- El DAFO del 12‑M: com hi arriben els partits?
- El pactòmetre del 12-M: totes les combinacions per governar Catalunya
- Qui guanya i qui perd amb l'avançament d'eleccions a Catalunya?
- Qui guanyarà les eleccions? Això diuen totes les enquestes per al Parlament
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va monopolitzar dijous a la nit l'arrencada de la campanya electoral del 12-M i aquest divendres ha tornat a impregnar el primer debat dels candidats i candidates a RAC1 i La Vanguardia. ERC i Junts han collat el líder del PSC, Salvador Illa, per la "subordinació" al PSOE. "Serà capaç de dir que no al govern espanyol quan incompleixi les inversions a Catalunya? A vostè li manca credibilitat i nosaltres volem tot el poder", li ha etzibat Josep Rull, exconseller juntaire. "Hem de tenir l'habilitat i l'ambició per negociar amb fermesa les competències", ha reblat el president, Pere Aragonès. La CUP, però, ha subratllat la "complicitat" entre republicans i socialistes durant la legislatura. "Us heu entès molt bé", ha sentenciat la candidata Laia Estrada. "Està sotmès a la supervivència política de Sánchez", ha afegit el cap de llista popular, Alejandro Fernández.
Illa "descarta" ser president amb vots del PP
Sobre pactes, Illa ha "descartat" arribar a ser president amb els vots del PP. Això no vol dir, però, que arribat el cas, no els accepti. Com va passar amb l'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb els vots de Manuel Valls. "Això no impedeix que jo intentaré moure la posició dels populars per arribar a acords concrets, com per exemple en matèria de llengua", ha afegit el socialista. El seu objectiu, ha sostingut, és arribar a una fórmula de govern estable per la qual ha apostat, en forma de tripartit, la candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach. "Ja ho va dir l'expresident Jordi Pujol, volen la refundació de Convergència", ha sentenciat la política del partit morat.
Mentrestant, Junts i la CUP han continuat demanant unió a l'independentisme com a prioritat després dels comicis. "No hem de deixar l'autodeterminació en mans del PSOE", ha reclamat Estrada, que també ha demanat no acceptar, arribat el cas, els vots de l'extrema dreta d'Aliança Catalana. "Els ultres són sempre els mateixos, portin la bandera que portin", ha assenyalat. Aragonès, per la seva banda, s'ha limitat a demanar a la ciutadania "no deixar manar aquells qui ho han fet sempre".
"L'Estatut no s'ha de reformar, s'ha d'aplicar"
L'execució pressupostària -habitatge, sequera, infraestructures i seguretat a banda- ha estat un dels grans temes de conversa. Albiach ha demanat apostar per un finançament "just i solidari", que si no arriba, ha alertat, acabarà agreujant el problema dels serveis públics. "Ha de ser propi, hem de poder recaptar els nostres impostos", ha afegit. En aquest sentit, Fernández, ha volgut treure pit que el seu partit "treballa i treballarà" per millorar el finançament del país. "La majoria d'acords en aquesta línia els hem liderat nosaltres", ha assenyalat. I tot i que el conjunt dels grups polítics han coincidit, inclòs el PP, en la necessitat d'exigir a la Moncloa més autogovern per a Catalunya, Illa ha resolt el debat tot etzibant que "l'estatut no s'ha de reformar, s'ha d'aplicar".
L'altre gran punt d'unió, previsible, entre les formacions ha estat atacar la gestió del Govern d'ERC. Illa ha considerat que "el pitjor" de la legislatura ha estat la "mala preparació" per lluitar contra la sequera. "És veritat que és llarga i important, però les coses s'haurien pogut fer millor", ha indicat el socialista, que també ha recalcat la gestió en educació o seguretat. "Els índexs de delinqüència han augmentat, cap política rellevant ha anat bé". Per aquest motiu, el cap de llista del PSC al 12-M ha avançat que si arriba a la Generalitat, farà una auditoria dels últims anys. "No per aixecar estores, sinó per saber on som i què s'ha de fer". Malgrat tot, ha volgut realçar positivament la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el fet que s'hagi incrementat el pressupost del departament.
Per la seva banda, Rull ha posat el focus en el fet que l'ascensor social està "encallat", a parer seu, en massa àmbits i "la classe mitjana es fa petita". La proposta dels juntaires és fer un canvi radical, començant per "una revolució en l'administració". Albiach ha anat un pas més enllà i ha titllat la presidència d'Aragonès de "decepció" i ha opinat que ha perdut "tota la credibilitat". La cap de files de Comuns Sumar ha criticat que la ciutadania hagi hagut d'esperar a la campanya per regular el lloguer de temporada, "la gran porta de darrere per disparar els preus". En aquesta línia, ha proposat un impost antiespeculació per avançar en la regulació.
La CUP ha posat al centre la llei de canvi climàtic, que ha demanat respectar. "Fins ara el desplegament de les renovables és al servei del poder energètic. Estem al servei de les grans fortunes", ha recalcat Estrada, que també ha carregat contra Aragonès per renovar el Hard Rock només 30 minuts abans de pactar els pressupostos amb el PSC. "Va mentir a la seva pròpia militància", ha etzibat l'anticapitalista, que ha demanat explicacions, de retruc, a Albiach. "Algú es pensa que si ho sabéssim haguéssim actuat així? No té cap sentit", ha resolt la candidata dels comuns, tancant el debat. La CUP ha fet dels desnonaments i el dret a l'habitatge la seva bandera per aquest 12-M i ha reclamat la conselleria d'Interior si forma part del futur executiu.
"Tant de bo ERC i Junts s'haguessin sumat al discurs anticapitalista, tot hauria anat millor", ha etzibat Estrada en resposta al candidat del PP, que ha titllat Catalunya de "paradís de l'ocupació". Visiblement indignada, la cap de files de la CUP ha recalcat que "cada dia" hi ha desnonaments, una realitat que xoca frontalment amb el discurs de Fernández. Finalment, els anticapitalistes han demanat, com Junts, actuar conjuntament des del sobiranisme en cultura, educació i salut, temes dels quals volen fer grans eixos de campanya. "La gent necessita que ens entenguem", ha resolt Estrada.
Aragonès ha sortit al pas del foc de les crítiques tot al·legant que el que ha quedat pendent ha estat culpa de no aprovar els comptes d'enguany. "Moltes mesures ja estarien en marxa si no s'haguessin posat per damunt interessos de partit". No obstant això, el republicà ha tret pit de forma reiterada de la baixada de l'atur, així com de l'augment en el nombre de docents, sanitaris i Mossos d'Esquadra. "Després d'anys de retallades, que va començar un socialista i va aprofundir Unió, nosaltres les hem revertit. Ara ens podem plantejar el futur", ha carregat el cap de files d'ERC a les eleccions. "Se'ns demana en tres anys de mandat tot el que no han fet altres en 10", ha contraatacat Aragonès assegurant que, ara, tot el que s'ha avançat està en risc.