
L’Ajuntament de Vic, en el ple celebrat aquest migdia, ha aprovat una moció de suport a la insubmissió fiscal, presentada per l’equip de govern (CiU i ERC), a proposta de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que presideix l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal. El debat ha estat calent i ple d’ironies per part dels grups de l’oposició, que han vist com es repetia el mateix debat que es va produir en el passat ple . En aquella sessió, CUP, ERC i SI van presentar una moció conjunta, molt semblant a la d’avui. Des de CiU es va demanar als tres partits que es retirés, per tal d’esperar la de l’AMI. Com que es va fer cas omís del suggeriment, CiU hi va votar en contra i la moció no va prosperar. Avui, ha estat aprovada amb els vots de la CUP, SI, ICV-EUiA i ERC. El PSC i PxC s’han abstingut.
La sessió ha tornat a ser maratoniana, i ha durat quatre hores i mitja, amb molts punts de tràmit i uns debats interminables sobre algunes qüestions de dubtosa vinculació amb la ciutat. Entre aquestes, les dues mocions que ha presentat PxC, i que s’han aprovat, sobre l’ablació i l’imam de Terrassa. Aquesta última, ha estat retirada per PxC, que la presentava individualment, a instàncies de l’equip de govern i, finalment, ha estat portada al ple conjuntament per ERC, CiU i PxC (una moció totalment diferent de l’originària).
El ple també ha aprovat una moció del PSC on s’insta l’Associació Catalana de Municipis (ACM) a lliurar els comptes, entre els anys 2003 i 2011, per tal que es facin públics i es pugui determinar si hi ha hagut alguna irregularitat en la gestió de Xavier Solà i Josep M. Matas. Tots els partits hi han donat suport, menys CiU, que s’ha abstingut.
Entre els punts aprovats a l’ordre del dia, destaquen la modificació definitiva dels estatuts de l’ImpeVic, l’adhesió de l’Ajuntament a la xarxa Alcover de teatres, l’augment de sou i dedicació del regidor de Benestar i Família, Xavier Farrés, una modificació del pressupost de 347.579 euros i l’assumpció per part de l’Ajuntament del manteniment dels serveis d’informàtica.
El ple, en directe pel Twitter
Un debat repetit
El ple de Vic ha aprovat una moció sobre la insubmissió fiscal que proposa el moviment “Diem prou” i que l’AMI ha recollit i ha recomanat als seus municipis. En alguns ajuntaments, com Manlleu, Taradell o Berga ja s’han aprovat mocions semblants.
La moció reclama a la Generalitat que iniciï un procés per tal que els ciutadans puguin pagar els impostos de l’IVA i l’IRPF a l’Agència Tributària Catalana enlloc de l’Agència Tributària Espanyola. La mesura és del totes legal, ja que no insta l’Ajuntament a la insubmissió directament, sinó que es demana a la Generalitat que estableixi el protocol legal necessari per tal que es pugui activar la insubmissió.
El debat sobre la moció que han presentat ERC i CiU ha començat amb la mofa d’alguns partits de l’oposició, com SI, PSC o ICV-EUiA. Recapitulem. Al ple del mes de març, la CUP va presentar una moció sobre la insubmissió fiscal, a la qual s’hi van afegir, previ consens de matisos, ERC i SI. La proposta es va tombar perquè l’alcalde volia esperar la que presentés l’AMI. Avui s’ha tornat a debatre pràcticament la mateixa, si no idèntica, moció. L’equip de govern va quedar en evidència quan a la Junta de Portaveus va presentar la moció que era totalment calcada a la que va presentar la CUP a Girona. Tant calcada que fins i tot es van oblidar de treure els noms de la CUP i Girona. Iban Lapeira (SI) ha iniciat el seu discurs amb un irònic “espero que no se m’escapi el riure”.


A part d’aquesta relliscada puntual, els partits de l’oposició han coincidit en considerar que era absurd i esgotador torna a debatre la mateixa moció. “No em fa gaire il·lusió, la veritat”, ha dit Jacint Raurell (PSC).
Georgina Rieradevall, portaveu de la CUP, ha anat més enllà, en el seu enfrontament particular amb Josep M. Vila d’Abadal. “La moció del mes passat no es va aprovar pel simple protagonisme de l’alcalde”, ha dit Rieradevall. “La CUP, tot i això, hi votarà a favor”, ha matisat.
Per la seva banda, Vila d’Abadal ha justificat la moció dins dels marc dels acords amb l’AMI. L’alcalde ha restat importància a la presentació d’un document pràcticament idèntic al de l’anterior ple: “Ja vam dir que presentaríem una moció semblant. Per això els vam dir que la retiressin”.
Els sous tornen a escena
Després de la congelació durant els últims anys i la reducció del 15% dels salaris dels sous dels regidors, ara fa uns mesos, la qual cosa ha significat, segons l’alcalde, “una reducció del 40%” en cinc anys, semblava que el tema estava ben aparcat. Ha tornat.
El motiu ha estat la modificació de la dedicació (del 50 al 90%) i del sou de Xavier Farrés (CiU), ja que la seva regidoria de Benestar i Família li ha comportat un augment de feina important. Això significa que Farrés cobrarà uns 33.000 euros nets, o sigui, 2.762 euros mensuals.
Qui ha estat més crític amb la decisió ha estat la CUP. Nil Puigivila considera que aquest augment és “desproporcionat” i una “falta de respecte” vers la gent que està patint la crisi econòmica.
Els portaveus del PSC i ICV-EUiA han reconegut que l’augment de sou i dedicació era raonable, més en una regidora tan “sensible”, però també han demanat a Farrés que aclarís en quins temes concrets empraria aquest increment de jornada. Jacint Raurell (PSC) ha recordat que aquests punts s’han de debatre en el moment d’aprovar els pressupostos i no a meitat de l’exercici.

De manera estranya, l’aprovació d’aquest punt tenia dos apartats, associats a les retribucions dels regidors. A part del sou de Farrés, també s’aprovava el cobrament d’assistència dels regidors a la Junta de Portaveus, fixat en 142 euros. Aquesta remuneració no es cobrava en aquesta legislatura, a causa d’un error o algun oblit, ja que en l’anterior mandat es va cobrar sempre. Tots els grups han estat d’acord en recuperar aquest pagament.
Tot i així, alguns portaveus, com Jacint Raurell han demanat que es votessin els dos punts per separat, a la qual cosa l’alcalde s’ha negat. Finalment, s’ha aprovat amb els vots d’ERC, CiU i PxC. PSC i ICV-EUiA s’han abstingut. La CUP i SI hi han votat en contra.
Unes descafeïnades mocions de PxC
Si la moció sobre la insubmissió fiscal ha tingut algun toc surrealista, les dues mocions que ha presentat PxC no han estat menys. Les dues propostes, degudament refiltrades, han estat aprovades amb el vot de l’equip de govern.
La primera moció de PxC instava a condemnar l’ablació genital femenina i que l’Ajuntament iniciés un protocol d’actuació. Una pràctica de la que no es coneixen massa casos, només alguns aïllats, segons Farrés (a la moció enlloc es manifesta). El regidor de Benestar i Família ha dit que el protocol ja estava establert i, per tant, si retiraven aquest punt de la moció hi donarien suport. PxC l’ha retirat i la iniciativa, ben escuada, amb només la condemna, s’ha aprovat amb els vots de la mateixa PxC, ERC i CiU. Hi han votat en contra PSC i SI. ICV-EUiA s’ha abstingut, i la CUP s’ha mantingut en la seva estratègia de no debatre res de PxC i no ha votat (a la pràctica, es tradueix en una abstenció).

Més entretinguda ha estat la segona moció de PxC que ha patit un procés de transformació digne d’estudi. La iniciativa original, que ha presentat la formació d’Anglada, era simple: instar els imams de la ciutat a condemnar “públicament i sense embuts” les declaracions de l’imam de la mesquita de Badr de Terrassa, on presumptament s’incitava a la violència contra les dones i a la discriminació de gènere.
L’equip de govern, com fa sovint amb algunes mocions de PxC que considera que puguin ser susceptibles de polèmica, ha demanat abans del ple a PxC que retirés la proposta i que en presentessin una de conjunta que tindria l’aprovació assegurada. La formació d’Anglada hi ha accedit i s’ha presentat un nou document per via d’urgència. El contingut, però, era totalment diferent: desapareixia la demanda als imams i es substituïa per un suport a la investigació de la Fiscalia, a l’institut Català de les dones i l’Ajuntament de Terrassa en la seva acusació particular. També es demanava a les entitats musulmanes de Vic a treballar conjuntament per eradicar aquest tipus de missatge de Vic.
“És una moció integradora i institucional. No volem que cap formació s’hi senti exclosa”, ha dit Joan López (ERC). Tan integradora que ICV-EUiA s’ho ha agafat al peu de la lletra i ha demanat que la demanda a les entitats musulmanes es fes extensiva a totes les altres religions de la ciutat. López ho ha acceptat.
Finalment s’ha aprovat la moció amb els vots de tots els partits, menys PSC, que s’ha abstingut, i la CUP, que no ha votat. Una moció força original: es reproven les paraules d’un imam d’un indret fora de la comarca i es demana a entitats de la ciutat com el Centre Islàmic, Bisbat de Vic o testimonis de Jehovà que ajudin a que això no passi a Vic. Algú, de veritat, es creu que els tres quarts d’hora de debat de la moció hauran servit per alguna cosa?
ACM, ‘corralito’, cooperatives i aliments a les escombraires
Tots els partits, menys CiU, han donat suport a la moció del PSC on es demana que l’ACM lliuri els seus comptes, entre els anys 2003 i 2011, a la Sindicatura de comptes de la Generalitat per procedir a la seva auditoria i pública difusió. La proposta té l’objectiu d’aclarir les presumptes irregularitats de Xavier Solà i Josep M. Matas, que ha denunciat el diari El País.
Tots els partits de l’oposició han coincidit en demanar transparència i que s’aclareixi tot plegat, ja que encara que l’ACM sigui una entitat privada està formada per ajuntaments. ERC s’ha afegit a la demanda després de sol·licitar que es retiressin els noms de les persones implicades, a la qual cosa el PSC ha accedit. PxC comparteix l’esperit de la moció, però ha matisat que Fiscalia ja estava actuant.


CiU ha justificat la seva abstenció per no tacar la gran tasca que l’ACM havia fet en els últims anys. “A més, ara es volen implantar canvis per fomentar la transparència”, ha apuntat Anna Erra.
El PSC ha vist com també prosperava una altre moció seva, en defensa dels afectats per la contractació de participacions preferents emeses per diverses entitats financeres. “Molta gent, bàsicament gent gran, tenen els estalvis atrapats, en una versió casolana del corralito argentí”, ha explicat Raurell.
El ple no ha estat tan benèvol amb la CUP i ha tombat una moció seva on es demanava que s’impulsés el model econòmic cooperativista en alguns àmbits de l’Ajuntament, que es desglossaven en vuit punts concrets. El secretari de l’Ajuntament ha adjuntat un informe sobre la moció on es deia que dos punts de la moció eren il·legals. La CUP no ha acceptat a retirar els dos punts, però sí a matisar-los emprant uns termes diferents perquè es poguessin considerar legal. Només ha rebut el suport d’ICV-EUiA. PxC i SI hi han votat en contra i ERC, PSC i CiU s’han abstingut.
Fruit d’un reportatge publicat a El 9 Nou, la CUP ha recuperat la moció que va presentar al ple del mes de febrer sobre els aliments en bon estat que els supermercats llencen a les deixalles. La moció, en aquell moment, va ser rebutjada. En aquesta ocasió, ha tornat a ser tombada, amb el mateix resultat que fa dos mesos: en contra, PxC, CiU i ERC; a favor, ICV i la CUP; i el PSC i SI, abstenció.


La moció demanava que es fes una campanya informativa i que es recollissin els aliments que estan en bon estat i que es llencen. Rieradevall ha defensat la proposta amb molt fervor i ha acusat l’equip de govern de “mentir” en el ple on es va debatre per primera vegada. “Molt del menjar que es tira està en bon estat”, ha assegurat la portaveu de la CUP.
El discurs dels altres grups ha estat el mateix que en el primer debat, ara fa dos mesos: ja hi ha un protocol fixat per part de l’Ajuntament i entitats que hi estan treballant, com el Banc d’Aliments, Caritas i Creu Roja.
Xavier Farrés (CiU) ha lamentat que un reportatge d’un diari comarcal marqués l’agenda del ple, ja que només mostrava “una part de la realitat”. Joan Ballana (ERC) ha estat més contundent i ha criticat la “frivolitat política” de la CUP per parlar d’un tema “tan delicat” d’aquesta manera. Ballana assegura que la majoria de supermercats ja estan dins del circuit de recollida d’aliments i que el que surt al reportatge és un dels pocs que no hi està inclòs. “Vostès no poden ser els Robin Hoods de la ciutat de Vic. Han tractat l’anècdota com una generalitat”, ha dit Ballana.
EL PLE, EN BREU
En l’apartat de modificació del pressupost es dediquen 60.000 euros al Museu de l’Art de la Pell, que serviran pel tancament del consorci que el gestiona. Els diners es destinaran, entre d’altres, a indemnitzar els treballadors acomiadats. El consorci desapareix perquè els museus de la ciutat es fusionaran.
En el proper ple es tirarà endavant el Consorci Comarcal de Serveis Socials, que Vic impulsa amb Manlleu, ha assegurat l’alcalde.
Iban Lapeira diu que els de la CUP són “marxistes”. En “Titot”, que estava present al ple, s’ho ha mirat amb cara de pomes agres.
L’Ajuntament s’haurà de plantejar el futur del Lactium. Els formatgers no estan descontents amb la seva inclusió al Mercat, però menys contents que abans. El problema del Lactium és el finançament.
“No havia vist mai un alcalde tan implicat amb la Universitat de Vic”, diu Josep Arimany (CiU).
Les arrels dels arbres del carrer Mercè Rodoreda estan malmetent el terra, però no dificulten les conduccions de l’aigua i gas.


Una agressió d’un veí ghanès a la seva dona va acabar amb l’home a la presó. El seu fill va ser atès pels Serveis Socials i se’l va assignar a una família tutelada. Sis homes ghanesos no van veure amb bons ulls que no s’adjudiqués el nen a algú de la comunitat i van presentar-se a l’escola Sínia per demanar explicacions. La conversa va derivar en uns aldarulls on va haver d’intervenir la Guàrdia Urbana. El resultat, un agent ferit i un ghanès detingut.
Les bicicletes de la BiciVic i la Vicky estan tancades i no es fan servir. No es preveu fer-ne res.
L’Ajuntament aporta 12.000 euros a la festa del mil·lenari de l’abadia de Montserrat .
La Junta de Govern ha aprovat avui un projecte alternatiu pel Mas d'en Bigues. Es farà un concurs públic per a les entitats que hi estiguin interessades.
--------------
ORDRE DEL DIA
A) ESBORRANY DE L'ACTA DE LA SESSIÓ ANTERIOR
B) PROPOSTES D'ACORD I DICTÀMENS
1 APROVAR DEFINITIVAMENT LA MODIFICACIÓ DELS ESTATUTS DE L'IMPEVIC
2 ADHESIÓ DE L'AJUNTAMENT DE VIC A LA XARXA ALCOVER DE TEATRES
3 APROVACIÓ DEFINITIVA DE LA MODIFICACIÓ DEL REGLAMENT DEL SERVEI D'ABASTAMENT D'AIGUA POTABLE
4 DONAR COMPTE DE LA RELACIÓ DE MOROSITAT D'ACORD AMB LA LLEI 15/2010, DE 5 DE JULIOL, PER LA QUE S'ESTABLEIXEN MESURES DE LLUITA CONTRA LA MOROSITAT EN LES OPERACIONS COMERCIALS
5 DONAR COMPTE DE LA LIQUIDACIÓ DEL PRESSUPOST DE 2011 DE LA PRÒPIA ENTITAT
6 BONIFICACIÓ DE LLICÈNCIA D'OBRES A LA FUNDACIÓ UNIVERSITÀRIA BALMES
7 ENCOMANA DE GESTIÓ A SERMUVIC PEL MANTENIMENT I EVOLUCIÓ DELS SISTEMES D'INFORMACIÓ PÚBLICA DE L'AJUNTAMENT I ELS SEUS PATRONATS I OOAA
8 EXPEDIENT DE MODIFICACIÓ DE CRÈDITS DEL PRESSUPOST 2012
9 MODIFICAR L'ACORD DE 20/06/2011 SOBRE RETRIBUCIONS I ASSIGNACIONS DELS CÀRRECS ELECTES
10 RECTIFICAR L'ERRADA EN LA PROPOSTA DE TARIFES DEL SERVEI DEL TAXI APROVADA EL 06/02/2012
11 ESTIMAR AL•LEGACIÓ I APROVAR PROVISIONALMENT LA MODIFICACIÓ PUNTUAL NÚM. 2 DEL POUM DE VIC, QUE AFECTA L'ÀMBIT DEL MERCAT MUNICIPAL I L'HOSPITAL GENERAL
12 ESTIMAR AL•LEGACIONS I APROVAR PROVISIONALMENT LA MODIFICACIÓ PUNTUAL NÚM. 1 DEL POUM DE VIC, SOBRE CORRECCIÓ D'ERRORS, MILLORA I ACLARIMENTS AL VIGENT DOCUMENT
C) RESOLUCIONS, MOCIONS I ALTRES INTERVENCIONS
1 RESOLUCIONS DE L'ALCALDIA
2 MOCIONS
a) MOCIÓ DE L’EQUIP DE GOVERN EN RELACIÓ AMB LA PROPOSTA DE L'ASSOCIACIÓ DE MUNICIPIS PER LA INDEPENDÈNCIA SOBRE EL PAGAMENT DE L'IRPF I L'IVA
b) MOCIÓ DE PXC PER INSTAR ELS IMAMS DE LA NOSTRA CIUTAT A QUÈ CONDEMNIN PÚBLICAMENT I SENSE EMBUTS LES DECLARACIONS DE L'IMAM DE LA MESQUITA BADR DE TERRASSA
c) MOCIÓ DE PXC DE DECLARACIÓ DE CONDEMNA A L'ABLACIÓ GENITAL FEMENINA
d) MOCIÓ DE LA CUP D'IMPULS MUNICIPAL I PROMOCIÓ DEL MODEL ECONÒMIC COOPERATIVISTA
e) MOCIÓ DEL PSC PER INSTAR A L'ASSOCIACIÓ CATALANA DE MUNICIPIS EL LLIURAMENT DELS SEUS COMPTES, ENTRE ELS ANYS 2003 A 2011, A LA SINDICATURA DE COMPTES DE LA GENERALITAT PER PROCEDIR A LA SEVA AUDITORIA I PÚBLICA DIFUSIÓ
f) MOCIÓ DEL PSC EN DEFENSA DELS AFECTATS PER LA CONTRACTACIÓ DE PARTICIPACIONS PREFERENTS EMESES PER DIVERSES ENTITATS FINANCERES
3 ASSUMPTES D'URGÈNCIA
4 PRECS I PREGUNTES

