L'escola Guillem de Mont-rodon de Vic compleix 50 anys

El centre presenta els actes per celebrar l'efemèride

Presentació dels actes de celebració
Presentació dels actes de celebració | Escola Guillem de Mont-rodon
Redacció
28 de setembre de 2022, 14:07
Actualitzat: 14:25h
L’escola Guillem de Mont-rodon de Vic celebra aquest curs els seus 50 anys d’història després que a l’any 1972 s’acabessin les obres que van permetre inaugurar la que va ser la quarta escola pública de la ciutat. En una roda de premsa que ha tingut lloc aquest dimarts al matí, la directora del centre, Elisa Minchillo, juntament amb una representat de la comissió dels 50 anys i la presidenta de l’AFA han presentat els principals actes commemoratius d’aquesta efemèride.

Minchillo ha explicat que l’escola ha estat un espai d’acollida i d’integració ja que va obrir les portes acollint molts alumnes d’altres pobles com els que feien els darrers cursos d’EGB a l’escola de Sentfores o fins i tot de Vilanova de Sau. Aquest fet, “ha impregnat la filosofia de l’escola donant lloc a un centre divers i plural com la mateixa societat”, diu Minchillo.

La mestra del centre i coordinadora de la comissió dels 50 anys, Vicky Gasch, ha destacat una de les singularitats de l’escola en l’àmbit educatiu, que és la creació d’un tipus de lletra deslligada que van anomenar, justament, lletra Guillem. La proposta sorgeix per tal d’oferir als alumnes un espai facilitador del procés de la lectoescriptura ja que van constatar que els lligams en les lletres dificulten la percepció visual en el moment de la lectura i del traç en el moment de l’escriptura. Per tal de facilitar material als alumnes, els mestres van començar a editar unes publicacions que s’han convertit en un referent per molts nens i nenes no només d’Osona sinó de Catalunya: els contes d’en Pau i la Laia escrits per les que van ser mestres al centre Adelina Palacin i Assumpta Verdaguer, i Montse Canudas que va ser la responsable de fer-ne els manuscrits. Les il·lustracions són de la Pilarín Bayés i publicats per Eumo Editorial. Un dels actes, justament serà a la biblioteca Pilarin Bayés i permetrà conèixer una mica més aquesta lletra.

El centre va comptar des dels inicis amb unes famílies compromeses i implicades que van col·laborar en les millores de l’escola, especialment en les infraestructures i equipaments. Per exemple, les accions de les famílies van permetre obrir una biblioteca per donar resposta a una mancança que tenia el centre.

La presidenta actual de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA), Diana Piferrer, ha valorat la feina de tots els seus predecessors i ha destacat la importància de la tasca compartida entre claustre i famílies per arribar a commemorar aquests 50 anys. Piferrer no ha dubtat en dir que “les famílies de l’escola, ens sentim i som part d’una comunitat educativa, on el nostre paper és totalment proactiu, i no només en activitats lúdiques sinó també en la presa de decisions i en el procés educatiu dels nostres fills i filles”.

L’escola Guillem de Mont-rodon va apostar pel català com a llengua vehicular abans i tot que el règim post-franquista ho permetés i sempre s’ha definit com una escola catalana, laica i cohesionadora. Al llarg d’aquests 50 anys, ha tingut 13 directors i directores, més de 3000 alumnes i hi han treballat uns 400 professionals. Unes xifres que han convertit el centre en una de les escoles amb més tradició i projecte educatiu de la ciutat gràcies, en part per la fusió amb l’escola Sant Miquel dels Sants que va dur-se a terme entre els anys 1998 i 2001 i que va fer créixer el centre convertint-se en un de doble línia.

Un acte cada mes
Per commemorar aquests 50 anys, l’escola ha organitzat un acte per cada mes, a partir del mes d’octubre i fins el juny de l’any 2023, oberts a la ciutat i en els que els alumnes també hi participaran a través del treball a les aules. La prioritat a l’hora de pensar els actes ha estat “poder reconèixer la tasca i el paper de totes les persones que han format part de la història del Guillem al llarg d’aquests 50 anys”, explica Gasch.

Per exemple, a l’octubre es farà una bicicletada fins el Casal de Mont-rodon que és el lloc on va néixer Guillem de Mont-rodon i que permetrà a petits i grans conèixer una mica més qui era la persona que ha donat nom a l’escola. O durant el mes de desembre es farà un acte que vol recordar totes les persones vinculades amb el centre i que ja no hi són però que hi han deixat empremta. Des de la comissió organitzadora consideren que “sense els petits grans de sorra que van posar tots i totes elles (pares, mares, alumnes i comunitat educativa) no hauríem arribat on som ara”.

El novembre es farà una botifarrada oberta a tota la comunitat i els exalumnes del centre. Durant el mes d’abril es presentarà el llibre d’or del centre, que inclou fotos antigues i la filosofia de l’escola. Finalment, el mes de maig es farà l’acte commemoratiu dels 50 anys al teatre l’Atlàntida.

L'escola ha dissenyat un logo específic per aquest aniversari i unes samarretes commemoratives que es vendran en els actes de celebració de l’aniversari i a l’escola durant tot el curs.
Arxivat a