Qui té la culpa dels morts a l’Eix Transversal?

Aquesta setmana hi ha hagut dos accidents mortals a la C-25, en menys de 24 hores. En tots dos sinistres hi ha hagut involucrat un camió. El debat sobre la sinistralitat de la carretera torna a sobre la taula, més viu que mai.

Publicat el 24 de juliol de 2011 a les 08:34
Un accident mortal a l'Eix, el passat novembre a Gurb. Foto: Adrià Costa

El passat dimecres va resultar mort el conductor d’un turisme a l’Eix Transversal, a l’alçada de Sant Sadurní d’Osormort. El seu vehicle va patir una forta topada frontal amb un camió. El dimarts, uns quilòmetres més amunt de la C-25, a Santa Coloma de Farners, un jove va morir en una altra topada frontal , quan el seu turisme va xocar amb un altre camió. Dos accidents mortals en només 24 hores. A tots dos hi ha havia involucrat un camió.

Tot i aquestes xifres negatives, cal a dir, però, que en els darrers mesos els accidents a l’Eix Transversal a Osona, en el tram entre Muntanyola i Espinelves (km 165 i 202), s’havien reduït de manera progressiva. Per trobar el darrer sinistre mortal a la C-25 a la comarca ens hem de remuntar al novembre de l’any passat, en una topada a Gurb .

Entre l’1 de gener i el 31 d’agost de l’any 2010, en aquest tram hi van haver vuit accidents greus, amb el resultat de dos morts i sis ferits lleus. En el mateix període de l’any anterior, en el mateix tram, també hi van haver vuit accidents, però els morts van augmentar fins a tres. Hi van haver dos ferits greus i vuit de lleus.
 
Els dos darrers sinistres han tornat a obrir amb força el debat sobre la sinistralitat de l’Eix Transversal. Els accidents només han estat la gota que ha fet vessar el got. Els conductors habituals (i els no habituals, amb els tradicionals trajectes estiuencs a la platja) ja fa dies que estan amb la mosca al nas. En els últims mesos, les obres del desdoblament s’han intensificat i la via, en la major part del tram entre Vic i Girona, ha quedat reduïda a un carril d’anada i de tornada, molts d’ells senyalitzats a baixa velocitat. L’elevat trànsit de camions hi ha acabat de posar cullerada. Les cues estan a l’ordre del dia.
 
 
Una història de fireta
 
L’Eix Transversal va néixer coix. La que havia de ser la gran infraestructura del període del peix al cove de CiU es va quedar amb un tres i no-res. Els catalans tornàvem a tenir una carretera de fireta, amb dos carrils i un tercer addicional en alguns punts. Una mena de broma de mal gust, més si ho comparem amb les amples autovies solitàries que creuen les esplanades d’altres comunitats autònomes com Andalusia.
 
La C-25 és la carretera que vehicula tot el trànsit de gairebé mig Espanya (tota la part central) cap a una gran part de països europeus com França, Suïssa, Itàlia o Alemanya. O sigui, la majoria d’aquests vehicles que van o venen de  Madrid, Saragossa o fins i tot Sevilla, quan arriben a Lleida, enfilen la C-25 fins a Girona. La via redueix així considerablement el trànsit que fins a llavors havia d’optar per la B-30 i l’àrea metropolitana.
 
El resultat era fàcil de preveure: col•lapse total en quatre dies. Una saturació que va més enllà i  que s’ha agreujat per l’orografia del terreny i les condicions meteorològiques, sobretot en el tram entre Manresa i Girona, amb fortes pujades i baixades, boires i glaçades puntuals. L’elevat trànsit de camions hi ha posat la resta. Per esbrinar les conseqüències de tot plegat tampoc  calien grans dosis d’imaginació: l’Eix Transversal s’ha convertit en un cul de sac amb un índex de sinistralitat dels més elevats de Catalunya. Els accidents mortals estan a l’ordre del dia. I el tram d’Osona és un dels més afectats.

 
Les obres, al ralentí
 
Però, qui és el culpable de totes aquestes morts a la C-25? El primer dit inquisidor acusa l’Administració. La gran solució de l’Eix passa per reconduir un error històric i enllestir el  desdoblament, que tot apunta que s’acabarà el 2013.  Quatre carrils que han trigat i encara triguen massa en arribar. Els problemes de liquiditat han complicat el finançament de l’obra i la crisi econòmica ha fet alentir les decisions des de la Generalitat.

Més culpables.  Alguns dels lectors del nostre diari, en els fòrums i comentaris de les notícies, han carregat contra els camions, que solen ser els actors tràgics dels accidents més violents de la C-25. S’hauria de restringir el trànsit de vehicles pesats, tal com es fa al túnel de Bracons? ¿O potser en fem un gra massa i hauríem de deixar de criminalitzar un sector que, tot plegat, només mira de rendibilitzar el seu negoci? Un transportista el que busca és només utilitzar el camí més curt entre dos punts, per estalviar costos, ja siguin de gasoil, pneumàtics o peatges d’autopista. I alhora reduir la contaminació, no ho oblidem.
 
En una carretera amb trams tan perillosos com l'Eix Transversal, en ocasions els propis conductors tampoc hi ajuden massa. Les causes de l’accidentalitat a l’Eix són diverses. La majoria de casos, però, fan referència a una distracció o infracció del conductor, o a una velocitat inadequada (o sia, una vulneració flagrant dels senyals i les normes de trànsit). A això hi podríem afegir algunes senyalitzacions temeràries incoherents.

El darrer implicat en tot aquest entrellat de culpabilitats són els Mossos d’Esquadra. És eficaç l’actuació de la policia autonòmica a l’Eix Transversal? Caldria que prenguessin noves mesures?


Enquesta: "Els culpables de la sinistralitat a la C-25"

Anar al Fòrum sobre el desdoblament de l’Eix Transversal

Notícies publicades de l’Eix Transversal





El vehicle 4x4 va topar frontalment contra un camió que transportava vedells, el passat dimecres. Foto: Estefania Escolà/ACN