Vic limita els petards de més potència al centre de la ciutat i en espais concorreguts

El protocol preveu sancions de fins a 900 euros i estarà actiu durant les revetlles de Sant Joan i Sant Pere, els dies 23, 24, 28 i 29 de juny

18 de juny de 2024, 14:41
Actualitzat: 18:21h
Una revetlla de Sant Joan a la plaça Major de Vic.
Una revetlla de Sant Joan a la plaça Major de Vic. | Adrià Costa

Les revetlles de Sant Joan i Sant Pere són un dels moments crítics del període estival i, més, en el marc de la sequera que viu el país. L'ús de material pirotècnic pot comporta riscos per a les persones si aquest no es manipula correctament, però també incendis en zones boscoses i a la zona urbana. Per aquest motiu, des de la regidoria de Protecció Civil de Vic demanen precaució a l'hora de tirar petards i encendre fogueres -amb previ permís de l'Ajuntament-.

Tanmateix, els dies 23, 24, 28 i 29 de juny, s'activarà de nou a la ciutat el protocol a partir del qual es prohibeix el llançament de petards de màxima potència -els anomenats F3- a la plaça Major de Vic, al centre històric i als espais públics amb terrasses i de concurrència de persones. Les infraccions es poden sancionar amb multes de fins a 900 euros.

Per prevenir danys i accidents, aquest tipus de pirotècnica s'ha de tirar a més de 15 metres de distància de persones i mobiliari urbà. D'altra banda, també es recorda que els petards de categoria F1 i F2 s'han de tirar a 1 i 8 metres de distància respectivament.

Des de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Vic detallen que han ofert una campanya de sensibilització a la ciutadania en referència a l'ús de la pirotècnica duent a terme "nombroses xerrades de prevenció i minimització de riscos per ensenyar a manipular amb el menor perill i la major seguretat la pirotècnica i els focs, per a un mateix i per a la natura", explica el seu sotscap, Dani Romero.

Antoni Jurjo, inspector en cap de la Guàrdia Urbana de Vic, explica que durant les revetlles de Sant Joan i Sant Pere "farem vigilància perquè la convivència no en surti malparada". La regulació de la pirotècnia a Vic, recorda, ve donada després d'un accident, fa uns anys, a la plaça Major, quan una persona va resultar ferida pel llançament d'un petard de màxima potència: "Va ser una situació molt singular, però sempre hi ha risc que torni a passar si es tiren a prop dels espais de convivència". En una nit de revetlla, detalla Jurjo, la policia local de la capital d'Osona pot fer una dotzena d'actuacions en relació la utilització de la pirotècnica.

cap guardia urbana vic antoni jurjo irene gimenez nacio osona
Antoni Jurjo, inspector en cap de la Guàrdia Urbana de Vic.Irene Giménez Vinyet

Nova edició de la campanya Activa el silenci

Paral·lelament, l'Ajuntament de Vic posa en marxa una nova edició de la campanya Activa el silenci amb l'objectiu "de prendre consciència de les afectacions sobre la nostra salut física i mental que ens produeixen els sorolls excessius", explica Cristina Molas, responsable dels Agents Cívics de la ciutat. La iniciativa es podrà veure als carrers des de Sant Joan fins després del Mercat de Música Viva de Vic.

En aquesta línia es vol fomentar la bona convivència entre el veïnat en una època en què es fa més vida al carrer i a les terrasses. Tanmateix, s'han situat lones identificadores de la campanya als parcs de la ciutat i, enguany, també en una cinquantena de fanals de tots els barris de Vic.

estiu 2024 vic activitats campanyes proteccio civil irene gimenez nacio osona3
L'Ajuntament de Vic enceta una nova edició de la campanya 'Activa el silenci'.Irene Giménez Vinyet

Des de l'Ajuntament recorden que, durant l'estiu, es pot fer ús dels espais públics fins a les 22:00 hores. Pel que fa a les terrasses de bars i restaurants, es poden obrir de dilluns a divendres fins a la mitjanit i els divendres i dissabtes fins a la 1:00 hores de la matinada.