La Mancomunitat la Plana, coincidint amb l’aprovació per part del Govern de la Generalitat del projecte de Llei d’Acollida, ha aprovat per unanimitat el Pla de Convivència de la Mancomunitat la Plana en la seva comissió gestora de juny per tots els municipis de la Mancomunitat (Taradell, Tona, Aiguafreda, Balenyà, Malla, Muntanyola, Santa Eulàlia de Riuprimer, Sant Martí de Centelles, Seva i El Brull).
El Pla de Convivència de la Mancomunitat la Plana té dues parts diferenciades i complementàries. Per una banda, un programa d’acollida integral, materialitzat en el PRAM (Pla de Recepció i Acollida de la Mancomunitat La Plana), i per una altra el PTCC (Programa de Treball Comunitari per a la Convivència, format pel conjunt de projectes i d’accions destinades a la convivència).
El Pla de Convivència pretén treballar per incloure a la realitat dels nostres pobles, les persones nouvingudes; potenciar la convivència tot millorant la relació entre els nouvinguts a les nostres poblacions i els que hi han viscut des de sempre, a partir de la interrelació dels ciutadans en la vida del poble i en els diversos nivells de participació social i cultural. Inclou, a més, des de la creació de protocols d’acollida per les persones que arriben a les nostres poblacions, fins a totes aquelles actuacions destinades al foment de la convivència veïnal.
“El pla és necessari perquè cada vegada augmenta més la necessitat de tenir una línia de treball per fomentar la convivència dins dels pobles de la Mancomunitat, com a mètode preventiu de conflictes, per evitar i desmentir la rumorologia i els equívocs que corren entre la ciutadania”, expliquen des de la Mancomunitat.
I afegeixen: “L’arribada de persones nouvingudes provoca una sèrie de canvis profunds al poble, en canvia el paisatge humà, les relacions veïnals, comunitàries, persones diverses venen a acolorir una paleta quasi monocromàtica fins l’actualitat. Això genera desconfiances, pors i mals entesos, pot ser utilitzat políticament i sens cap mena de dubte fa més complexa totes les relacions socials, així com obliga a replantejar alguns aspectes de la gestió i el tarannà en l’atenció i el servei al ciutadà i tant el govern que gestiona, com la resta de ciutadans, i els nouvinguts, s’han d’adaptar a la nova situació. La missió final és la construcció d’una única societat diversa, en front de la possibilitat de l’esdevenir de diverses societats paral•leles en un mateix territori. Les actuacions en la prevenció de conflictes, la cohesió social, la millora de la comunitat del poble seran adaptades a cada una de les deu realitats dels deu pobles, amb concrecions específiques del Pla de Convivència per a cada municipi”.