Illa promet «serenor i contundència» per regular activitats a zones inundables sense detallar un pla

El president veu "correcte" la reacció davant dels aiguats i insisteix que cal actualitzar els protocols de protecció civil de tots els municipis mentre l'oposició reclama un ple monogràfic i més ambició per adaptar el país al canvi climàtica

El president de la Generalitat, Salvador Illa, aquest dimecres al Parlament
El president de la Generalitat, Salvador Illa, aquest dimecres al Parlament | Tomàs González
Carme Rocamora / Bernat Surroca
06 de novembre de 2024, 10:43
Actualitzat: 12:33h

La tragèdia que ha provocat la DANA al País Valencià ha sacsejat també l'agenda política a Catalunya aquesta darrera setmana. Mentre comencen les feines de reconstrucció a les zones més afectades pel temporal, el Govern s'ha fixat com a prioritat preparar el país per a futurs episodis d'aiguats, que seran més freqüents i durs com a efecte del canvi climàtic. El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha comparegut aquest dimecres al Parlament per detallar quines mesures vol prendre el seu executiu, centrades sobretot a desplegar protocols d'emergències a tots els municipis i avaluar si cal traslladar empreses i habitatges de les zones amb risc d'inundació. "Actuarem amb serenor i contundència", ha deixat clar el president, en la línia del que ha dit aquests últims dies.

Els eixos d'actuació del Govern passen per facilitar recursos tècnics i econòmics als municipis perquè tinguin pla de protecció civil. Ara com ara, 521 municipis n'han de tenir, 225 el tenen vigent, 238 el tenen caducat i 58 no en tenen. És una obligació legal que els municipis de més de 20.000 habitants tinguin aquests plans. El segon eix implica actualitzar i reforçar els protocols de protecció civil, sota la coordinació del Departament d'Interior. És rellevant també la voluntat d'actualitzar les zones inundables i actuar "amb serenor i contundència" si s'hi duen a terme activitats sense totes les garanties. Illa, però, no ha detallat un pla concret en aquest sentit. En una compareixença dilluns, el president va dir que caldria prendre "decisions que no són de bon grat", però que són necessàries per protegir la ciutadania. 

"Posarem en marxa els mecanismes jurídics i legals per garantir que totes les activitats estan en zones no inundables; caldrà prendre decisions i les prendrem", va dir Illa. Poden ser activitats econòmiques -com ara empreses o comerços- i també habitatges, que es troben en zones que poden patir inundacions. Serà feina de la consellera de Territori, Sílvia Paneque, identificar-les i jerarquitzar-les, amb l'objectiu de protegir la integritat de les persones. Hi ha alguna zona especialment en risc? O alguns tipus d'activitat al punt de mira? Per ara, el Govern no dona detalls. La prioritat és actualitzar el mapa de les zones inundables. "Qualsevol activitat en qualsevol lloc i en la mesura que sigui pertinent i necessari, sense descartar-ne cap", va dir Illa dilluns.

Una gestió "correcta" que es pot "perfeccionar"

Al Parlament, el president ha fet balanç de l'actuació de la Generalitat en la gestió de la DANA, que ha qualificat de "correcta" tot i admetre que sempre es pot "perfeccionar". "Hem d'aprendre del que ha passat", ha dit. Catalunya es va activar dimarts al vespre i en els dies d'alerta es van fer 31 actualitzacions d'avisos de predicció per intensitat i 14 avisos d'observació a curt termini sobre temps violent. Es van mobilitzar "tots els recursos" de la Generalitat, sota coordinació d'Interior, per reforçar dispositius de Mossos, Bombers i Agents Rurals. El criteri que es va seguir és el de màxima prudència i prevenció, també per "l'angoixa" que generaven les imatges del País Valencià

Illa ha volgut fer una intervenció constructiva, sense entrar a criticar la gestió del govern de Carlos Mazón malgrat que creix la mala maror entre PSOE i PP per la resposta valenciana a la DANA, que ha deixat almenys 215 morts i 89 desapareguts. "Catalunya estarà amb València fins al final", ha dit el president. Hi ha hagut comunicació entre Illa i Mazón la darrera setmana. València va demanar un helicòpter medicalitzat, unitats de bombers disponibles i metges forenses. "Ajudar és fer el que et demanen, no el que tu vols," ha dit. Tampoc el to de l'oposició ha estat especialment bel·ligerant, però sí que hi ha hagut pressió a Illa perquè prengui més decisions -o més profundes- per adaptar el país als efectes del canvi climàtic.

Critica el president de la Generalitat la gestió del govern popular valencià? Illa no té intenció d'exigir "responsabilitats" al president Carlos Mazón. "Ho faran els valencians que ja tenen un Parlament. Quan sigui el moment els toca a ells demanar responsabilitats i no a mi, que prou feina tinc dirigint el país i intentant governar", ha dit durant el debat.

L'oposició demana un ple monogràfic i una comissió d'estudi

El to de l'oposició ha estat constructiu, però també contundent, amb encàrrecs i deures cap al Govern. La portaveu de Junts, Mònica Sales, que ha carregat contra la “lentitud” de la Generalitat valenciana i el govern espanyol a l’hora de respondre a l’emergència, ha demanat a Illa que convoqui una reunió entre els grups parlamentaris per “dissenyar conjuntament” l’ajuda de Catalunya que necessiti el País Valencià per reconstruir-se. “Cal una resposta de país”, ha afegit. Pel que fa a la prevenció davant les emergències a Catalunya, Junts proposa la celebració d’un ple monogràfic per analitzar les fortaleses i febleses i actualitzar el sistema d’emergències. “Ens hi juguem molt i cal ser-hi tots. Pel País Valencià, per Catalunya, pels Països Catalans”, ha reblat. 

També ERC ha fet una petició explícita a Illa per abordar la situació, en aquest cas a través d’una comissió d’estudi al Parlament que, en aquest cas, posi l’accent en com mitigar els efectes del canvi climàtic. Així ho ha proposat la portaveu parlamentària, Marta Vilalta, que ha demanat a Illa un desplegament de la fiscalitat verda i enterrar definitivament projectes com el Hard Rock o la B40. “És incompatible defensar el creixement desenfrenat amb combatre el canvi climàtic. No és compatible definir-se com el Govern més mediambientalista i voler ampliar l’Aeroport del Prat”, ha llançat. Vilalta també ha carregat contra la "gestió negligent" de la Generalitat valenciana, però ha apuntat que "ja hi haurà temps" per depurar responsabilitats polítiques.

El popular Alejandro Fernández ha estat l’únic que ha evitat valorar la gestió de la Generalitat valenciana, del seu mateix color polític, i ha dedicat tota la seva intervenció a furgar contra les mancances que té Catalunya a l’hora d’afrontar les emergències. En aquest sentit, ha apuntat que els protocols “poden millorar”, ha remarcat la necessitat d’impulsar les obres pendents de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i ha criticat el “caos competencial” per gestionar, per la qual cosa ha demanat a Illa que “posi ordre”. Així mateix, ha criticat que l’administració estigui “sobredimensionada”, que “creix i no resol problemes”. Ho ha dit referint-se a les múltiples agències i organismes que pengen de la Generalitat. Justament, una de les principals crítiques en la gestió de la DANA al País Valencià, va ser que Mazón suprimís la Unitat Valenciana d’Emergències quan va arribar al poder.

Molt contundent contra la gestió valenciana ha estat Jéssica Albiach, dels comuns, que ha demanat la dimissió del president valencià per "incompetent, mentider i negacionista". En canvi, ha lloat el paper d'Illa a Catalunya en les pluges de dilluns. "La Generalitat s'ha anticipat, s'ha de reconèixer i valorar", ha aplaudit. Ara bé, ha criticat que el president no hagi dedicat "ni una sola paraula" sobre el canvi climàtic en la seva intervenció, "quan està al darrere del què està passant". En resposta, Illa ha assegurat que no nega el canvi climàtic, però ha assegurat que no aprofitarà el desastre per defensar el decreixement: "Defenso el creixement per generar prosperitat compartida. Ho vull deixar clar".

L’altre grup que ha demanat la dimissió de Mazón ha estat la CUP, que també ha defensat que es prenguin mesures penals contra ell. Laia Estrada ha carregat contra la resposta de la Generalitat valenciana, que ha titllat de “nefasta”, “homicida” i “criminal” per haver ignorat les prediccions de l’AEMET i haver donat l’alerta quan l’aigua “ja arribava al coll”. Pel que fa a la gestió a Catalunya de la gestió del temporal, la cupaire ha criticat que els avisos i recomanacions del Govern generessin “confusió”. “És cruel que enmig d’una emergència s’obligui els treballadors a mantenir la producció a l’aire lliure. Això és maldat”, ha apuntat. També ha considerat “infame” que es produís un desnonament a Ciutat Vella en plena alerta roja.

"No faré una valoració de com ho ha fet el govern valencià"

"No faré una valoració de com ho ha fet el govern valencià, això ho faran els valencians", ha resumit el president en la rèplica. En resposta a l'oposició, Illa ha dit que les coses a Catalunya han anat "decentment" però "sempre es poden fer millor". Malgrat els aiguats i que els pantans han millorat les reserves, Illa ha advertit que encara estem en situació de sequera. "Això és el canvi climàtic", ha remarcat. El Govern s'ha fixat com a objectiu tirar endavant infraestructures per aconseguir un 70% de suficiència hídrica.