Brussel·les qüestiona la urgència amb què es va tramitar la llei d'amnistia

La Comissió Europea descarta, per ara, cap procediment d'infracció contra l'estat espanyol i assegura que encara està analitzant el text

Els comissaris Vera Jourová (centre) i Didier Reynders (Dreta), a Brussel·les
Els comissaris Vera Jourová (centre) i Didier Reynders (Dreta), a Brussel·les | ACN
24 de juliol del 2024
Actualitzat a la 13:58h

Brussel·les ha criticat aquest dimecres "el temps limitat" de tramitació de la llei d'amnistia, en el seu informe anual sobre l'Estat de Dret a la UE. Sense entrar a valorar-la en detall, Brussel·les apunta que la llei es va impulsar a través d'un "procediment urgent, permetent només un període limitat de consultes".

L'executiu europeu es remet a la posició de la Comissió de Venècia -òrgan vinculat al Consell d'Europa-, la qual va posar especial èmfasi en la importància de donar "temps i espai" a les consultes vinculades a la tramitació de la llei, així com als beneficis derivats d'impulsar una legislació a través d'una "majoria qualificada més gran". En qualsevol cas, la Comissió deixa clar que manté les converses amb les autoritats espanyoles per rebre "clarificacions" sobre la llei d'amnistia i que encara està analitzant el text, que va entrar en vigor aquest darrer mes de juny.

La comissària de Valors i Transparència, Vera Jourová, ha apuntat que la Comissió no ha fixat termini per analitzar-la i ha descartat, per ara, que l'executiu s'estigui preparant per obrir un procediment d'infracció a l'Estat. "Només són especulacions; si veiem que la llei nacional contradiu la llei de la UE, la nostra obligació serà la d'enviar una carta, però això encara no ha passat", ha manifestat.

L'informe, que considera positiu l'acord assolit per a la renovació del CGPJ, també assenyala com "un risc" algunes de les declaracions públiques per part de governs i dirigents polítics sobre el sistema judicial. Brussel·les recorda que els tribunals "no són immunes a la crítica i a l'escrutini públic", però reivindica que "la confiança pública en el sistema judicial és fonamental per a la seva efectivitat, tenint en compte el seu rol especial que té en la societat". 

En aquest sentit, subratlla que el nivell d'independència judicial que es percep a Espanya continua sent "baix" entre la població. En el document presentat, Brussel·les apunta que tan sols un 37% de la societat espanyola considera que la independència dels jutges és "bona o molt bona", un percentatge notablement inferior al de l'any 2020 (44%).

La Comissió també cita Espanya com un dels estats membres on es fa un ús "excessiu" de "procediments accelerats" a l'hora d'impulsar certes legislacions, remetent-se a l'opinió de la Comissió de Venècia.