Per què l'aire està tan contaminat a la Plana de Vic?

L'origen és multifactorial, però les causes principals estan relacionades amb l'activitat humana i són reversibles

La plana de Vic
La plana de Vic | Emili Vilamala
Nació
30 de desembre del 2023
Actualitzat el 10 de gener del 2024 a la 13:49h
La Plana de Vic viu de manera permanent en el pitjor estadi pel que fa a la contaminació atmosfèrica, l'estadi de "perill". De fet, és juntament amb l'Eixample de Barcelonal'únic punt de Catalunya que supera els límits habitualment. Les causes són multifactorials, però la majoria tenen a veure amb l'activitat humana i són reversibles. De fet, la secretària del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Anna Barnadas, ho ha vinculat també a la situació de sequera aquest dissabte en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio.

El químic i investigador del CSIC, Xavier Querol, fa anys que denuncia la situació i explica que els principals factors que provoquen la contaminació ambiental a la zona són la crema de biomassa provinent de les calderes de llenya, molt esteses a les llars; així com la crema agrícola i de rostolls.

D'altra banda, Osona és una de les zones amb més concentració d'amoníac d'Europa i del món, que prové de "les granges porcines i de la utilització de purins en l'agricultura". En aquest sentit, la barreja d'aquest amoníac amb altres gasos, com òxid de nitrogen i diòxid de sofre i la boira conformen la tempesta perfecta per la creació i dispersió de les partícules contaminants.
 
Ja fora del control humà, l'orografia i la meteorologia juguen un paper central en tot plegat. La Plana de Vic és un territori enclotat i, quan hi ha estabilitat atmosfèrica, com l'actual anticicló, la contaminació no es pot dispersar. Aquí, Manlleu pateix les conseqüències més importants perquè està situat a la zona més baixa de la comarca, entre 450 i 480 metres d'altitud i, amb el fenomen de la inversió tèrmica, la humitat s'hi condensa més fàcilment.
Arxivat a