El Govern confirma que els cinc nous jutjats de Barcelona per combatre la multireincidència començaran a funcionar a finals de febrer

Espadaler i Parlon es reuneixen amb entitats econòmiques i socials després de l'anunci conjunt d'Estat, Generalitat i Ajuntament, que volen posar fi a la "percepció d'inseguretat"

Parlón i Espadaler es reuneixen amb entitats econòmiques i socials per presentar-los el Pla de xoc contra la Multireincidència a Barcelona
Parlón i Espadaler es reuneixen amb entitats econòmiques i socials per presentar-los el Pla de xoc contra la Multireincidència a Barcelona | Laura Fíguls / ACN
Redacció
11 de desembre de 2024, 20:40
Actualitzat: 20:47h

El conseller de Justícia, Ramon Espadaler, i la consellera d'Interior, Núria Parlon, han confirmat aquest dimecres a patronals empresarials, sindicats i associacions veïnals que els cinc nous jutjats de Barcelona per combatre la multireincidència començaran a funcionar a finals de febrer del 2025. En aquest sentit, Espadaler ha explicat que ja hi ha els espais definits a la Ciutat de la Justícia i que s'han engegat els tràmits necessaris per incorporar-hi els quinze funcionaris que hi treballaran.

La mesura s'emmarca en el Pla contra la multireincidència que Generalitat, Ajuntament i govern espanyol han desenvolupat de manera conjunta i que van anunciar la setmana passada a la ciutat comtal amb el ministre de Justícia, Félix Bolaños. Els cinc jutjats a la Ciutat de la Justícia de Barcelona amb l'objectiu de posar fi a la "percepció d'inseguretat" i obrir una "nova etapa" que resol els "problemes reals de la gent", tal com va expressar el president de la Generalitat, Salvador Illa.

Avui en dia, els judicis a Barcelona es fan més d'un any després de la comissió del delicte i això obre la porta a la reincidència i fa incrementar la sensació d'impunitat entre part de la ciutadania. Les administracions han detectat la congestió dels jutjats d'aquests delictes, ja que a Barcelona en aquest moment funcionen dos jutjats penals menys que a Madrid, tot i que té assenyalats el doble de judicis per delictes de furts.

Sobre si també hi haurà un augment de fiscals, Espadaler ha subratllat que és una competència del Ministeri de Justícia, però creu que hi haurà "disponibilitat" per augmentar la plantilla. En paral·lel, ja s'ha formalitzat la petició dels cinc jutjats a la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)i també s'ha fet la petició, aquesta des del Ministeri d'Interior, al Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Amb tot, a la trobada hi han assistit representants de la Federació de Municipis de Catalunya, de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità, del Col·legi d'Advocacia de Barcelona, del Consell de l'Advocacia Catalana, de Foment del Treball, de Pimec, de CCOO i d'UGT, de la Cambra de Comerç de Barcelona, del Gremi d'Hotels de Barcelona, de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya i de l'Associació d'Amics del Passeig de Gràcia.

Espadaler també els ha explicat que la Guàrdia Urbana de Barcelona podrà accedir a una base de dades d'àmbit estatal de delinqüents multireincidents, un accés per al qual cal modificar la norma que regula aquesta informació. La modificació l'ha de fer el Ministeri de Justícia, que segons Espadaler també ha posat ja fil a l'agulla, i que a més ha decidit ampliar l'abast a altres ciutats grans. El conseller no ha especificat quines, però ha augurat que s'hi inclouran les de més de 200.000 habitants "sempre i quan ho demanin".

Per la seva banda, Parlon ha explicat que el pla contra la multireincidència inclou un reforç dels investigadors i de la policia de proximitat dins del cos dels Mossos d'Esquadra. Segons ha dit, s'hi destinaranagents de la nova promoció que es llicenciarà aquest estiu. També ha indicat que el reforç de les unitats d'investigació és un "deure pendent" amb l'ampliació de la plantilla de la policia catalana.