Actes de la Diada 2024: agenda de l'11 de setembre a Barcelona

La manifestació independentista protagonitza les activitats a la capital catalana, juntament amb l'ofrena a Rafael Casanova, l'acte del Govern i la Festa de la Llibertat

Manifestació independentista de la Diada 2023 a Barcelona
Manifestació independentista de la Diada 2023 a Barcelona | Adrià Costa
Redacció
06 de setembre de 2024, 15:34

La Diada d'aquest any, marcada per les negociacions pel finançament singular per a Catalunya, tornarà a tenir la manifestació independentista com un termòmetre del moment en el qual es troba el moviment. La concentració serà descentralitzada a 5 ciutats catalanes -Barcelona, Tarragona, Lleida, GironaTortosa- i forma part d'una sèrie d'actes que marcaran l'Onze de Setembre amb la capital catalana com a protagonista.

Més enllà de la manifestació convocada per l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i altres entitats, a la capital catalana hi haurà diverses activitats que tindran lloc entre la tarda del 10 de setembre i la nit de l'11, quan es posarà el punt i final a la celebració de la Diada. Repassem a continuació quines són les activitats més destacades.

Vigília al fossar de les Moreres

A la vigília de l'Onze de Setembre, a tocar de la mitjanit i un cop Salvador Illa hagi pronunciat el discurs institucional, hi haurà la tradicional concentració al fossar de les Moreres. Es tracta d'un punt emblemàtic de l'independentisme en record als caiguts durant el setge de Barcelona de l'any 1714 en el marc de la guerra de Successió espanyola. L'espai sempre deixa alguna escena curiosa, com l'any passat, quan el mateix 11-S es van cremar les banderes d'Espanya i de França.

De bon matí, ofrenes a Rafael Casanova

El primer gran acte de la Diada és sempre la tradicional ofrena a Rafael Casanova. L'homenatge a l'últim conseller en cap de Barcelona abans de la caiguda en mans borbòniques és fa poc abans de les nou del matí al monument a la capital catalana i posteriorment a la seva tomba, a l'església de Sant Baldiri de Sant Boi de Llobregat. Hi participen representants del Govern, del Parlament, partits i institucions de la societat civil.

La Festa per la Llibertat d'Òmnium: parlaments i concerts

Òmnium repetirà aquest any la Festa per la Llibertat, la 22a edició, que comptarà amb parlaments i un vermut musical amb el guanyador i la finalista d'Eufòria, Lluís i Maria, al migdia i més actuacions musicals durant la tarda d'aquest Onze de Setembre. Després de la manifestació independentista, actuaran Àl·lèrgiques al Pol·lenGinestà Flashy Ice Cream.

"Tornem als carrers": manifestació independentista a cinc

La manifestació independentista d'aquesta Diada no serà centralitzada a Barcelona, sinó que tindrà cinc peces escampades pel país: la capital catalana, Girona, Lleida, Tarragona i Tortosa. A la ciutat comtal, la manifestació anirà de l'estació de França fins a l'Arc de Triomf, on tindrà lloc la Festa per la Llibertat que organitza Òmnium anualment. A més de les mobilitzacions a les cinc ciutats, hi haurà altres accions per les vegueries del país.

Enguany la manifestació està coorganitzada per l'Assemblea Nacional CatalanaÒmnium, l'Associació de Municipis per Ia Independència, el Consell de la República, la Intersindical i el CIEMEN, amb l'eslògan "Tornem als carrers" per a la capçalera. La Diada del 2016 ja va tenir aquest format descentralitzat, amb mobilitzacions aleshores a Barcelona, Berga, Lleida, Tarragona i Salt. Enguany també s'hi involucraran les joventuts de Junts (JNC) i d'ERC (Jovent Republicà).

En canvi, el lema "Fem el camí més curt", present a la samarreta presentada pel president de l'ANC, Lluís Llach, al Canet Rock, se circumscriurà exclusivament a l'Assemblea. Segons les fonts consultades, aquest eslògan és heretat de l'anterior Secretariat Nacional, presidit per Dolors Feliu, i es és un "subeslògan". Serà l'única samarreta que es comercialitzarà per la Diada.