). Una aplicació és l’obertura de portes de garatge a distància.

Dins del sector de la RFID, Bioaccez s’especialitza en el control a llarga distància, quan la majoria de les altres empreses treballen a curtes distàncies, de centímetres.
 

A l’hora de donar el premi s’ha valorat especialment l’aposta de Bioaccez, ja des dels seus inicis, per la internacionalització i la orientació de la seva activitat als mercats europeus. Als pocs mesos de començar, ja ha establert una xarxa de distribuïdors a les principals capitals europees i l’exportació representa aproximadament el 50% de la seva facturació.

Així mateix, s’ha valorat també l’interès dels projectes de futur de l’empresa que inclouen el desenvolupament d’una targeta RFID passiva que permeti funcionar a distàncies de més de 70 cm i el desenvolupament de xips o mòduls miniaturitzats que integrin reconeixement biomètric i comunicació ”sense fils” per a aplicacions d’electrònica de consum, telefonia, indústria i de seguretat financera.

Ha recollit el premi Ramon Parladé, director general de Bioaccez Controls.
 
PREMI A LA MILLOR TRAJECTÒRIA EMPRESARIAL: COOPERATIVA PLANA DE VIC
 
El primer referent històric de la Cooperativa Plana de Vic data del novembre de 1966, quant un grup de ramaders de la comarca van celebrar una Assemblea amb l’objectiu de crear un organisme que coordinés els pagesos i intentés solucionar alguns problemes econòmics i d’organització que els afectaven.

A la primera activitat de producció de pinsos, s’hi ha anat afegint progressivament altres serveis com: la comercialització de bestiar i llet, els serveis tècnics i veterinaris, els serveis de gestió i administratius, i l’economat, i finalment les botigues Plana de Vic l’any 2005. Aquesta nova línia de negoci permet reduir costos d’intermediaris en els productes propis, donar valor al treball dels ramaders, i augmentar la rendibilitat de l’empresa. Es planteja un nou concepte comercial que apropa una carn de qualitat, segura, fresca i amb tota la garantia de traçabilitat de la granja al consumidor.
 

A l’hora de donar el premi s’ha valorat la tasca de Cooperativa Plana de Vic durant els 40 anys d’existència, mitjançant la qual ha aconseguit la millora tècnica, econòmica i social de les explotacions del seus socis, que actualment arriben a 1.200 i, de la pròpia cooperativa, a través d’un creixement eficient i socialment responsable, i utilitzant els valors del cooperativisme per donar resposta als reptes d’un escenari econòmic canviant i globalitzat.

Així mateix, s’ha valorat el fet que la cooperativa ha estat pionera en la integració del benestar animal a les granges dels socis i en l’aplicació de polítiques de qualitat i mediambientals.
 
Ha recollit el premi: Isidre Castanyer, president de la Cooperativa Plana de Vic

PREMI A LA MILLOR INICIATIVA D’INNOVACIÓ: EXTRAPERNIL (CUITS ERRE)
 
L’empresa Extrapernil, coneguda sota la marca Cuits ERRE, va néixer l’any 1952 per la iniciativa del veterinari Josep Vilacís, especialitzat en zootècnica i nutrició animal. El seu ambiciós objectiu era crear el producte cuit curat de més qualitat del nostre país.

La unió dels mètodes d’última generació –gràcies a una activitat constant de R+D+ I— i el procés més tradicional per treballar la carn han fet que al llarg dels anys l’empresa Extrapernil hagi esdevingut un referent de producte dins del mercat de l’alimentació d’alta gamma. Passat l’any 2000, l’empresa familiar es professionalitza encara més i comença la participació activa de la segona generació Vilacís Erra.

Aquest any 2008 els seus productes de pernil cuit i salsitxes de frankfurt han aconseguit el certificat europeu de producció ecològica, pel qual s’ha establert una línia diferenciada d’aquests productes certificats amb les modificacions de logística necessàries per poder treballar-los correctament i eficaçment. La nova línia es presenta amb un nou estil d’envasos elegant i ecològic que permet la conservació del producte al frigorífic més d’una setmana.
 

A l’hora de donar el premi s’ha valorat la capacitat d’Extrapernil (Cuits Erre) de combinar innovació i compromís ecològic; innovar tenint cura del més mínim detall en el procés d’elaboració de la carn a fi d’oferir uns aliments saludables i que mantenen el sabor natural.

També s’ha volgut posar de relleu la figura del Sr. Vilacís i la seva important tasca investigadora al llarg de tota la seva vida que va contribuir a eliminar la pesta porcina a l’Estat espanyol i a descobrir i millorar els mètodes naturals de tractament de la carn de porc.
 
Ha recollit el premi: Núria Vilacís, gerent d’Extrapernil-Cuits Erre.
 
PREMI A LA RESPOSABILITAT SOCIAL CORPORATIVA: LAVOLA
 
LAVOLA és una empresa de serveis ambientals, amb més de 25 anys d’experiència, que treballa per desenvolupar serveis per a la sostenibilitat de la societat en els àmbits de la comunicació, l’educació, la consultoria i l’enginyeria.

La seu central de l’empresa, a Manlleu, és un Ecoedifici que ha rebut reconeixements nacionals i internacionals a causa de la seva eficiència energètica i les tècniques de construcció sostenible utilitzades. LAVOLA també disposa d’oficines a Barcelona, Vilanova i la Geltrú, i Madrid, i d’una empresa associada a Andorra.
 

Es tracta d’una empresa referent en el seu sector d’activitat i àmbit geogràfic; innovadora, i que ha demostrat una capacitat continuada per desenvolupar i integrar serveis i millores tecnològiques. Treballa des d’una òptica sostenible gràcies al seu ampli equip professional pluridisciplinar d’alt nivell, format per 150 persones. Per aquesta raó, l’empresa aporta credibilitat i qualitat en els serveis oferts.
Enguany és la primera edició del reconeixement a la Responsabilitat Social Corporativa, que ha estat una iniciativa conjunta de la Delegació de la Cambra a Osona i Caixa de Manlleu.

A l’hora de donar el premi s’ha volgut reconèixer el compromís de l’empresa en l’àmbit de la responsabilitat social tant pel que fa a la difusió d’aquesta sensibilitat i la promoció de bones pràctiques a les empreses de la comarca fruit de la seva pròpia activitat professional, com pel que fa a l’adopció d’aquests principis en l’àmbit de la mateixa empresa com ho acredita amb la memòria de sostenibilitat que publica anualment.

Ha recollit el premi: Pere Pous, director general de LAVOLA.
 
La RESPONSABILITAT SOCIAL CORPORATIVA TÉ PREMI

Aquest any s’inicia el Premi Responsabilitat Social Corporativa conjuntament amb Caixa Manlleu. Aquest premi neix amb voluntat de continuïtat i amb l’objectiu compartit de les dues institucions de reforçar la sensibilització del món empresarial de la comarca d’Osona envers la responsabilitat social, i premiar iniciatives, petites i grans, que vagin en la línia d’aquesta finalitat.

Més enllà de la concessió d’aquest premi les dues entitats s’han proposat crear un espai de reflexió, difusió i promoció dels principis de la responsabilitat social i de les iniciatives i projectes més innovadors en aquest àmbit.
 
----
Bioaccez, Extrapernil, la Vola i la Cooperativa Plana de Vic guanyen els premis del Dia de la Cambra a la comarca d'Osona
Marc Riera i Morató // ACN
 
Les empreses Bioaccez Controls de Manlleu en la modalitat de millor iniciativa emprenedora, Extrapernil (Cuits Erre) de Vic en la categoria d'innovació, La Vola de Manlleu per la seva política de responsabilitat social corporativa i la Cooperativa Plana de Vic per la seva trajectòria han rebut aquest dimecres el reconeixement de la Cambra de Comerç. Els premis s'han entregat dins dels actes de celebració del Dia de la Cambra a Osona que s'han celebrat a Manlleu. L'acte d'entrega dels premis ha estat presidit pel president de l'entitat, Miquel Valls que ha destacat que malgrat la situació de crisi i les dificultats els empresaris afronten la situació 'amb confiança'.

En el cas de Bioaccez Controls és una empresa que des de la seva creació l'any 2007 ha apostat per la seva 'internacionalització i orientació al mercat europeu' tal i com assenyalen des de la Cambra.
 
 
Aquesta empresa es dedica a desenvolupar software de control d'accés i presència. La seva activitat consisteix en desenvolupar lectors d'empremta digital que permeten accedir a edificis i instal•lacions llegint els trets diferencials de cada persona. Entre d'altres acaben de desenvolupar control d'accés a l'Hospital Pasteur de Niça. L'exportació representa el 50% de la seva facturació. El director general de l'empresa, Ramon Parladé, ha recollit el premi a la millor iniciativa emprenedora.
 
L'empresa vigatana Extrapernil (Cuits Erre) ha estat reconeguda per haver aportat a aquesta empresa nascuda al 1952 'innovació' i 'compromís ecològic'. Aquesta empresa còrnica familiar ha apostat els darrers anys per l'alimentació d'alta gamma. Entre d'altres s'han potenciat envasos més elegants i ecològics que milloren la conservació del producte al frigorífic. El premi l'ha rebut l'actual gerent d'Extrapernil (Cuits Erre), Núria Vilacís.
 
La Vola de Manlleu ha rebut el nou premi a la responsabilitat social Corporativa promogut per la Cambra de Comerç amb la col•laboració de Caixa de Manlleu. A aquesta empresa de serveis ambientals se l'hi ha valorat la seva tasca en la difusió de ''sensibilitat i bones pràctiques' a la resta d'empreses fruit de la seva activitat professional. Entre d'altres es destaca el fet que anualment publica una memòria de sostenibilitat de la seva activat. Ha recollit el premi el seu director general, Pere Pous.
 
El premi a la trajectòria ha estat pels 40 anys de la Cooperativa Plana de Vic. D'aquestes quatre dècades, la Cambra en valorar el fet que s'ha aconseguit 'la millora tècnica, econòmica i social' de les explotacions dels 1200 socis que actualment té. L'entitat organitzadora destaca d'aquesta cooperativa que ha tingut un 'creixement eficient i socialment responsable' utilitzant els valors del cooperativisme. El seu president, Isidre Castanyer, ha estat l'encarregat de rebre el premi.
 
L'acte d'entrega del Dia de la Cambra s'ha iniciat amb un reconeixement a la tasca d'Andreu Colomer Munmany, empresari pelleter mort aquest any i primer responsable de la Cambra a Osona. L'actual president de la delegació de la Cambra a la comarca, Oriol Guixà, n'ha destacat el fet que va ser un 'emprenedor i innovador' i l'iniciador de l'expansió internacional de les empreses a Osona'.
 
 
 
El vicepresident de Ficosa, Josep Maria Tarragó, ha fet durant l'acte una conferència sobre la importància de la competitivitat en el mercat global. Tarragó ha assegurat que la globalització 'no és un problema' si es treballen bé aspectes com les sinèrgies. Per Tarragó el cost de la mà d'obra no és l'únic que s'ha de valorar en el mercat global sinó també aspectes com la logística, el talent o la fiscalitat.
 
La jornada ha acabat amb un sopar al restaurant El Morter de la mateixa població que ha reunit uns 160 comensals. Entre els assistents, el president del Consell Comarcal d'Osona, Miquel Arisa, la rectora de la Universitat de Vic, Assumpta Fargas o els diputats osonencs Ramon Espadaler (CiU), Flora Vilalta (PSC) o Josep Maria Freixanet (ERC).
 
Â