Els lletrats del Congrés avalen la llei d'amnistia

La mesa de la cambra baixa abordarà aquest dimarts el text jurídic pactat entre el PSOE i l'independentisme

Pedro Sánchez i Francina Armengol, en una imatge d'arxiu.
Pedro Sánchez i Francina Armengol, en una imatge d'arxiu. | Europa Press
20 de novembre del 2023
Actualitzat a les 17:53h
Una setmana després de ser registrada al Congrés dels Diputats i amb el nou govern espanyol començant a caminar, la llei d'amnistiaja ha rebut l'aval dels lletrats que conformen els serveis jurídics de la cambra baixa. L'informe serà un dels documents que s'abordarà dimarts a la mesa, i en ell els juristes argumenten que la iniciativa no compta amb efectes formals que impossibilitin la seva admissió a tràmit per al debat entre els grups, segons ha avançat La Ser.

Va ser al començament de la setmana passada quan el PSOE va registrar en solitari la llei pactada amb ERC i Junts. De fet, el pla inicial era que la norma entrés al registre amb la signatura de tots els partits que van votar a favor de la investidura de Sánchez, excepte Coalició Canària. Els dubtes d'última hora d'ERC, que considera que cal blindar més el cas de Tsunami Democràtic, van impedir que la maniobra fos unitària. Ara, després que la llei hagi entrat a registre, inicia una tramitació parlamentària en la qual els republicans ja han explicat que presentaran esmenes. 

Segons explica l'emissora, l'informe dels lletrats té més de 20 pàgines on es recullen set conclusions. Una de les més rellevants és que els juristes veuen una diferència clara entre la iniciativa registrada ara i la presentada pels partits independentistes el 2021, perquè consideren que en aquella ocasió la proposta es plantejava com un indult general. En aquella ocasió la llei no va prosperar per la negativa, entre altres partits, del PSOE.

En l'informe sí que es recullen alguns dubtes sobre si poden existir "possibles motius d'inconstitucionalitat", però no existeix cap contradicció "palmària" com perquè la mesa impedeixi la tramitació.