Aquesta crida, enfocada en Junts, encaixa amb la que ja va fer el president en una entrevista a TV3 el dilluns, quan va convidar els exsocis a la taula de diàleg entre Govern i Estat. En aquell moment, els juntaires van sortir a desmentir que haguessin rebut aquesta proposta, i aquest dijous l'eurodiputat Toni Comín, de Junts, ha menysvalorat la taula de diàleg dels republicans amb el govern espanyol i ha situat la taula pactada per la seva formació com l'única vàlida. "Respecto l'opinió de tothom, però jo vaig per feina", ha dit Aragonès preguntat per aquesta qüestió.
Així, el cap de l'executiu considera que s'obre una "oportunitat històrica" que requereix la col·laboració de l'independentisme i no els retrets creuats. "Estic convençut que podrem establir, si treballem amb unitat, les condicions d'un referèndum al llarg de la legislatura. Definir les regles del joc perquè el pròxim referèndum sigui reconegut per totes les parts", ha insistit. "Els horitzons que se'ns obren són extraordinaris, ho hem d'aprofitar i posar-hi tota l'energia", ha afegit.
Pere Macias i una proposta de finançament
Més enllà de la carpeta del referèndum, les dues qüestions més cabdals que s'han aprovat durant el consell extraordinari han estat la creació del comissionat per al traspàs de Rodalies, que recau en Pere Macias, i que vetllarà per "l'impuls" d'aquesta carpeta. De Macias, Aragonès n'ha destacat la "fidelitat" a la Generalitat, i també la seva "expertesa" en el sistema ferroviari. "Assumirà aquesta responsabilitat per treballar de la mà del Govern per centrar tota l'atenció en el traspàs integral de Rodalies", ha afegit Aragonès. Durant la seva intervenció, el cap de l'executiu també ha criticat la "vaga preventiva" de Renfe i Adif, que començarà aquest divendres amb la previsió d'un total de cinc jornades, per protestar contra del traspàs pactat entre ERC i PSOE: "No hi ha raons per la vaga".
[noticiadiari]2/28507[/noticiadiari]
També el president ha encarregat a la conselleria d'Economia, pilotada per Natàlia Mas, que elabori una proposta de finançament singular per a Catalunya, adaptada a les "necessitats", "potencialitat" i l'esforç de la ciutadania de Catalunya. Què vol el Govern? La gestió de tota l'estructura tributària. Aquesta serà la proposta que traslladarà l'executiu a la taula que comparteixi amb el PSOE.
[noticiadiari]2/265617[/noticiadiari]
Aragonès ho vol accelerar tot, i no perdre "ni un segon", ha reiterat en diverses ocasions. Per això ha llançat una advertència clara al president del govern espanyol, a qui ha apressat a treballar: "El recorregut del nou govern de l'Estat dependrà, com no pot ser d'altra manera, del compliment dels compromisos amb Catalunya".
Junts carrega contra Aragonès
Per què ara un consell extraordinari? Aragonès el va anunciar dimecres durant el ple del Parlament. "No deixarem passar ni un segon més sense posar-nos a treballar perquè els acords s'implementin com més aviat millor, perquè són bons per a la ciutadania", deia durant la sessió de control. Poc abans, Junts havia reptat el cap de l'executiu a comparèixer en seu parlamentària per explicar la lletra petita de l'acord entre ERC i el PSOE, especialment en matèria de Rodalies. No van rebre resposta i al vespre ja registraven la sol·licitud de compareixença del president.
Aquest dijous al matí la portaveu de Junts al Parlament, Mònica Sales, ha carregat contra el cap de l'executiu per convocar un consell extraordinari a la mateixa hora que se celebra el ple. "Avui tornem a constatar la manca de respecte del Govern cap al Parlament (...) El Govern podria tractar els acords entre ERC i el PSOE en un altre moment per evitar que els consellers s'absentin del ple mentre els grups parlamentaris debatem diverses iniciatives al Parlament", ha sentenciat. L'enemistat entre els dos exsocis es continua accentuant a les portes de la negociació pressupostària.