L’ACM dóna suport a l'Ajuntament de Manlleu en la seva negativa a acceptar l’ARE

Publicat el 24 de desembre de 2008 a les 18:21

-------------
NOTA DE PREMSA
ASSOCIACIÓ CATALANA DE MUNICIPIS
 
L’ACM recorda el compromís del conseller Nadal de no actuar unilateralment amb les ARES sense l’acord amb els ajuntaments

 L’associació dóna suport a la decisió de l’ajuntament de Manlleu d’oposar-se a la construcció de l’ARE
 
 PTOP ha de respectar el principi d’autonomia local
 
Barcelona, 24 de desembre del 2008. – El secretari general de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Josep M. Matas, recorda el compromís que el conseller de Política Territorial i Obra Pública (PTOP), Joaquim Nadal, va assumir en una reunió amb les entitats municipalistes de no utilitzar la mesura legal del Decret llei sense consensuar abans l’actuació amb els alcaldes afectats. En aquest sentit, l’ACM dóna suport a l’ajuntament de Manlleu en la seva decisió de no acceptar la construcció d’una Àrea Residencial Estratègica (ARE).
 
El Comitè Executiu de l’ACM del passat 19 de desembre va adoptar la unitat d’acció com a estratègia de defensa davant la vulneració de l’autonomia local del Decret llei 1/2007 de mesures urgents en matèria urbanística impulsat per PTOP. D’acord amb això, es va acceptar el compromís del conseller Nadal  de no utilitzar el Decret llei sense consensuar abans l’actuació amb els alcaldes afectats com a garantia de respecte a l’autonomia local.
 
Així, doncs, l’ACM considera que si l’ajuntament de Manlleu no accepta la construcció de l’ARE, el departament ha de respectar la seva decisió. En cas contrari, s’estaria vulnerat l’autonomia local i actuant contràriament al compromís assumit amb el món local.

Vulneració del principi d’autonomia local
 
Concretament, l’article 19 del Decret llei incorpora la regulació de les “àrees residencials estratègiques” que permetran a la Generalitat promoure actuacions residencials estratègiques passant per damunt de la iniciativa dels ajuntaments. En el seu moment, l’ACM va denunciar que aquest article implica una invasió de les competències que els ajuntaments tenen assignada en matèria d’ordenació urbanística.
 
En aquest sentit, l’article 84 de l’EAC “garanteix als municipis un nucli de competències pròpies que han d'ésser exercides per aquestes entitats amb plena autonomia” com “l'ordenació i la gestió del territori, l'urbanisme i la disciplina urbanística” o “la planificació, la programació i la gestió d'habitatge públic”.