Per què la CUP no es presenta a les eleccions europees?

Els anticapitalistes, que van decidir al gener no concórrer als comicis del 9-J, eviten demanar el vot per cap formació i critiquen que ERC i Junts facin campanya per "confrontar-se" sense tenir cap estratègia independentista compartida

Laia Estrada, cap de llista de la CUP el 12-M, en l'acte final de campanya.
Laia Estrada, cap de llista de la CUP el 12-M, en l'acte final de campanya. | Roser Gamonal
24 de maig del 2024
Actualitzat a les 18:09h

La CUP ha decidit, una vegada més, no presentar-se a les eleccions europees. La formació anticapitalista només ha concorregut una vegada en uns comicis comunitaris, l'any 2004. En l'assemblea nacional celebrada el desembre del 2021 va deixar la porta oberta a tornar-ho a fer aquest 2024, entenent que podia ser una oportunitat per "reforçar un front internacional de confrontació amb l'Estat". Temps abans, a les portes de les eleccions del 2019, també es va plantejar l'opció i fins i tot s'havia posat damunt la taula que l'exdirigent Anna Gabriel, llavors exiliada a Suïssa per l'1-O, fos la cap de llista. Ni en aquella ocasió ni ara, finalment, la direcció ha decidit fer el pas. Concretament, els cupaires ho van descartar en una reunió del consell polític celebrada el mes de gener, segons ha pogut saber Nació.

En aquell moment la decisió no es va anunciar, però anava lligada a la voluntat de prioritzar el debat intern de la formació per redefinir-se, el Procés Garbí, al qual pretenien dedicar tots els esforços. La reunió es va produir també en un context en el qual encara no es coneixia que hi hauria un avançament electoral a Catalunya. És a dir, que la decisió es va prendre abans de la patacada electoral de l'independentisme en general el 12-M, i concretament de la CUP, que va passar de 9 a 4 escons. Què va motivar el moviment?

El 2021, en l'assemblea nacional, els cupaires van obrir la porta a fer una candidatura europea perquè el moviment independentista estava assetjat per la repressió i "aspirava a mantenir obert el cicle polític" que havia portat fins a l'1-O, reflexionen fonts del partit a Nació. Ara, però, els cupaires consideren que aquell cicle s'ha tancat, i que les condicions polítiques són unes altres. És fruit d'aquell tancament de cicle que la CUP es troba en ple procés de debat estratègic i organitzatiu.

Així, els anticapitalistes també van decidir no presentar-se per la necessitat de repensar el moment -també van quedar fora del Congrés l'estiu passat- i perquè consideren que no existeix una intenció de les forces polítiques catalanes de presentar-se amb uns "objectius clars de país". "És evident que les forces polítiques catalanes no aniran al Parlament Europeu a defensar un full de ruta de país per avançar en l'alliberament nacional i social. L'única motivació serà la de confrontació i la de reproducció partidista. L'absència d'una estratègia internacional compartida ens debilita en el marc europeu i internacional", afegeixen.

Davant la negativa a presentar-se, els cupaires eviten demanar el vot per cap formació i critiquen el "caire imperialista" de la UE i la "militarització" a l'hora d'eixamplar l'espai de l'OTAN. "Entenem que ara toca treballar des de les esquerres anticapitalistes crítiques amb el paper de la UE per recuperar un internacionalisme antimilitarista, ecosocialista, anticolonial, feminista i que respecti l'autodeterminació i la sobirania dels pobles", remarquen les mateixes fonts.