Aragonès crida a una «nova etapa» i allarga la mà a Junts

El cap de l'executiu intenta minimitzar les crítiques dels exsocis i evita les complicitats amb el PSC mentre fa equilibris per combatre la solitud

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dijous.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dijous. | David Zorrakino / Europa Press
23 de novembre del 2023
Actualitzat el 27 de novembre a les 8:05h
Després de la investidura de Pedro Sánchez, només un terratrèmol polític podria explicar que el Govern de Pere Aragonès no fos capaç de tirar endavant els pressupostos del 2024 amb els representants catalans dels dos partits que a Madrid han arribat a la Moncloa amb els vots d'ERC: el PSC i els comuns. Després de la carpeta de la política espanyola, ara serà aquesta la matèria que ocuparà l'inici de l'hivern polític català. Esgotarà la legislatura Aragonès? És una de les preguntes que més ressona. El president no dubta i assegura que així serà, més encara si aconsegueix aprovar els seus tercers comptes. Però voldria tenir a prop als exsocis independentistes per fer-ho, Junts.

El president de la Generalitat, que vol combatre la solitud dels seus 33 escons, els intenta allargar la mà mentre els de Carles Puigdemont, amb la mirada posada en les eleccions del 2025, no afluixen en les crítiques. Aquest dijous Aragonès, sota l'ombra dels retrets dels juntaires, ha convocat un consell extraordinari amb la intenció de demostrar que l'executiu s'implicarà en cos i ànima en la revisió del compliment dels acords amb Sánchez: amnistia, sistema de finançament singular i traspàs de Rodalies. Però també amb la intenció d'anunciar una "nova etapa" que requereix, a parer seu, unitat independentista.

Durant la sessió a porta tancada, Aragonès ha encarregat a Natàlia Mas, consellera d'Economia, la redacció d'una proposta perquè Catalunya tingui totes les competències en matèria de recaptació d'impostos i redueixi el seu dèficit fiscal (quantificat en 22.000 milions anuals) i ha nomenat Pere Macias com a responsable del comissionat que impulsarà la transferència de competències ferroviàries. Però més enllà de les qüestions que Aragonès situa en la carpeta del "benestar a la ciutadania", el cap de l'executiu no ha volgut deixar enrere el reclam del referèndum durant la seva intervenció.

"Estic convençut que podrem establir, si treballem amb unitat, les condicions d'un referèndum al llarg de la legislatura. Definir les regles del joc perquè el pròxim referèndum sigui reconegut per totes les parts", ha declarat el cap de l'executiu en una compareixença de premsa des de Palau. De fet, ha evitat el cos a cos amb els juntaires quan ha estat preguntat explícitament sobre les crítiques de Toni Comín, eurodiputat de Junts, a la taula de diàleg d'ERC. "Respecto l'opinió de tothom, però jo vaig per feina", ha sentenciat. 

Aquestes crides a Junts per part del president s'han anat repetint durant la setmana. Dilluns a TV3 convidava Junts a la taula de diàleg entre governs. Junts responia a l'instant assegurant que no havia rebut una invitació formal. Dimecres, Aragonès insistia que la "nova etapa" ha de servir per "anar plegats" i rebutjava batalles per "miserietes". Laura Borràs, presidenta de Junts, repetia al Més324 que no existia cap proposta per participar en la taula. Finalment aquest dijous Aragonès continua allargant la mà. Però d'unitat Junts no en vol parlar.

Ahir al vespre el partit de Borràs i Jordi Turull registrava una sol·licitud de compareixença d'Aragonès perquè expliqui en seu parlamentària la lletra petita de l'acord del traspàs de Rodalies. Per fiscalitzar. "Si aquest acord és tan bo, expliqui'l en seu parlamentària, que potser fins i tot ens convenç que no és a mitges o 'fake'", etzibava Albert Batet, president del grup. La crítica ha incrementat dijous al matí quan la portaveu parlamentària Mònica Sales ha acusat Aragonès de "manca de respecte" per convocar un consell executiu durant el ple del Parlament.

El PSC continua traient el cap

I mentre ERC i Junts continuen en l'enfrontament intermitent, el PSC no deixa de treure el cap. El partit, que no es va veure premiat a l'executiu de Pedro Sánchez malgrat els bons resultats del 23-J, vol superar el capítol de Madrid i parlar de Catalunya. Salvador Illa, amb totes les enquestes assenyalant-lo com a guanyador, continua fent el paper de bon gestor. ho fa des de l'inici de la legislatura, oferint-se de manera constant a Aragonès per aprovacions transcendentals, com els pressupostos, i a canvi d'aconseguir desenvolupar polítiques que agraden al seu electorat, com va ser el Quart Cinturó.

Aquest dijous al Parlament, de fet, el PSC ha tornat a portar una proposta -que s'ha aprovat amb l'abstenció d'ERC- per reclamar el desenvolupament de l'ampliació de l'aeroport i de la B-40. També durant el ple d'aquesta setmana Illa ha allargat la mà a Aragonès, però el president prefereix mirar cap a una altra banda després del desgast que ha suposat pactar molt -al Parlament, però també a les diputacions- amb el PSC i donar-li centralitat. "Ara la taula que més importa als catalans és la de la sequera", declarava Illa el dimecres, que s'oferia per fer front a l'emergència de l'aigua. Comença una nova temporada amb moltes taules per parar.