La zona del Merma defineix 14 propostes per destinar 140.000 euros dels pressupostos participatius

El regidor Toni Serrat destaca que "el fet de dividir la ciutat, ens ha estat més fàcil i més proper" | La votació es farà del 12 al 26 de setembre

Publicat el 08 de setembre de 2016 a les 09:30
Actualitzat el 08 de setembre de 2016 a les 09:35
A principis d'aquest any, a l'abril, l'Ajuntament de Vic va decidir que els pressupostos participatius de la ciutat es farien rotatius en les tres zones de la ciutat en les quals es divideix la festa major: territori verd, representat pel Merma; territori vermell, representat pel Nen; i el territori negre, representat per la Vella. Amb aquesta divisió, hi havia l'objectiu d'afavorir la implicació i la participació ciutadana.

Aquest dimecres, el regidor de Participació Ciutadana Toni Serrat va remarcar que "el fet de dividir la ciutat, ens ha estat més fàcil i més proper". A més, també ha permès arribar "a molta gent que normalment no participa en aquestes convocatòries". En aquest sentit, l'alcaldessa de Vic Anna Erra va destacar en la presentació de les catorze propostes a la ciutat, que "hem arribat a més gent del carrer, enlloc d'entitats organitzades", que habitualment tenen més iniciativa. Els ciutadans de la zona del Merma van presentar aquestes propostes a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic, aquest dimecres.

Propostes

Els habitants de la zona del Merma votaran un total de catorze propostes d'urbanisme, mobilitat, civisme o esport. Durant el procés d'elaboració de propostes, de maig a juny, se'n van presentar un total de 36. Es va fer a través de les cinc sessions presencials setmanals que es van fer a Can Pau Raba o bé per internet a través del seu web. Hi van participar una trentena de persones.

Després d'una valoració tècnica i econòmica dels projectes, se'n van descartar 22. Algunes raons són o bé perquè feien referència a béns i serveis que no són de competència municipal, perquè tenen un pressupost més alt de 140.000 euros, o bé perquè ja es contemplaven en el pressupost municipal.

Aquestes propostes van des dels 3.000 euros, per la col·locació d'una font d'aigua potable al parc de Josep Maria Sert, fins als 135.000, per l'adequació de la vorera de la carretera de Roda. També hi ha projectes que contemplen la instal·lació de parcs infantils a Sant Llàtzer, l'adequació del bosc del Puig dels Jueus o la instauració d'una gran campanya publicitària que aposti pel civisme a la ciutat.

El regidor Toni Serrat va explicar que si la proposta guanyadora no s'emporta tot el pressupost, el romanent es destinarà a una altra proposta en funció de la quantitat que quedi. També va destacar que encara que algunes hagin quedat descartades, serviran com a propostes de treball per l'equip de govern.
 

Presentant les propostes dels pressupostos participatius a la ciutat Foto: Carles Fiter


Votacions

Els ciutadans de la zona del Merma podran votar a partir de dilluns fins al 26 de setembre. El vot es pot fer presencialment (en els llocs on hi haurà una exposició itinerant de les propostes) o a través de la pàgina web del consistori. El vot serà confidencial, però no anònim, per reafirmar que es tracta d'una persona censada en la zona dels verds. El vot serà ponderat, sent 1 el més important i 3 el menys important pel votant. S'ha de ser major de 16 anys per poder votar. Els resultats es faran públics a finals de setembre i la proposta guanyadora es començarà a executar abans d'acabar l'any.

L'ordre a seguir durant els pròxims tres anys es va definir a través d'un sorteig. D'aquesta manera, la zona que li va tocar aquest any va ser la verda, el 2017 serà la negra i el 2018, la vermella. Cada any es compta amb un pressupost anual de 150.000 euros; 140.000 pel procés i 10.000 de gestió.
 

Els capgrossos van fer el sorteig de la rotació dels pressupostos participatius a principis d'any Foto: Ajuntament de Vic