
La victòria de CiU a les eleccions a Catalunya i la mà estesa del govern espanyol a la Federació per acordar els temes de la carpeta econòmica ha situat el PSC en la necessitat de repensar el seu paper al Congrés, on ostenta 25 diputats i fins ara ha exercit sovint d'interlocutor vàlid entre els dos executius. Per aquest motiu membres del PSC apunten a la necessitat d'introduir canvis que permetin guanyar visualització a Madrid. No es tracta, afirmen aquestes veus, d'apostar ara per crear un grup parlamentari propi, perquè aquest és un dels debats que cal abordar al Congrés que es farà abans de l'estiu, però sí que es poden plantejar formules alternatives per tenir més protagonisme a la cambra baixa.
El PSC considera "legítima" l'aspiració de José Luis Rodríguez Zapatero d'ampliar amb els vots de CiU la majoria de què ja disposa al Congrés gràcies a l'acord pressupostari assolit amb el PNB i CC, però alhora veu necessari introduir canvis al Congrés dels Diputats per no quedar diluïts en un Grup Socialista que ostenta 169 diputats i que haurà d'impulsar les reformes que l'executiu de Zapatero presentarà fins al final de la legislatura.
Amb la seva cap de llista -Carme Chacón- com a única ministra catalana a l'executiu de Zapatero després de la marxa pactada de Celestino Corbacho, el PSC creu necessari posar en valor la seva força a Madrid per encarar els comicis municipals del maig del 2011. Els socialistes catalans, que ja ha avançat que no s'oposaran als pactes amb CiU que el PSOE i el govern espanyol puguin establir al Congrés dels Diputats, busca mecanismes que li permetin despuntar.
No hi ha fórmules concretes, però algunes veus apunten a la possibilitat de demanar un canvi en la denominació del Grup Socialista al Congrés que destaqui el seu caràcter federal, o bé una presència més destacada de membres del PSC a la direcció del grup parlamentari. Ara per ara la direcció del PSC a Madrid i la majoria dels diputats no aposten per la creació d'un grup parlamentari propi que tard o d'hora acabaria forçat a fer una votació en contra dels interessos del Grup Socialista.
Aquest, assenyalen aquestes veus, és un debat que ben segur que s'abordarà al Congrés de la tardor en què també caldrà escollir el substitut de José Montilla, i fer un "gir estratègic" per a la renovació ideològica i de línia del partit. L'objectiu: recuperar els votants socialistes que es van quedar a casa el 28 de novembre i aturar les fugues que han detectat cap a CiU, PP, ICV i PxC.
"No s'ha de sorprendre el productor"
De moment, els girs han de ser d'abast limitat, perquè segons un altre dels dirigents del PSC "no s'ha de sorprendre el productor" a mig rodatge ni aplicar mesures dràstiques que poden afeblir la formació a cinc mesos de les eleccions. Segons aquestes veus, el debat sobre el futur del PSC l'ha de fer el PSC i ningú més, i la formació aconseguirà, com ha fet altres vegades, recuperar forces a l'eix central de la política catalana.
El futur de l'Entesa
Una situació diferent a la del Congrés és la que es viu al Senat, on el PSC forma part del grup de l'Entesa juntament amb els senadors d'ERC i ICV. Els socialistes dubten si cap de les dues formacions que els acompanyen apostaran per reeditar aquesta formula en el futur, però en aquest apartat sí que assenyalen que ells aposten per reeditar-la i que la decisió final serà dels republicans i dels ecosocialistes.
Debat PSOE-PSC sobre les causes de la derrota
El govern espanyol i el PSOE s'ha afanyat a assenyalar que la derrota del PSC a Catalunya no és extrapolable a nivell estatal i que les causes del fiasco han estat la crisi econòmica i la gestió del tripartit. Cap referència a les polítiques de Zapatero. La resposta dels socialistes catalans va venir per part del cap del PSC al Congrés, Daniel Fernández, que va intervenir a la reunió del Grup al Congrés dimarts per recordar que la derrota és deu a 'múltiples causes'.