La UVic inaugura el Centre d'Estudis Sanitaris i Socials

L’acte ha comptat amb la presència del conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluis Cleries.

Publicat el 02 de març de 2012 a les 17:59
Josep Lluís Cleries ha visitat les dependències de l’àrea de Benestar i Família de Vic, al palau de Bojons. Foto: Adrià Costa

El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, juntament amb l’alcalde i president de la Fundació Universitària Balmes, Josep M. Vila d’Abadal, i el rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña, ha inaugurat aquest migdia les instal•lacions del nou Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CEES) de la Universitat de Vic (UVic). Aquest centre té per objectiu aglutinar i coordinar la formació, la recerca i la transferència de coneixement en l’àmbit dels serveis socials, sociosanitaris i sanitaris.

El CEES coordinarà l’activitat de la Càtedra de Serveis Socials, així com la de Recerca Qualitativa i la de Cures Pal•liatives. També acull el centre de documentació i dinamització de serveis socials Dixit Vic i el centre per l’autonomia personal Sírius Vic.

 La posada en marxa del CEES significa, a més a més, la consolidació de la relació de la UVic amb el Departament de Benestar Social i Família, que dóna suport econòmic al centre Dixit, el Sírius i la Càtedra de Serveis Socials, a través dels convenis subscrits entre les dues institucions.

Els serveis del CEES

La Càtedra de Serveis Socials, la primera d’aquest tipus de Catalunya, té com a objectiu fomentar, generar i difondre el coneixement relacionat amb l’àmbit dels serveis socials. Es tracta d’un espai interdisciplinari on els diferents agents que intervenen en el Sistema Català de Serveis Socials podran interactuar per compartir coneixement, elaborar recerca i impulsar la innovació.
 
Juntament amb la Càtedra de Serveis Socials, el CEES també acull la Càtedra de Rercerca Qualitativa i la de Cures Pal•liatives.
 
El Dixit Vic forma part de la xarxa de centres de documentació de serveis socials impulsat pel Departament de Benestar Social i Família ubicats a Girona i Barcelona. El seu objectiu és esdevenir un centre de referència de documentació i dinamització de la gestió del coneixement dels serveis socials en l’entorn territorial de la Catalunya Central.
 
Finalment, el Sírius Vic ofereix a les persones amb discapacitats, a les seves famílies i als professionals que treballen en aquest camp, assessorament i orientació personalitzada per promoure l’autonomia personal, la millora de l’accessibilitat i la comunicació per tal d’afavorir la integració social de les persones amb diversitat funcional. Aquest servei es completa amb una laboratori de pràctiques adreçat a professionals, docents i alumnes que vulguin innovar i experimentar nous models d’atenció i de pràctiques professionals per a millorar la qualitat de vida de les persones amb dependència.   

Un espai per ‘repensar’ els serveis socials

El conseller Cleries ha celebrat poder impulsar aquest projecte en un moment de dificultats, ja que significa una aposta de futur a llarg termini per la millora dels serveis socials de Catalunya. El conseller ha definit el Centre d’Estudis Sanitaris i Socials com “un espai per repensar, col•laborar i fer recerca en l’àmbit dels serveis socials, des de l’experiència que caracteritza el teixit social de Vic, d’Osona i del país, en general”.

En el seu parlament, el conseller s’ha mostrat crític amb l’actual Llei de la dependència “que dóna el mateix tracte a persones grans, joves amb alguna discapacitat o persones amb problemes de salut mental”. “Aquesta llei ho posa tot dins del mateix sac, per això cal un canvi de paradigma”, ha dit Cleries.
 
En aquest mateix sentit, el conseller també ha volgut fer autocrítica, referint-se als certificats acreditatius de la discapacitat que dóna l’Administració i ha afirmat que “amb aquests certificats destaquem allò que la persona no pot fer, enlloc de posar en valor totes les seves capacitats. En alguns sentits, també doncs, cal autoesmenar-nos”.
 
Per acabar el conseller ha afegit que “l’objectiu de les polítiques socials ha de ser avançar amb la col•laboració de tots, amb la suma de tots i, precisament, aquest és també el sentit d’aquest centre d’estudis”. El conseller Cleries ha insistit que “els temes sanitaris i socials van de vegades units, per això, treballem de forma coordinada entre els departaments de Benestar Social i Família i el de Salut. També en aquest centre d’estudis es produeix la suma d’aquests àmbits”.

Una injecció de diners contra la pobresa

Aquest matí, abans de la inauguració, el conseller ha visitat la ciutat de Vic. A primera hora ha estat rebut per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, i ha mantingut diverses reunions a l’Ajuntament amb agents socials de la ciutat. Tot seguit, ha signat el llibre d’honor al despatx de l’alcalde acompanyat del regidor de Benestar i Família, Xavier Farrés; el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca; i la 1a tinent d’alcalde, Anna Erra, entre altres autoritats.

Més tard, la comitiva s’ha desplaçat a les oficines municipals de Benestar i Família, que des del passat mes d’octubre estan ubicades a Palau Bojons. El conseller ha pogut saludar els treballadors i parlar amb algun usuari del servei.

El conseller ha destacat la funcionalitat de l’oficina de Benestar i Família de l’Ajuntament de Vic. Cleries ha aprofitat l’avinentesa per anunciar que avui la conselleria de Benestar i Família ha obert una convocatòria de 5 milions d’euros per a entitats que promouen actuacions per lluitar contra la pobresa.


A la tarda està previst que el conseller de Benestar i Família acabi la seva atenció a la comarca d’Osona amb una visita al centre de Riudeperes (Calldetenes) de l’Associació Sant Tomàs.
.

Josep Lluís Cleries, Jordi Montaña i Josep Maria Vila d'Abadal, al moment de descobrir la placa del nou Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la Universitat de Vic. Foto: Adrià Costa