La CUP Vic reclama el vot «per viure dignament» a la ciutat i liderar «el canvi» al consistori

L'Assemblea territorial de l'Alt Ter celebrava l'acte central de campanya a la capital d'Osona amb els diputats al Parlament de Catalunya Carles Riera i Montserrat Vinyets

Carla Dinarès, candidata a l'alcaldia de la CUP Vic, durant l'acte central de campanya de la formació.
Carla Dinarès, candidata a l'alcaldia de la CUP Vic, durant l'acte central de campanya de la formació. | CUP Vic
26 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:10h

L'Assemblea territorial de la CUP Alt Ter -Osona i el Ripollès- celebrava aquest dimecres al vespre l'acte central de campanya al Sucre de Vic, una trobada que comptava amb la participació de la diputada cupaire Montserrat Vinyets i del també diputat i membre de la Mesa del Parlament de Catalunya per a la formació, Carles Riera.

Un míting carregat de simbologia per encarar la recta final de la campanya electoral camí del 28-M que s'encarregava de presentar Marc Camacho –número 4 a la llista col·lectiva del partit a la capital d'Osona- i que començava amb la intervenció de Mariona Baraldés, candidata a l'alcaldia de Campdevànol. Li prenia el relleu Arnau Comajoan –número 5 dels cupaires a Vic- recordant que "a les comarques de l'Alt Ter volem poder-hi viure dignament" i desgranava part del projecte que la formació pretén desplegar amb propostes com un servei de transport públic "amb mirada comarcal" o el foment de l'ús de la bicicleta i l'aposta ferma de continuar pacificant la ciutat en termes de mobilitat. Tota una declaració d'intencions dels cupaires, que remarquen que s'oposaran, entre altres projectes, "a la pota sud" i a la proposta "d'alguns partits" per construir noves infraestructures al Puig dels Jueus.

Les pinzellades de cultura popular donaven pas a la diputada Montserrat Vinyets que prenia la paraula per reivindicar el vot cupaire a la capital d'Osona: "Perquè Vic deixi de ser la ciutat dels falsos sants, el que ens cal aquest 28 de maig, és hi hagi més CUP que mai a l'Ajuntament". Per la seva banda, Carles Riera insistia que "l'únic vot segur, independentista i d'esquerres és el de la CUP" reclamant que el 28-M "a Vic i arreu del país" són "l'alternativa".
 

La CUP "vol moltes coses"

Enguany fa vint anys que la CUP Vic es presentava, per primera vegada, a unes eleccions municipals, i des d'aleshores, el suport popular als cupaires no ha parat de créixer. El mateix 2003 aconseguien 605 vots –sense representació-, el 2007 n'obtenien 1.176 que es transformaven en dues regidores, el 2011 rebien 1.626 suports a les urnes –amb també dos representants municipals-, el 2015 aconseguien la confiança de 2.517 ciutadans i quatre regidores al consistori, i el 2019 arribaven als 2.748 vots mantenint la xifra de representació.

Susanna Vives, actual regidora i número 2 aquest 2023, s'encarregava de fer la radiografia de la història de la formació a la capital d'Osona, i es comprometia –col·lectivament- a posar a l'agenda política de la ciutat la "gestió pública davant dels interessos privats", la reivindicació feminista i transinclusiva o l'empadronament de totes les persones que hi viuen, entre molts altres reclams. "El 28 de maig pretenem entrar amb força a l'Ajuntament i revertir les polítiques que el govern de Convergència ha estat fent durant tots aquests anys", remarcava Vives al mateix temps que explicava els pilars indestriables de la CUP a Vic: garantir el dret a l'habitatge, revertir la segregació social, la connexió dels diferents barris i la cohesió social, abordar la carpeta deseguretat i civisme des de la comunitat o acabar amb "el clientelisme", són algunes de les raons de ser dels cupaires a Vic. I sense oblidar condicions indestriables per a la formació com la "lluita per a l'alliberament nacionals dels Països Catalans". "Ho volem tot, som l'alternativa real de govern a Vic", rematava.
 

El col·lectiu

L'alcaldable cupaire, Carla Dinarès encetava la recta final de l'acte central de campanya fent valdre totes les persones que l'acompanyen en l'assalt del consistori vigatà i criticava la "nul·la visió de col·lectiu" de la resta de partits que concorreran als comicis.

Dinarès insistia que el programa electoral de la CUP Vic és "de governança", un projecte que assenta les seves bases en "garantir que tothom tingui un sostre" així com que "la seguretat és viure tranquil i tenir una feina per pagar-se un sostre". "El canvi [a l'Ajuntament de Vic] l'ha de liderar la CUP" reivindicava la cupaire en un acte que es tancava amb els punys alçats i els assistents entonant Els Segadors.