Entre un món «Àsia-cèntric» i el retorn de Trump: què ha de fer Catalunya?

La fundació FemCat aposta per un model que capti talent a l'estil de les universitats anglosaxones, una administració àgil i governs proempresa

12 de novembre de 2024, 18:20
David Miró, Carme Colomina i Ignasi Puig.
David Miró, Carme Colomina i Ignasi Puig. | FemCat

Com s'ho ha de fer Catalunya per no perdre més pistonada davant el món que ja és aquí? Això ha bategat en l'encontre empresarial Fòrum Catalan Legacies: projectem la Catalunya del futur de FemCat, que avui clausurarà el president de la Generalitat, Salvador Illa. I ha servit per prendre el pols a com es contempla el retorn de Donald Trump a la Casa Blanca des del món empresarial català més obert al món. 

La periodista i analista del CIDOB Carme Colomina assenyalava fa uns dies en una entrevista a Nació que Donald Trump continua sent encara "un gran desconegut". Un Trump a qui avui, Pedro Sánchez ja ha felicitat en una conversa telefònica. Malgrat ser una figura tan omnipresent i haver estat president durant un mandat, la imprevisibilitat continua sent el principal tret del dirigent populista. Potser per això ha estat pertinent la taula rodona organitzada en el fòrum de la fundació FemCat Les potències del món, moderada per Colomina, amb David Miró, director de la filial d'Horus Development&Consulting, i Ignasi Puig, CEO de SCPF Amèrica, una rellevant agència de publicitat internacional.

Ignasi Puig, que viu als Estats Units fa 20 anys i va votar dimarts passat, ha explicat que, per preveure què passarà, cal analitzar què va complir del que va prometre. Va assegurar que reduiria el deute, però aquest va passar de 19 trilions de dòlars a 26 quan va deixar  la Casa Blanca. De la frontera amb Mèxic, de  3.500, només va afegir 8 als 500 quilòmetres de mur construïts, perquè el Congrés no li va atorgar els diners necessaris.

Sobre les deportacions massives anunciades, va prometre expulsar els irregulars: el 2020, s'havien fet un total de 267.000 deportacions (410.000 en temps de Barack Obama). Va complir en el pressupost de defensa, que va incrementar. Va prometre retirar el país de l'Acord de París i ho va complir. Puig ha considerat que Trump fa promeses molt maximalistes i després el pragmatisme s'imposa. Ha recordat que les polítiques proteccionistes es van engegar però han continuat amb Joe Biden, "i això possiblement es consolidarà". 

La inflació, l'element decisiu

Curiosament, és Mèxic és un país que es beneficia d'aquesta política aranzelària. Més del 80% de les exportacions van als Estats Units i Trump ha amenaçat amb incrementar aranzels a Mèxic, però Ignasi Puig ha opinat que és improbable perquè faria créixer la inflació. "Crec que no hi haurà deportacions massives perquè la natalitat als Estats Units està sota mínims i no li convé". Ha aventurat que es poden reduir alguns impostos, com el de societats, que pot passar del 21 al 16%. Puig ha apuntat a la inflació com la causa central de la derrota demòcrata i això li fa creure que al final els canvis de Trump seran cautes ja que les seves promeses són "inflacionàries".

David Miró, que ha treballat per l'Agència Catalana de Turisme, és directiu d'una multinacional enfocada cap al turisme de luxe que mira a l'Àsia-Pacífic. "El món és asia-cèntric", ha afirmat, recordant el seu potencial: un 40% del PIB mundial, 5.000 milions d'habitants, que suposen el 60% del total. "La població africana mostrarà un salt espectacular en els propers anys, però ara mateix el present és Àsia-cèntric". 

Colomina ha recordat la visió dels analistes que diuen que no és el món el que viu un declivi sinó un determinat món, plantejant quin ha de ser el paper que li juga a Europa en el nou context. Ignasi Puig ha afirmat que Europa ha de reaccionar i si el triomf de Trump contribueix a fer-ho, ja seria un fet positiu. "Hem de reaccionar, això està clar", ha dit Miró: "La UE està molt dividida, però no hi ha res pitjor que la inacció".   

I Catalunya? Ignasi Puig ha posat com a exemple les universitats nord-americanes, capaç de captar talent de tot el món i es queda allí en un 90%. Ha posat en valor el cas d'una Barcelona amb Esade i l'IESE, que sempre estan al top ten de les ciutats: "Hem de pujar el llistó, millorar els rànquings. Fora del món anglosaxó, des dels campus dels Estats Units a les universitats angleses com Oxford i Cambridge, no hi ha tants referents d'universitats amb força tractora". "Si volem una Catalunya pròspera, necessitem apostar per l'educació", ha dit.

Miró ha subtratllat la rellevància d'una administració àgil i governs proempresa. "Però aquest és un país petit que sempre s'ho ha hagut de fer tot ell, sense un estat que li fes costat. Ens cal crear un sistema cohesionat que confiï en les seves institucions, que doni seguretat, posant Singapur com a model. Una afirmació que ha fet que Carme Colomina, al·ludint al caràcter autoritari del règim de Singapur, apuntés: "Segur, però si estàs a l'oposició, no". No hi ha models perfectes.