1. Les dades, millor en perspectiva: L'empat entre el sí i el no a la independència no és res nou i, si bé pot semblar que hi ha hagut un cert retrocés respecte el juliol, analitzar les dades en perspectiva ajuda a fer una millor anàlisi. I, tenint en compte tots els baròmetres del CEO fets públics des que es va celebrar el procés participatiu del 9-N fins ara, es visualitza perfectament que el que hi ha en realitat és un empat tècnic permanent, més enllà que en un o altre sondeig el nombre de partidaris o detractors creixi alguns punts, ja sigui per una qüestió política conjuntural o a causa d'una variació en la selecció de la mostra (com es veurà posteriorment que pot ocórrer). Així, de l'empat reflectit el desembre de 2014 (45,3% de no i 44,5% de sí), es va passar a un suport de fins a set punts de diferència a favor dels contraris en tan sols mig any (50% de no i 42,9% de sí), però llavors va tornar a visualitzar-se un empat fins que el juny el sí semblava que feia un pas endavant. Segurament, però, aquell baròmetre era el que trencava una tendència que sembla immutable, i no el darrer fet públic aquest divendres.
EVOLUCIÓ DELS PARTIDARIS I DETRACTORS DE LA INDEPENDÈNCIA
Ara bé, de celebrar-se el referèndum, el seu resultat no es determinarà pel nombre de gent que faci campanya (un element que pot influir en el comportament electoral), sinó en la quantitat de persones que s'acostin a les urnes. I el cert és que els independentistes estan més acostumats a anar a votar que els unionistes. Agafant de referència les eleccions del 27-S -les catalanes amb una major participació de la història i ja plantejades en clau plebiscitària-, el 49,1% dels enquestats que asseguren que van anar a votar volen la independència, mentre que el 42,5% no. En canvi, només el 26,8% dels que reconeixen que no van votar en aquells comicis defensa la independència i el 56,4% la rebutja. Si l'unionisme no aconsegueix mobilitzar més els seus partidaris, per tant, els favorables al sí tenen un notable avantatge.
Cal tenir en compte que, entre els enquestats que reconeixen no haver votat s'hi troben tant abstencionistes com catalans que el 27-S tenien menys de 18 anys. El col·lectiu jove, però, és força més independentista que la mitjana (50,9% pel sí i 37,9% pel no, en el grup d'edat d'entre 18 i 24 anys), motiu pel qual, si aquest cop també voten nous catalans que ja poden fer-ho, poden augmentar encara més les expectatives de l'independentisme.
PARTIDARIS I DETRACTORS DE LA INDEPENDÈNCIA, SEGONS SI VAN VOTAR O NO EL 27-S
Sigui com sigui, els seus votants del 27-S cada cop prenen més partit. Si s'analitzen els tres baròmetres del CEO d'aquest any, el nombre de "comuns" indecisos ha anat caient progressivament, del 22,2% al 12,4%, mentre a la vegada el nombre de votants seus a favor de la independència ha anat creixent lentament del 15,5% al 27,2%. El nombre d'electors de Catalunya Sí que es Pot contraris a l'estat independent, al seu torn, va caure inicialment, però després s'ha recuperat una mica, tot i que encara es troba cinc punts per sota del primer baròmetre.
Aquestes dades, però, cal agafar-les amb certa precaució, atès que el record de vot que té Catalunya Sí que es Pot (13,5%) és força superior al vot real que va obtenir (6,67% del cens), cosa que pot significar que alguns electors d'En Comú Podem de les estatals -més nombrosos i de perfil més sobiranista- poden recordar erròniament que van donar suport a la coalició liderada per Lluís Rabell quan realment no ho van fer i, d'aquesta manera, fan més imprecisa la comparació de resultats.
EVOLUCIÓ DEL SUPORT I EL REBUIG A LA INDEPENDÈNCIA ENTRE ELS VOTANTS DE CATALUNYA SÍ QUE ES POT
Així mateix, aquelles setmanes se succeïen a Catalunya els retrets entre el PDECat i la CUP per la política fiscal que havien d'incloure els pressupostos del 2017. Un nou episodi de xoc intern en el bloc independentista després que el debat de política general ratifiqués l'entrada del referèndum en el full de ruta sobiranista. Aquesta pugna va restar atractiu a l'aposta independentista? Costa de determinar, però convé no ignorar aquests i altres elements que bé poden explicar que el sí o el no pugin o baixin algun punt.
5. Una mostra amb més castellanoparlants: La tria de la mostra és un element també clau a l'hora d'analitzar els seus resultats, sobretot pel que fa a preguntes binàries i que generen tanta divisió com el desig d'independència, les quals -a diferència de la projecció de vot en les eleccions- es publiquen amb les dades tal com es recopilen i sense cap cuina prèvia que eviti desviacions. Tot i això, no sempre és senzill determinar fins a quin punt ha influït o no la preponderància d'uns perfils o altres entre els enquestats. Per sort, no és el cas que ens ocupa, ja que hi ha algunes variables de qui respon que permeten preveure quines seran algunes de les seves respostes quant a l'horitzó nacional. Així, és evident que, quan l'enquestat es confessa votant de Junts pel Sí o la CUP, es pot pensar amb poc risc a l'error que també apostarà per la independència quan se li pregunti pel seu encaix preferit amb l'Estat. Altres variables no polítiques, però, també permeten fer aquestes relacions.
Així, per exemple, malgrat la tasca que fa Súmate o l'elecció de candidats com Gabriel Rufián, encara ara aquelles persones que tenen el català com a llengua pròpia (molts cops per herència familiar) tenen força més opcions de ser independentistes que un castellanoparlant, així com algú que nacionalment se senti català, per molt que els independentistes intentin allunyar el seu argumentari de la qüestió identitària. Per posar-hi dades, un 77,6% dels que confessen tenir el català com a llengua habitual volen la independència i només un 15,8% no. Un 68,2% dels que demanen fer l'enquesta en català també en són partidaris i només el 24,1% en són detractors. I la llengua i la identitat pròpies no són elements que canviïn tan ràpid com ho puguin fer les preferències polítiques, d'un baròmetre a un altre.
I en aquest àmbit, les diferències quant a la mostra són evidents entre el segon baròmetre del CEO (fet públic el juliol) i el tercer (el d'aquest divendres). El nombre d'enquestats que prefereixen respondre en català cau del 54% al 48,7%, el percentatge que diu tenir el català com a llengua habitual es redueix del 46,3% al 41,3%, i la identificació nacional com a més català que espanyol o com a només català passa de sumar el 52% de les respostes a només el 46,6%. És evident que aquests canvis en el perfil dels enquestats han de tenir repercussió en el resultat del sondeig. En tot cas, segons l'informe de política lingüística 2015 fet públic aquesta setmana, el català no és la llengua habitual del 46,3% dels catalans (com assenyala el segon baròmetre), ni del 41,3% (com apunta el tercer), sinó del 36,4%. Tot i això, aquest darrer percentatge està calculat sobre el padró i, per tant, inclou els catalans sense la ciutadania espanyola (en canvi, no hi ha cap membre d'aquest col·lectiu que hagi respost l'enquesta del CEO), els quals caldria veure si podrien votar en un eventual referèndum i, de poder fer-ho, si exercirien aquest dret i com (el sentit del vot no estaria influït a una identificació amb el castellà o amb l'Estat).
EVOLUCIÓ DEL PERFIL DE L'ENQUESTAT, SEGONS LLENGUA I IDENTITAT, RESPECTE L'ANTERIOR BARÒMETRE