La cúpula de Junts se surt amb la seva: les votacions es faran amb llistes bloquejades

La ponència organitzativa rebutja les esmenes que demanaven votar separadament els membres de la llista de Puigdemont; decau la proposta sobre incompatibilitats i s'aplana el terreny perquè dirigents de Demòcrates s'integrin a la direcció

Enviat al congrés de Junts a Calella

25 d'octubre de 2024, 21:25
Actualitzat: 22:26h
La futura direcció de Junts, abans d'entrar al Congrés.
La futura direcció de Junts, abans d'entrar al Congrés. | Europa Press

Un cop votat -per unanimitat- l'informe de gestió de la direcció sortint, encapçalada per Laura Borràs i Jordi Turull, els delegats del congrés de Junts s'han començat a repartit pel debat de ponències en tres sales establertes a la fàbrica Llobet-Guri de Calella. La que més interès ha generat en les hores prèvies, com es podia constatar en les converses informals prèvies a la inauguració del conclave, és l'organitzativa. Per què? Perquè la cúpula va establir en el redactat que la nova direcció es votaria amb llistes bloquejades, a diferència del que va passar fa només dos anys. El debat ha durat poc: en el primer round, les esmenes per desbloquejar la votació han quedat tombades

"Ho tenim tot controlat", assenyalaven membres de la direcció abans de començar els debats. "Això serà una festa", indicava un alt responsable del partit quan quedaven pocs minuts per l'arrencada dels discursos. La sensació que es volia transmetre és que el panorama està controlat i que, un cop desactivada Borràs -en l'anterior congrés disposava de molt més pes que ara, condicionada pel retorn de Carles Puigdemont a la presidència i pel triomf de Turull en la gestió política i del dia a dia-, en aquest conclave no hi hauria imprevistos ni dificultats per tirar endavant els plans de la cúpula. En l'anterior conclave, els afins a Borràs van patir vots de càstig quan es va escollir la nova cúpula.

Amb la decisió de la ponència, Puigdemont té via lliure perquè surti escollit en bloc l'equip que l'acompanyarà en els propers anys. Hi haurà quatre vicepresidents: Toni Castellà, provinent de Demòcrates i nou home fort de la direcció; Míriam Nogueras, cap de files a Madrid i integrant de l'equip negociador amb el PSOE; Josep Rius, home de la màxima confiança de Waterloo, diputat i regidor a Barcelona; i Mònica Sales, portaveu parlamentària i a qui se li ha encomanat la gestió el dia a dia del grup a la cambra catalana. A Albert Batet, president del grup parlamentari, se li va oferir ocupar una vicepresidència, però va optar per rebutjar-ho. Serà a l'executiva com a membre nat.

Una altra de les qüestions que s'han resolt ja en els primers compassos del debat és que es podrà accedir a la direcció sense haver militat al partit en els sis mesos anteriors. Aquesta és la manera que va trobar la direcció per tal de poder incloure dirigents de Demòcrates, com Castellà. Això vol dir, després que s'hagi tombat l'esmena, que els membres dels democristians independentistes podran formar part de la cúpula sense problemes. La gran majoria dels més de 2.000 militants que té la formació sorgida dels independentistes d'Unió ha avalat aquest divendres l'acord subscrit amb Junts. La ponència també inclourà la doble militància entre les dues sigles.

Sense fixar incompatibilitats

Per sota de les vicepresidències, les regnes les portarà Jordi Turull com a secretari general. Estarà acompanyat de Judith Toronjo com a secretària d'organització i Teresa Pallarès com a secretària de finances. La resta de la cúpula estarà integrada per noms com Jaume Giró, Agustí Colomines i Ennatu Domingo, i tindrà un màxim de 25 membres, que es votaran telemàticament. Tota la candidatura es farà pública dissabte i es triarà durant el matí de diumenge. La presidència del consell nacional, que es votarà per separat de la resta, recaurà en Pilar Calvo, diputada a Madrid. Pel que fa a l'espai municipalista, el principal responsable serà Josep Maria Vallès, alcalde de Sant Cugat del Vallès.

Una de les esmenes que també havien generat una certa remor interna era la que reclamava endurir el règim d'incompatibilitats per tal que una sola persona no acumulés un càrrec al partit i dos d'institucionals, o bé dos al partit i un d'institucional. També s'ha descartat en el debat de la ponència organitzativa. Si hagués prosperat, hauria estat un problema per a Rius, que és -i serà- vicepresident de la formació i té acta al Parlament i a l'Ajuntament de Barcelona. Les incompatibilitats van ser un dels problemes que van suposar un llast per al PDECat -un dels antecessors de Junts- quan es va fundar, perquè va influir de manera directa en l'arrencada tortuosa que va viure la formació quan va néixer.