Ferran Mascarell clama per un «estat propi i eficient»

El conseller de Cultura qualifica l'Estat espanyol "d'inadequat" i "immobilista"

Publicat el 01 d’agost de 2011 a les 20:45
Ferran Mascarell aposta per l'estat propi. Foto: ACN

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha afirmat que els catalans han "d'autoexigir-se la demanda d'un estat propi i eficient". De la mateixa manera, ha demanat als ciutadans que percebin "el dèficit" que suposa estar en mans de l'Estat espanyol, que ha qualificat "d'inadequat i immobilista".

Mascarell ho ha dit durant la conferència "Els ismes culturals i la política catalana", que ha pronunciat a la Casa Museu Prat de la Riba, de Castellterçol (Vallès Oriental), en l'acte de commemoració del 94è aniversari de la mort de qui fou president de la Mancomunitat de Catalunya. El conseller ha apostat per la "reconstrucció" del catalanisme des del "Deucentisme".

Segons Mascarell, la reclamació d'un estat propi i eficient "pot esdevenir punt de confluència per aquells que somnien amb una Catalunya millor". Són paraules amb "aroma pratià", ha assegurat el conseller durant la conferència que ha servit per commemorar l'aniversari de la mort d'Enric Prat de la Rib, al poble on va néixer i morir el president de la Mancomunitat.

Ferran Mascarell ha explicat que Catalunya té tres desafiaments de "primera magnitud" amb les eleccions del 20-N. Ha parlat de "desafiament econòmic", "desafiament polític" en relació a la implicació dels ciutadans en la política, i "desafiament per la crisi de relacions entre Catalunya i Espanya".

En aquesta línia, ha parlat de "fer un esforç" i, "tal com va fer Prat de La Riba", "reconstruir el catalanisme". Per això, ha clamat per "desplegar-se culturalment i estatalment" i ha evocat per un nou moviment que agafi el relleu del Noucentisme: el "Deucentisme".

Segons Mascarell, el Deucentisme seria la "doctrina de l'estat eficient", és a dir: "un estat adient i amb una societat culta". Per aquest motiu, ha indicat que cal actualitzar el catalanisme als temps futurs i que cal trobar punts d'encontre entre les diferents sensibilitats politiques que hi ha a Catalunya.

Per Mascarell, és necessari que s'entengui que la cultura es el "nervi de la nació i no només un ornament". En aquest sentit, ha dictaminat que un estat es "l'eina que les nacions tenen per cercar el futur".

"Les societats riques son aquelles que saben mirar endavant però que no deixen mai de mirar enrere" ha dit Mascarell citant Prat de la Riba. El conseller ha acabat la seva conferència demanant "més Prat de la Riba, més història, més cultura, mes nació i sempre, sempre, més futur".