El Govern mostra reserves sobre l'opa al Sabadell i aplaudeix la consulta de Sánchez

Paneque veu "positiva" la mesura del govern espanyol i defensa "mantenir" l'actual model bancari català i que les petites i mitjanes empreses tinguin "diversitat bancària" per poder accedir al crèdit

  • Pedro Sánchez i Salvador Illa, a les jornades del Cercle d'Economia -
Publicat el 06 de maig de 2025 a les 13:39

El Govern ha expressat reserves sobre l'opa al Banc Sabadell i ha defensat que prevalgui "l'interès general". La portaveu, Sílvia Paneque, ha assenyalat la importància que les petites i mitjanes empreses tinguin "diversitat bancària" i que cal garantir que "el model bancari català es pugui mantenir". En aquest sentit, Paneque ha aplaudit la consulta pública que ha activat Pedro Sánchez, perquè permetrà "tenir en compte" les opinions dels actors econòmics i socials en una decisió "complexa". "És positiu", ha assenyalat la portaveu.

 

La consulta pública s'activa aquest dimarts. Serà un formulari a la web del Ministeri d'Economia en què els interessats podran fer comentaris o aportar informació sobre l'opa. El moviment de Sánchez, interpretat per bona part dels actors implicats com una maniobra per carregar-se d'arguments per frenar l'operació, no alterarà els ritmes del govern espanyol per prendre una decisió. Per tant, en els pròxims 15 dies el ministeri que pilota Carlos Cuerpo haurà de decidir si eleva la carpeta al consell de ministres, que tindrà un mes per dictaminar si l'opa tira endavant o no.

Fonts d'Economia consultades per Nació justifiquen la decisió per aconseguir "més informació" sobre l'opa, enfocada en aquest cas cap a "l'interès general". Sánchez ho deixava clar dilluns: "La nostra intenció és ajudar perquè les nostres empreses creixin, però sempre que això beneficiï l'interès comú del país i els ciutadans". L'opa, doncs, té condicions i l'última paraula la tindrà el govern espanyol. Les aportacions que es facin en aquesta consulta seran secretes i no vinculants, però sí que es tindran en compte a l'hora de formar-se una opinió i decidir sobre l'operació. Les mateixes fonts indiquen que serà un procés "similar" al que es fa en els processos normatius, una eina que serveix perquè la ciutadania i la societat civil organitzada pugui participar en les fases inicials de l'elaboració de lleis.

Darrerament, el Ministeri d'Economia ha fet consultes públiques en transposicions de directives europees, entre altres qüestions. És cert, però, que és la primera vegada que això es fa amb una operació de compra d'una entitat financera. La decisió suposa, en certa manera, corregir també el criteri de Competència, que no va deixar participar en les al·legacions patronals com Foment. De fet, la patronal va interposar un recurs contra aquesta decisió que es preveu que es resolgui de manera imminent, i que podria allargar encara més l'operació, que fa més d'un any que s'està gestant. 

En tot cas, Sánchez sí que permet ara que aquestes entitats puguin posicionar-se i aportar nous arguments a favor o en contra d'aquesta operació. I en aquest moment, tot indica que guanyen força les tesis contràries a l'opa. En les últimes hores, s'ha articulat un cert consens a Catalunya que s'oposa a la desaparició del Sabadell. Des de Foment es mostraven crítics amb l'informe de Competència i el seu president, Josep Sànchez-Llibre, demanava a Sánchez "paralitzar" una operació perjudicial per a les petites i mitjanes empreses. De fet, la patronal xifra en 70.000 milions d'euros la pèrdua de crèdit per a aquestes companyies si es materialitza l'opa. També Pimec hi està en contra. "Si algú es pensava que amb l'informe de Competència això estava dat i beneït, ara s'escoltarà les entitats i la societat civil; hi ha partit", afirmava el president, Antoni Cañete.