L'estudi va ser encarregat el juny de l'any passat pel Servei per al Desenvolupament Rural del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura amb l'objectiu general "d'avaluar la situació socioeconòmica de la població del medi rural de la Vall del Ges, Orís i Bisaura, per promoure'n la seva continuïtat, amb criteris de sostenibilitat i de garantia de la qualitat de vida", d'acord amb una de les actuacions previstes en el Pla de Futur del Consorci.
Aquest treball ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural i s'ha presentat amb el títol "El sector agrari a la Vall del Ges, Orís i Bisaura. Estat actual i identificació d'estratègies per a la seva preservació i dinamització".
ESTUDI, DIAGNOSI
- La potencialitat del món rural d'aquest territori com a atractiu turístic i paisatgístic encara poc desenvolupat.
- La necessitat de potenciar l'activitat agrària diversificant-la i/o donant un valor afegit de qualitat als seus productes.
- La manca de relleu generacional al sector agrari, tot i que el problema no és tan greu com en d'altres àrees del territori català.
- La necessitat de treballar associadament al sector forestal per fer front a un sector incert (preus baixos de la fusta i costos de mà d'obra alts).
- La possibilitat de continuar rebent ajuts de programes de desenvolupament rural amb metodologia LEADER per potenciar l'activitat al territori.
- La presència d'una base en el sector agrari que malgrat les perspectives de regressió del sector, es planteja nous reptes per fer front al futur, diversificant les activitats o donant un nou valor afegit als productes.
ESTUDI, PROPOSTES
Es proposen 8 estratègies de dinamització del territori que es poden agrupar en quatre àmbits:
1. Àmbit agrari: El recolzament al sector agrari, millorant aspectes com la informació al sector, l'associacionisme, la producció de qualitat diferenciada i la modernització de les explotacions.
2. Productes Locals: La promoció del productes locals amb un valor afegit de qualitat, millorant-ne la promoció en la producció i especialment en l'enfortiment dels vincles entre productors i elaboradors artesanals, així com la difusió en els consumidors.
3. Àmbit Forestal: La diversificació i l'associacionisme en el sector forestal, fent gestió conjunta dels recursos fustaners, però també desenvolupant altres aprofitaments, com la biomassa forestal, la producció de tòfona o la recuperació i millora de pastures.
4. Territori i turisme: Promoció dels potencials ecoturístics del territori, posant en valor el patrimoni natural, paisatgístic i cultural del territori i aprofitant la presència del Parc Natural del castell de Montesquiu i de l'espai del PEIN de les serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm Bellmunt, com a elements de difusió del territori vinculats a aspectes com la difusió del coneixement dels recursos naturals, de les activitats que s'hi desenvolupen o de la promoció dels productes alimentaris locals.