Tona implantarà un sistema pioner de comunicació d'emergències per als sords

Publicat el 13 de febrer de 2008 a les 12:53

Quan una persona sorda tingui una emergència, n'hi haurà prou amb un missatge codificat d'SMS. En quatre números, la policia local sabrà qui ha enviat el missatge i quin problema té. Un cop es rebi l'SMS, la policia confirmarà la rebuda i activarà el servei.
 
Es contemplen missatges codificats per a tot tipus d'incidències: robatoris, atracaments, danys, violacions, persones malaltes, incendis, accidents, serveis de grua, serveis de farmàcia... A la fitxa personal, els agents tindran registrat l'adreça de la persona adherida, les persones amb qui viu, altres telèfons de contacte i el grau de disminució sensorial.

Ahir es va fer la presentació a l'Ajuntament de Tona (foto, d'esquerra a dreta: Marga Cirera, Representant del col•lectiu dels disminuïts sensorials; Rosa M. Planesas, regidora d'Acció Social i Ciutadania; Moisès Gimeno, cap de la policia local; i Josep Salom, alcalde).
 
Demanda del col·lectiu
 
La iniciativa va sorgir del mateix col•lectiu de persones amb disminucions sensorials, els quals, fa uns mesos, es van dirigir a l'Ajuntament per explicar els problemes que tenien  per contactar amb el CAP quan tenien una urgència mèdica. "El projecte és la resposta a una demanada social", va apuntar Salom.
 
De moment, la mesura afectarà unes sis o set persones del municipi de Tona. Tot i això, el servei es podria fer extensible a altres persones amb dificultats, que se'n podrien aprofitar. També està previst una trobada amb el Consell Comarcal d'Osona per estudiar la possibilitat d'ampliar el sistema a tota la comarca.
 
"Aquest és un pas molt important. Fins ara, teníem molts problemes i ens era molt difícil connectar amb algú en situacions d'emergències", va explicar Cirera. "Depeníem totalment d'amics o familiars", va afegir.
 
El nou sistema tindrà un valor afegit a partir de l'1 d'abril, quan a la comarca s'implanti el servei centralitzat d'urgències a través del 061. A partir d'aquesta data, el CAP de Tona ja no oferirà serveis d'emergència els caps de setmana. L'Ajuntament demanarà que s'utilitzi un sistema semblant per als sords o, en tot cas, que la policia pugui fer de pont amb el servei de l'SMS.
 
----
NOTA DE PREMSA
AJUNTAMENT DE TONA
 
Ahir va tenir lloc a la sala de plens la roda de premsa de presentació d'un nou projecte pioner a Catalunya per a la implantació d'un sistema de comunicació àgil via missatges curts al mòbil (SMS) entre la Policia local i les persones amb disminucions sensorials.
 
A la roda de premsa van assistir:
 
Josep Salom i Ges, alcalde
Rosa M. Planesas i Colomer, regidora d'Acció Social i Ciutadania
Moisès Gimeno i Adrian, cap de la Policia local
Marga Cirera, Representant del col•lectiu dels disminuits sensorials
 
Josep Salom i Ges, va fer una breu presentació del què era el projecte i com havia sorgit; a partir de la demanda d'un grup de persones de Tona amb aquesta disminució, els quals també va agrair l'assistència a la roda de premsa. Seguidament Rosa M. Planesas i Colomer va fer una breu explicació dels passos que s'havien seguit per a la construcció d'aquest projecte, que pretén oferir al col•lectiu afectat una eina de comunicació en cas d'emergència àgil i provada.
 
Moisès Gimeno, per la seva banda, va projectar una presentació del sistema en la qual s'explica de forma clara i senzilla en què consisteix el sistema de comunicació, basat en l'enviament de missatges curts al mòbil (SMS) segons uns codis per emergència prèviament establerts entre el col•lectiu i la Policia local.
 
Finalment, Marga Cirera, com a representant del col•lectiu, va explicar què representava pels disminuïts el fet que l'Ajuntament hagi donat resposta a la demanda que ells els havien exposat. Va fer èmfasi en l'augment de l'autonomia que això representa pel col•lectiu i que els obria tot un món de possibilitats alhora d'afavorir una comunicació ràpida, eficaç i validada en qualsevol circumstància d'emergència que es poguessin trobar.