La decisió de l'equip de govern de Sant Julià de Vilatorta –format per Compromes@s i La Veu del Poble- d'aturar el projecte de construcció de la residència per a la gent gran continua portant cua. La plataforma veïnal que lidera el projecte des del 2017 ha iniciat una campanya de recollida de signatures perquè el consistori canviï d'opinió i faci marxa enrere.
Aquest dijous han estat al llarg de tot el dia a la plaça Catalunya, on han obtingut més de 350 suports. Tanmateix, tenen previst allargar la campanya, assistir al ple del consistori del pròxim dilluns 15 de juliol com a mesura de pressió o participaran en una sessió informativa oberta a tota la ciutadania el dimarts 16 de juliol al Saló Catalunya.
Andrea Molas, una de les impulsores del grup ciutadà, diu que a Sant Julià hi ha grans equipaments, com la piscina, el pavelló o la biblioteca, però "també hi fa falta una residència pels avis" perquè "volem envellir al poble".
"El projecte no es quedarà tancat al calaix"
L'equipament, projectat a la pista poliesportiva, tindria un cost de 5,7 milions d'euros, dels quals 3,2 milions d'euros s'han aconseguit a través de Fons Next Generation i 600.000 euros sortirien de les arques municipals a través del romanent de tresoreria. Amb tot, continuaria faltant 1.831.404 euros que s'haurien d'aconseguir mitjançant préstecs. "Això provocaria un endeutament de gairebé el 90%", insisteix l'alcaldessa de Sant Julià, Marta Cornellas.
"Des del primer moment vam dir que tiraríem endavant el projecte" remarca la batlessa. Amb tot, explica que s'ha detectat un sobrecost que "surt d'un error en el càlcul del metre quadrat en el moment que es va canviar de 64 a 50 places", un fet que ha comportat "una desviació" d'1 milió d'euros.
El projecte, doncs, passava dels 5,7 milions d'euros inicials a 6,8 milions d'euros si es tenen en compte els interessos i el crèdit que s'hauria de demanar, insisteix Cornellas. Des de l'equip de govern reiteren que s'han fet mans i mànigues per ajustar el pressupost, però, tot i això, defensen que ara mateix no és viable.
Tanmateix, l'ajut europeu obliga a tenir les obres acabades el 31 de desembre del 2025 i, tenint en compte que actualment s'estan llimant alguns aspectes del projecte, el termini és molt just i es treballa a contracorrent.
"No hem trobat la fórmula per finançar el milió d'euros que falta" explica Sergi Saez, regidor d'Urbanisme, Obres, Via Pública i Patrimoni, que manifesta ser "el primer decebut" per no poder tirar endavant a curt termini una iniciativa que considera "necessària".
El missatge de l'equip de govern, però, és clar: "El projecte no es quedarà tancat en un calaix, hi estem treballant i el volem fer".
"És viable"
La iniciativa de construir una residència per a la gent gran a Sant Julià de Vilatorta sorgeix d'un grup ciutadà, l'anomenada Plataforma 1 de març de 2017. Durant set anys han treballat el projecte internament i, també, amb els equips de govern que han liderat el consistori els darrers mandats.
El març del 2023, l'Ajuntament encapçalat per l'exalcalde Joan Carles Rodríguez, d'Acord per Vilatorta i Vilalleons –actualment l'únic partit a l'oposició-, presentava l'avantprojecte de la residència i també s'anunciava la possible arribada de 3,2 milions d'euros de subvenció procedents dels Fons Next Generation, una bona notícia que es confirmava setmanes més tard.
Ara, el neguit de la Plataforma és perdre aquest ajut i que el projecte de la residència per a la gent gran quedi tancat dins d'un calaix. No estan d'acord amb el plantejament de l'actual govern: "Qualsevol equipament necessita finançament i cap ajuntament similar al de Sant Julià pot fer-ne un d'aquestes característiques si no s'endeuta", apunta Joan Ustrell, membre de la Plataforma.
Actualment, l'indicador d'endeutament del consistori és del 42,13% i, si es recorres a préstecs per a tirar endavant el projecte, aquest ascendiria al 89,39%. Ustrell remarca que, segons dades facilitades pel mateix Ajuntament, el deute quedaria amortitzat "amb només quatre anys". Tanmateix, des de la Plataforma allarguen la mà a l'equip de govern per a continuar treballant conjuntament en la cerca de recursos addicionals per reduir l'import finançat.
Cristina Suñén, regidora d'AVV i cap de l'oposició, defensa que la residència "és viable" i que només deixarà de ser-ho quan "es perdi la subvenció de 3,2 milions d'euros". Assegura que "som conscients de l'endeutament que suposa el projecte" però que "amb quatre anys s'amortitzaria i, en qüestió de 10 anys, tindríem el crèdit pagat". Sobre la crispació i la mobilització de part dels vilatortins i vilatortines diu que "havia de passar", ja que "és el projecte de tot un poble, sortit d'un grup ciutadà".
Dèficit de places a Osona
A la comarca d'Osona hi ha 6.000 persones de més de 85 anys i ja hi ha un dèficit del voltant de 600 places a les residències per a la gent gran. Moltes famílies de Sant Julià es veuen obligades a portar els seus éssers estimats d'edat avançada en equipaments ubicats en altres municipis de la comarca. Amb la construcció d'una residència al poble "molts tindrien l'opció de continuar vivint aquí", conclou Andrea Molas.