El Govern d'Illa fitxa David Bonvehí com a director general a Empresa

L'expresident del PDECat serà nomenat aquest dimecres com a responsable de Cooperatives i Economia Social a la conselleria que lidera Miquel Sàmper

David Bonvehí, en una entrevista amb Nació.
David Bonvehí, en una entrevista amb Nació.
24 de setembre de 2024, 12:10
Actualitzat: 12:40h

El Govern de Salvador Illa nomenarà aquest dimecres David Bonvehí com a nou director general de Cooperatives i Economia Social, segons diverses fonts consultades per Nació. D'aquesta manera, Bonvehí treballarà sota les ordres del conseller d'Empresa, Miquel Sàmper, que també prové de l'entorn convergent i postconvergent. Bonvehí, de fet, va ser l'últim president del PDECat, del qual va ser fundador quan Convergència es va refundar. A les últimes eleccions europees, Bonvehí va ocupar una plaça simbòlica en la candidatura del PNB. El fitxatge es farà oficial en la reunió del Govern d'aquesta setmana, excepcionalment en dimecres per les festes de la Mercè.

L'exdirigent convergent, que quan era diputat al Parlament era proper a Carles Puigdemont -la relació es va refredar quan van negociar colze a colze la fallida integració del PDECat dins de Junts, on Bonvehí es negava a dissoldre-hi el partit-, és advocat de formació i va ser alcalde de Fonollosa entre el 2004 i el 2007. Quan es va fundar el PDECat, es va convertir en el coordinador d'organització de la nova formació per desig de Puigdemont, i va fer tàndem amb Marta Pascal. Quan Pascal, per desavinences amb el líder a l'exili, va deixar la coordinació general del partit, Bonvehí es va convertir en president. Un càrrec que va ocupar fins a la liquidació de la formació, a finals de l'any passat.

Amb el fitxatge de l'últim president del PDECat, ja són com a mínim tres els noms de primera fila de l'antiga CiU que s'han incorporat al Govern. Dos són consellers: Sàmper i Ramon Espadaler, titular de Justícia. El primer, que va ser membre del Govern amb Quim Torra, es va incorporar el 2022 a l'executiva de Junts com a home afí a Laura Borràs, i fins i tot va fer campanya activa per sortir de l'executiu la tardor del mateix any. Amb el pas del temps, però, es va anar distanciant dels postulats del partit de Puigdemont, i s'ha acabat convertint en conseller d'Illa. Espadaler, per la seva banda, és el màxim dirigent d'Units per Avançar, una de les sigles sorgides de l'antiga Unió Democràtica.

Dins d'Empresa, Sàmper ha fitxat noms que han tingut vinculació amb Convergència i el PDECat. És el cas de l'adjunt al cap de gabinet, Emili Alberich, que va treballar durant anys al costat de Josep Rull, o bé de l'assessor Roger Rosich, que també havia col·laborat amb l'ara president del Parlament. Illa, quan va dissenyar el Govern, va apostar per anar més enllà de les sigles del PSC en alguns departaments, com ara Justícia, Empresa, Unió Europa i Acció Exterior -Jaume Duch, exportaveu del Parlament Europeu- i Cultura. En aquest últim cas, Sònia Hernàndez era alt càrrec en l'etapa d'ERC. Encara hi ha desenes de càrrecs de l'anterior executiu republicà que ocupen les seves funcions.