Més de 300.000 musulmans van iniciar el passat 22 d’agost a Catalunya la celebració del mes del Ramadà, que implica l'abstinència total de menjar, beguda i relacions sexuals des de l'alba fins a la posta del sol. A Vic, per exemple, el precepte religiós afecta unes 5.000 persones, entre marroquís i subsaharians, segons Jamel El Meziani, portaveu de l’Associació Islàmica de Vic. Si hi afegim els musulmans de Manlleu, la xifra podria arribar a les 8.000 persones.
En els últims anys, el Ramadà ha coincidit en mesos d'hivern i, per tant, en una època de menys hores de sol, cosa que facilitava el seguiment de la pràctica del dejuni per als treballadors musulmans. Enguany, el Ramadà cau en ple mes d’agost, enmig d’una forta calor, la qual cosa pot dificultar la seva pràctica.
Tot i això, El Meziani considera que el Ramadà no afecta massa l’activitat normal de les empreses osonenques. “No tenim constància que existeixi cap problema. Algunes empreses del sector carni, per exemple, flexibilitzen els horaris i deixen descansar 20 minuts als treballadors cada dues o tres hores”, apunta el portaveu islàmic. Aquesta reorganització temporal no afecta el nombre d’hores treballades, que al final seran les mateixes.
“A més, enguany el Ramadà coincideix amb el període de vacances i de crisi econòmica. O sia, que hi ha molts musulmans que no treballen perquè estan de vacances o perquè no tenen feina, sobretot els que estaven a la construcció”, apunta El Meziani.
En una mateixa línia s’expressa Cesc Poch, secretari general d’UGT-SICO d’Osona. “No hi ha cap tipus de problema. Algunes empreses flexibilitzen els horaris”, diu Poch. “En alguns llocs, com el sector carni –continua-, l’horari és intensiu i és menys problemàtic”.
El Ramadà s’allargarà fins al 19 o el 20 de setembre (depèn de la lluna). La pràctica, a part del dejuni, porta incorporat un component de celebració molt elevat per als musulmans. Un cop s’amaga el sol, s’inicien unes hores de festa, de bons àpats i de trobades amb amics i familiars. “El Ramadà és molt important per als musulmans. Molts no són practicants, però segueixen al peu de la lletra el Ramadà”, assegura El Meziani.