El Govern reclama a l'Estat crear 50 places de jutges per afrontar la multireincidència

L'executiu també demana un pla de xoc per accelerar els judicis ràpids, que tenen a veure amb delictes com furts, robatoris i tràfic de drogues

Reunió del Govern del 20 de febrer del 2024.
Reunió del Govern del 20 de febrer del 2024. | Govern
20 de febrer de 2024, 13:10
Actualitzat: 13:11h
Creació urgent de 50 places de jutges a Catalunya per descongestionar el sistema i abordar qüestions com la multireincidència, entre d'altres. Aquesta és la demanda que ha elevat aquest dimarts el Govern en direcció a l'Estat després que el consell executiu hagi avalat un informe elaborat pel Departament de Justícia en el qual s'hi constata que calen efectius i recursos per guanyar en agilitat. En paral·lel, el Govern també demana un pla de xoc per accelerar els judicis ràpids, que tenen a veure amb delictes com furts, robatoris i tràfic de drogues, tres dels que més tenen a veure amb la multireincidència. En les últimes setmanes, aquest concepte ha aparegut a primera línia del debat públic, sobretot des del pacte entre Junts i el PSOE -encara per desenvolupar- per tal que Catalunya gestioni les competències sobre immigració.

La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, ha indicat que el creixement de places i el pla de xoc ha de servir, entre d'altres carpetes, per afrontar precisament el component de multireincidència en determinats delictes. Per aquest 2024, l'Estat ha creat 70 unitats judicials, de les quals només 11 s'han destinat a Catalunya. El Govern considera que és una xifra insuficient i que per corregir el dèficit a Catalunya, a banda dels criteris poblacionals, s'haurien de tenir en compte altres paràmetres, com ara la taxa de litigiositat, que a Catalunya és més alta que a la mitjana estatal, o la mobilitat de personal judicial, un problema "molt particular" a la justícia catalana.

Per tot això, el Departament de Justícia reclama 50 noves unitats judicials -jutges, jutges d'adscripció provisional i magistrats- en els pròxims dos anys: 25 per al 2024 i 25 per al 2025. Es tracta d'una proposta "de mínims", segons la Generalitat, perquè per equiparar Catalunya amb la mitjana estatal, pel que fa a nombre de jutges/magistrats per habitants, en caldrien un total de 55. En concret, Catalunya té una ràtio de 10,9 jutges i magistrats per cada 100.000 habitants, mentre que la mitjana espanyola és d'11,6, segons ha detallat Plaja.

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, va apuntar fa unes setmanes en una entrevista a Nació que calia dotar de més recursos la justícia catalana, una qüestió que ha aparegut en la negociació de pressupostos amb el Govern. "És la cadena de seguretat: si posem més agents, poden prevenir delictes i detenir persones; de manera que cal assegurar-se que, en el següent graó, tot estigui ben dotat per poder jutjar en temps i forma. Hi ha dèficit d'uns 100 òrgans judicials, i s'han de demanar al govern d'Espanya, que és d'on depèn. Estem treballant en un plantejament que farem a la Generalitat, i no calen molts diners", sostenia el dirigent socialista.