La CUP ja té nova direcció: qui és qui?

El secretariat nacional nomena Non Casadevall secretari general i portaveu, Susana Moreno coportaveu i Berta Ramis coordinadora

El nou secretariat nacional de la CUP
El nou secretariat nacional de la CUP | ND
08 d'octubre de 2024, 14:31
Actualitzat: 15 d'octubre, 18:35h

Les bases de la CUP han avalat amb un 88% del suport l'única candidatura que s'ha presentat per liderar la nova etapa de la formació, que ha de prendre un nou rumb després de culminar-se el Procés de Garbí. El secretariat nacional ha nomenat aquest dimarts Non Casadevallsecretari general i portaveuSusana Moreno coportaveu i Berta Ramis coordinadora, nous càrrecs que es creen per la nova etapa. A més, el mandat d'aquest secretariat s'allargarà fins als quatre anys -abans eren dos- després d'un canvi en el funcionament intern amb l'objectiu de consolidar lideratges.

D'entre els 15 noms que conformen el nou secretariat, no se'n repeteix ni un de l'anterior direcció, per la qual cosa la renovació és total i posa fi a l'etapa liderada per personalitats com Maria Sirvent, Laure Vega -ara diputada al Parlament- o Edgar Fernàndez. Qui és qui en la nova candidatura que ha de reflotar la formació perquè recuperi rellevància?

Su Moreno, nova coportaveu (39 anys, Capellades)

Nascuda a Capellades, ha sigut durant vuit anys regidora de govern a l'Ajuntament del seu municipi. Va iniciar la trajectòria política com a militant de l'assemblea de joves de Capellades, i posteriorment va ser membre de l'executiva nacional de la CAJEI. Al municipi està involucrada en diferents associacions i entitats socials i culturals. També milita Endavant, i ha participat del grup motor del Procés de Garbí.

Adrià Plazas (29 anys, Barcelona)

Va iniciar la seva militància al moviment estudiantil i antiracista. El 2017 va entrar a la CUP Girona, i el 2020 va passar a la de Barcelona, on milita actualment. També ha participat en el moviment de l'habitatge a través de la plataforma 'més barri menys pisos turístics' entre el 2017 i el 2020, i actualment al Sindicat d'Habitatge de Cassoles.

Berta Ramis, nova coordinadora (31 anys, Manresa)

Va iniciar la militància el 2011 a la CAJEI. Després va participar d'Arran Sant Cugat, des de la seva fundació fins al 2019. Actualment, és membre d'Endavant Bages i milita a la CUP Manresa.  Aquest últim any ha format part del grup motor del Procés de Garbí.

Glòria Rubio Casas (39 anys, Gelida)

Militant de l'assemblea local de la CUP Gelida, va començar la seva trajectòria política a l'assemblea d'ocupes de Sabadell, formant part del moviment popular de Sabadell fins que va marxar del municipi. Va participar en la creació de la Crida per Sabadell i va ser regidora de govern a l'Ajuntament durant el mandat 2015-2019. Actualment està involucrada en diferents entitats de Gelida.

Blai Taberner (31 anys, Cardedeu)

Va començar la militància al món de l'associacionisme educatiu del poble després de vincular-se a diverses entitats locals i a Arran Cardedeu. Del 2016 al 2018 va formar part de l'executiva nacional d'Arran. La vinculació amb la CUP de Cardedeu va començar el 2015 i actualment és un dels tres regidors que l'organització té al consistori. Ha sigut membre del grup motor del Procés de Garbí.

Isabel Llari (55 anys, Sant Pol de Mar)

Militant de l'assemblea local de la CUP Sant Pol de Mar des del 2017, ha sigut regidora a govern entre el 2019 i el 2023. Actualment és regidora a l'oposició. La seva trajectòria a l'esquerra independentista l'ha portat a afiliar-se a la Intersindical i a militar a Poble Lliure. És membre activa de diverses entitats i organitzacions de Sant Pol. 

Non Casadevall, nou secretari general i portaveu (49 anys, Banyoles)

Militant de la CUP des del 2014 a l'assemblea local de Banyoles, ha estat regidor a l'Ajuntament i conseller comarcal al Pla de l'Estany entre el 2015 i el 2023. Actualment, forma part del col·lectiu Tren-Tram Girona-Bny-Olot i d'Òmnium Pla de l'Estany. Al llarg de la seva trajectòria ha participat del moviment estudiantil a la Coordinadora d'Estudiants, plataforma d'insubmisos, a la Universitat de Barcelona a l'assemblea d'ocupes, al moviment antiglobalització o al moviment de resistència global. Ha format part del grup motor del Procés de Garbí.

Carles Solé (29 anys, Corbera)

És militant de la CUP des de l'any 2019, inicialment al Poblenou i posteriorment a Corbera. Va començar la seva trajectòria en la militància l'any 2011 a l'Assemblea de Joves del Poblenou i al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), en el qual va formar part del secretariat nacional entre 2012 i 2013. 

Roger Bigas (32 anys, Salt)

Va iniciar la militància al grup de joves del Casal Saltenc Independentista, des d'on es va acabar vinculant a la CUP. Ha estat membre de diferents entitats de cultura popular i de lleure associatiu del poble. Actualment, milita a Independents per Salt-CUP i és un dels regidors del partit a l'oposició.

Joan Massachs (27 anys, Arbúcies)

Va començar a militar a 16 anys al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, durant secundària i també a la universitat. En acabar la militància estudiantil, va entrar a la CUP d'Arbúcies. També milita a Poble Lliure i està afiliat a la Intersindical.

Jordi Pujol Lizana (39 anys, Sant Sadurní d'Anoia)

Va començar a militar als moviments socials del Penedès i al moviment estudiantil a partir de 2003. Militant de la CUP des de 2009, ha estat regidor entre 2015 i 2023, i conseller comarcal entre 2021 i 2023. És soci del Casal Popular el Carràs, afiliat a la CGT, i forma part de diferents entitats de Sant Sadurní. 

Marlene Fautsch (37 anys, Badalona)

Militant de la CUP Exterior des del 2015, va iniciar la militància a Mèxic, arrelada en el zapatisme de base. Durant una dècada va formar part de la secretaria de cultura de la Ciutat de Mèxic, com a responsable de cooperació interinstitucional i relacions internacionals. Ha treballat a l'Institut Sobiranies i el Centre d'Estudis d'Unitat Popular. És membre activa de diverses organitzacions humanitàries que treballen per salvar vides al mar i defensar els drets humans. 

Jordina Salvat (32 anys, Reus)

Va començar a militar a 18 anys al moviment ecologista local. Posteriorment, es va implicar a l'assemblea feminista revolucionària l'hora violeta de Reus, vinculada a l'Esquerra Independentista del Camp de Tarragona, on encara pertany. L'any 2020 va entrar a militar a la CUP de Reus. Ha treballat a comunicació al Congrés dels Diputats i també al Parlament. 

Cesc Manrique Aumatell (35 anys, Torelló)

Militant de la CUP Torelló des del 2012, ha sigut regidor del municipi entre el 2015 i el 2023. Va iniciar la trajectòria política a l'esquerra independentista l'any 2006 com a militant de Maulets i el SEPC. Ha militat a diverses organitzacions independentistes com les que van fer possible les consultes de l'any 2009, als inicis de l'ANC, i més tard als CDR.

Bernat Lavaquiol (30 anys, La Seu d'Urgell)

Militant de la CUP de la Seu d'Urgell, en va ser regidor entre 2019 i 2024. Va militar a Arran i va ser un dels portaveus de la Plataforma Stop JJOO, creada per oposar-se a la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern Barcelona-Pirineus 2030. En l'actualitat també forma part d'Endavant.