L'article del The Economist també parla amb un taxista contrari a la independència que creu que un estat propi convertirà Catalunya en Veneçuela i assegura que els "separatistes només poden ser derrotats el 27 de setembre amb l'ajuda del que el govern de l'"esquerra radical de Podemos". "Les enquestes són massa ajustades", diu el setmanari, que considera que per això és difícil fer prediccions sobre els resultats i alerta d'una situació "d'incertesa" en cas d'una victòria independentista.
La BBC, a Catalunya
La televisió pública britànica BBC compta amb el corresponsal Tom Burridge, que en una peça d'aquest divendres ha afirmat que "molts catalans consideren un greuge que se'ls hagi negat el dret a vot". També explica que "en privat, polítics espanyols admeten que hi ha hagut errors en la gestió del tema català". Segons la BBC, l'estratègia de Mas és "pressionar Madrid perquè acordi un referèndum legal".
Un altre mitjà anglosaxó, el diari The Guardian va més enllà i presenta una guia de les eleccions del 27-S amb diferent gràfics il·lustratius i respostes a preguntes com "Com hem arribat fins aquí?", "Quants catalans donen suport a la independència?" o "Quins són els partits polítics que es presenten a les eleccions?". El rotatiu obrirà un blog per cobrir en directe els resultats de les eleccions i ha informat de polèmiques com les dues versions de la pregunta de la Comissió Europea sobre les conseqüències d'una DUI.
Altres mitjans europeus
A França, Le Monde assegura en un article que "els independentistes intenten un nou cop de força" i en un altre article del diari es pregunta si "Catalunya serà aviat independent?". El rotatiu francès també explica que "l'aliança entre els independentistes d'esquerra i els nacionalistes de dreta [Junts pel Sí] podria obrir un procés de secessió a Espanya".
Des d'Itàlia, el Corriere della Sera considera que "és la consulta més important de la regió liderada per Barcelona" i recorda que "pot convertir-se en un plebiscit per a la independència". També en parla el corresponsal a Madrid del diari alemany Frankfurter Allgemeine, Leo Wieland, que creu que "els partits separatistes tenen moltes possibilitats d'obtenir majoria a les eleccions catalanes" i que, per això, "el govern espanyol vol donar més poder al Tribunal Constitucional".
Per la seva banda, la Radio Vaticana, també se'n fa ressò i parla de "la campanya electoral més intensa que ha conegut l'Espanya post-franquista". També destaca que malgrat ser eleccions "regionals", els independentistes -"que van liderant les enquestes"- les han convertit en plebiscitàries. Per últim, entrevisten l'expert en política Cyril Trepier, qui explica que encara que guanyin "la creació d'un estat català no és segura".
La cadena francesa de televisió iTele també publica una notícia amb vídeo en què hi apareix Raül Romeva i els mítings del PP, amb Mariano Rajoy, i de Junts pel Sí d'aquest divendres per informar del 27-S. Apunten que Artur Mas, amb les eleccions anticipades, està buscant un vot gairebé plebiscitari sobre la independència. "Fins i tot es va crear la coalició, favorita en els sondejos: Junts pel Sí".
La campanya del 27-S, en directe a NacióDigital
Totes les notícies de les eleccions al Parlament 2015 27-S
Enquestòmetre: tots els sondejos de les eleccions del 27-S
Mapa interactiu: quins municipis han visitat els set caps de llista?
Enquesta: què votaràs el 27-S?
La porra del 27-S: reparteix els 135 diputats del Parlament
Gràfic interactiu: totes les llistes del 27-S per demarcacions