Aragonès presentarà un pressupost sense canvis fiscals però reserva marge en successions

El Govern ha tancat aquest dilluns el primer redactat dels comptes, i JxCat i ERC assumeixen que hauran d'incloure-hi pujades fiscals si volen aconseguir el suport dels comuns

Artadi, Aragonès i Torra, en un ple del Parlament.
Artadi, Aragonès i Torra, en un ple del Parlament. | Adrià Costa
26 de novembre de 2018, 21:44
Actualitzat: 23:02h
El Govern assumeix que haurà d'apujar impostos per aconseguir el suport dels comuns als pressupostos, però no no incorporarà aquestes modificacions en la primera proposta que els faci arribar aquesta setmana. L'executiu tot just ha tancat internament aquest dilluns el gruix dels comptes, el qual es remetrà en les properes hores als diferents departaments i es presentarà prioritàriament a Catalunya en Comú-Podem, qui ja es considera l'únic soci possible per aconseguir-los validar.

Aquesta formació ha disparat a primera hora amb les demandes per pactar els pressupostos, les quals incloïen una reforma tributària per recaptar entre 600 i 700 milions més a través de reformes de l'IRPF i successions per a les rendes altes, i de canvis en la fiscalitat verda. Unes modificacions que el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, no ha assumit com a punt de partida -com ha avançat l'Ara-, però que, en major o menor mesura, tant JxCat o ERC tenen assumit que hauran d'acabar incorporant, segons han confirmat a NacióDigital fonts de les dues formacions.

En tot cas, des del Govern i els grups parlamentaris, s'avisa que és més probable tocar successions, ja que l'IRPF és un aspecte més sensible i, a més, que permetria menys ingressos extres i a més llarg termini. Com que els pressupostos, si reben llum verda del Parlament, ho faran el febrer o març, no està clar que uns nous tipus de l'impost es poguessin aplicar en les rendes del 2019, sinó que podrien afectar a les del 2020 i, per tant, recaptar-se en les declaracions que es facin el 2021, segons alerten des de l'executiu.

El Govern avisa que una reforma de l'IRPF podria no tenir efectes fins al 2021

Sigui com sigui, el Govern també subratlla que algunes de les demandes dels comuns sí que estaven ja previstes en el projecte que ultimava, com la fiscalitat verda, implementant l'impost als vehicles contaminants i l'impost a les nuclears, a banda d'impulsar un nou impost a les ADSL alternatiu al tombat pel Tribunal Constitucional. La incorporació de més docents, agents dels Mossos i de bombers, així com la conversió de l'Institut Català de Finances en un banc públic, també formava part dels plans de l'executiu.

Aquesta dimarts, per tant, els departaments coneixeran les partides que Aragonès els ha reservat -l'únic serrell obert fa referència a unes demandes del Departament de Polítiques Digitals- i el vicepresident citarà els comuns per presentar-los la proposta durant la setmana. Seran els primers en conèixer-la de primera mà i, tot i que també hi haurà trobades amb altres grups, l'executiu admet que "són els únics socis amb qui es poden aprovar els pressupostos".

Pujada d'impostos assumida

I per aconseguir-ho, caldrà apujar impostos. "Anirem a una pujada d'impostos", admeten des de JxCat, des d'on subratllen que hi haurà unitat en aquest aspecte amb ERC, com va afirmar Aragonès en una entrevista amb aquest diari en què també es va mostrar obert a estudiar les propostes de reformes fiscals dels altres grups. Aquesta qüestió havia generat tensió l'anterior legislatura entre CDC i ERC, però ara els socis són contundents: "Tenim un Govern diferent".

ERC s'ha mostrat predisposat a negociar canvis en els impostos, però el president del PDECat, David Bonvehí, ha estat taxatiu en asseverar que aposta per no tocar la pressió fiscal i, en concret, l'IRPF. En tot cas, el Govern sap que el suport dels comuns requerirà cedir durant les negociacions i, a més, hi ha diferències internes a JxCat respecte la qüestió fiscal i el posicionament del PDECat no hi és hegemònic.

El PDECat reclama no apujar la pressió fiscal, però el seu posicionament no és hegemònic a JxCat, que és més flexible

La setmana passada, JxCat i ERC es van abstenir en un punt d'una moció del PSC en què es reclamava augmentar l'IRPF a les rendes més altes -el qual va ser aprovat-, però van votar en contra d'una modificació de successions. Ara, però, es veu més a prop una reforma d'aquest segon tribut, la qual, a més, no aniria encaminada a tocar el seu nucli dur. Fins i tot els comuns han reclamat ara augmentar-ne la recaptació eliminant bonificacions i no tocant els tipus.

Primer, abstenció dels comuns; després, vot a favor

Per tal que els pressupostos siguin aprovats, caldria que els comuns s'abstinguessin primer en el debat a la totalitat, per tal que els 61 vots vàlids que ara sumen JxCat i ERC empatin amb els de Cs, PSC, PP i CUP. En la votació final, però, els comuns hi haurien de votar a favor -com a mínim, un dels seus diputats- per aconseguir la majoria simple requerida.

Sigui com sigui, els comuns reclamen també a ERC i PDECat que facilitin l'aprovació dels comptes de l'Estat pactats entre PSOE i Podem, una qüestió complicada, ara per ara. Aragonès ha redactat la seva proposta preveient un dèficit del 0,1%, l'exigit per ara -el Congrés està tramitant l'augment del sostre fins al 0,3%-, així com incloent els 350 milions compromesos pel govern espanyol en la darrera comissió mixta econòmica -i que podrien perillar sense pressupostos estatals-.