La Generalitat promou un canvi de cultura del temps en la vida quotidiana

Publicat el 28 de maig de 2009 a les 16:15

La secretària de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania del Departament d’Acció Social, Carme Porta, ha presentat avui a Vic el Pla estratègic sobre usos i gestió dels temps de la vida quotidiana. A l’acte, ha estat acompanyada pel director dels serveis territorials del Departament, Josep González Cambray.

Es tracta d’un pla de Govern, impulsat i coordinat pel Departament d’Acció Social i Ciutadania, que planteja mesures i actuacions pels propers 10 anys adreçades a canviar la concepció dels temps i els seus usos amb una organització territorial i social que afavoreixi un major benestar de la ciutadania.

Entre altres mesures, el Pla tracta de la necessitat de reduir el temps de trasllat, la importància de la mobilitat, amb una bona xarxa de carreteres i accessibilitat en transport públic per tot el territori. La descentralització dels serveis, les noves tecnologies, la responsabilitat social de les empreses, el reconeixement de les tasques de la llar i de la cura dels familiars, la importància de la dimensió comunitària o els plantejaments urbanístics, són altres aspectes que inclou el Pla. Tots ells són elements cabdals per avançar en una bona política de gestió i usos dels temps en la vida quotidiana.

El Pla estratègic d’usos i gestió dels temps a la vida quotidiana és un pla integral i transversal on tots els departaments de la Generalitat han d’impulsar mesures i accions a favor d’un nou equilibri entre els diferents temps de vida de les persones. Tanmateix, per a que els canvis en la cultura dels temps siguin efectius, han d’anar acompanyats de la complicitat de la ciutadania, per això es constituiran espais de participació, tant a nivell nacional com territorial, per consensuar propostes i fer el seguiment del Pla.

Actualment, la Generalitat ja està treballant en diversos projectes per un ús racional de la gestió del temps:

- S’ha posat en marxa el pla pilot de teletreball entre el personal de l’administració de la Generalitat que permet una flexibilitat horària i reducció del temps invertit en desplaçaments.

- S’està treballant en les noves tecnologies, com la plataforma PICA (Plataforma d'Integració i Col•laboració Administrativa) l’administració electrònica compartida per diverses administracions, permet reduir la presentació de documents que es demanen al ciutadà en les seves gestions amb l'Administració, estalviant temps i desplaçaments.

- El programa “Minuts menuts” és un altre exemple d’aplicació del Pla d’usos del temps. Aquest programa, implantat ja en una vintena de poblacions catalanes, ofereix un temps de respir a les famílies amb infants de 0 a 3 anys i facilita la conciliació de la vida laboral, personal i familiar. Es tracta d’un servei de guarda de nens i nenes que dóna resposta a aquelles necessitats no previstes o puntals dels seus pares i mares. A les comarques de la Catalunya Central hi ha serveis d’aquest tipus a Solsona i Gironella.

D’altra banda, la participació dels agents socials i econòmics del territori suposarà un enriquiment de l’estratègia del Pla, ja que les especificitats de les diferents demarcacions són bàsiques per donar respostes plurals adaptades a totes les necessitats.