Un centre educatiu per arrelar els joves al territori

L'Institut Escola Josep Maria Xandri mostra el nou edifici a desenes de veïns que en queden encantats

Interior de l'Institut Escola Josep Maria Xandri de Sant Pere de Torelló.
Interior de l'Institut Escola Josep Maria Xandri de Sant Pere de Torelló. | Gerard Vilà
23 de gener del 2023
Actualitzat el 29 de gener a les 18:25h
Aquest diumenge l'Institut Escola Josep Maria Xandri de Sant Pere de Torelló va obrir les portes a tots els qui van voler veure el nou edifici. El centre -que ara acull nens fins a tercer d'ESO- creixerà amb alumnes de quart l'any que ve, en un model que funciona per projectes. El nou edifici de tres plantes vol unificar etapes per tal de poder donar a cada jove o infant, el que necessiti. 

"No per haver nascut en un any o altre tens uns coneixements concrets. Joves que estan a la darrera fase de primària i tenen inquietuds i necessiten reptes de secundària hi poden accedir", assenyala la directora de l'Institut Escola Xandri, Marta Boixader.

El nou edifici de tres plantes permet la mobilitat i la interacció entre alumnes. Les aules estan equipades amb els materials corresponents i els passadissos s'han convertit en un espai més d'aprenentatge i convivència. 

De fet, totes tres plantes tenen materials als passadissos per tal d'afavorir la interacció entre la comunitat educativa. "Creiem en un claustre bonic i que infants i joves puguin compartir espais", assenyala Boixader. 

A tall d'exemple, la segona i tercera planta agrupen l'àmbit científic, tecnològic i matemàtic de primària i secundària. La primera, en canvi, sí que s'ha reservat per a infants més petits, per una qüestió logística per a pares que venen amb els cotxets.

Arrelament al poble
Des de l'Ajuntament es mostren molt satisfets amb la rebuda que ha tingut per part dels veïns i confien que serveixi per evitar el que els joves marxin del municipi. L'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, explica que ara tots els infants i joves d'entre 3 i 16 anys podran estudiar a Sant Pere.

Fàbrega ha destacat i posat en valor la "feinada" que ha comportat tirar endavant l'edifici. L'alcalde explica que el projecte va arrencar el 2008 i que s'ha acabat fent realitat ara. A més, el batlle -que agraeix la implicació del Departament d'Educació- assenyala que els fons els han hagut d'anar a buscar des del consistori.

El batlle santperenc també ressalta que el nou edifici és sostenible mediambientalment, ja que ha estat construït de tal forma que el consum energètic sigui molt baix, alhora que es manté una temperatura agradable tant a l'estiu com a l'hivern.

Bones impressions
La realitat és que els veïns que s'han acostat el diumenge a veure l'Institut Escola han reconegut que els ha agradat "molt". L'Oriol és pare de dues criatures i amb la seva dona fa poc que s'han instal·lat a Sant Pere. "Estem molt contents i impressionats amb les instal·lacions i l'equip docent", reconeix.

La Clara va ser regidora d'Educació de Sant Pere i es mostra "emocionada" que "per fi hagi tirat endavant". Ara només espera que els seus nets acabin estudiant a l'Institut Escola que ella va ajudar a tirar endavant.
Arxivat a