Junts lamenta l'«oportunitat perduda» de Sánchez per prescindir de Marlaska i Robles

El partit de Puigdemont assenyala que són més importants "els fets que les persones" a l'hora de complir l'acord amb el PSOE però recorda que els titulars d'Interior i de Defensa han estat "bel·ligerants" amb l'independentisme

Publicat el 20 de novembre de 2023 a les 19:40
Actualitzat el 20 de novembre de 2023 a les 19:59
L'executiva de Junts s'ha reunit aquest dilluns per primera vegada després de la investidura de Pedro Sánchez, avalada pel partit que dirigeix Carles Puigdemont. L'encarregat de comparèixer ha estat Josep Rius, portaveu de la formació, que ha valorat la confecció del nou consell de ministres. En aquest sentit, Rius ha indicat que Sánchez ha "perdut l'oportunitat" de prescindir de dos perfils com Fernando Grande-Marlaska -Interior- i Margarita Robles -Defensa-, mal vistos per l'independentisme i vinculats a casos polèmics com el Catalangate. Tanmateix, ha indicat que són més importants "els fets que les persones", de manera que ha apuntat que l'acord amb els socialistes s'haurà de complir "al marge de qui integri" el govern.

[noticiadiari]2/265441[/noticiadiari]
Junts havia demanat reiteradament la dimissió de Marlaska i de Robles, una ministra que havia arribat a defensar al Congrés la necessitat d'espiar l'independentisme davant les mobilitzacions posteriors a la sentència del Tribunal Suprem contra els líders del procés. "És Sánchez qui pot nomenar els seus ministres, i ha perdut una oportunitat per canviar determinades cares. Marlaska i Robles han estat bel·ligerants amb l'independentisme i han estat presumptament vinculats amb la guerra bruta", ha reflexionat Rius, que ha recordat que el juteg basc acumula fins a set condemnes per part del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Rius ha indicat que la primera reunió de la taula de negociació entre Junts i el PSOE anirà sobre la recaptació total dels impostos per part de Catalunya i de la necessitat de celebrar un referèndum per resoldre el conflicte amb l'Estat. Són dues qüestions que apareixen en l'acord d'investidura i que els socialistes s'encarreguen de puntualitzar que no accepten. En el marc de l'entesa amb el PSOE també hi ha la llei d'amnistia, registrada en solitari per part dels socialistes i que ha generat les "manifestacions intolerables" de la justícia espanyola. "S'ha ensenyat la cara més extremista del PP, que agita el carrer i intenta tombar allò que no aconsegueix a les urnes", ha indicat. Rius també ha apuntat que ja s'han registrat dues comissions d'investigació vinculades a l'Operació Catalunya i al cas Pegasus, i també als atemptats del 17-A.

Pel que fa a l'aplicació de la llei d'amnistia, el portaveu de la formació ha evitat assenyalar si la presidenta de la formació, Laura Borràs -condemnada a quatre anys de presó per corrupció-, hauria d'entrar dins de la desjudicialització definitiva. "Parlem de casos, no de persones", ha indicat Rius, que també ha posat de manifest que el lawfare no forma part de la llei, sinó que estava inclòs en la part política de l'acord amb el PSOE. El tribunal que va condemnar Borràs també en va recomanar l'indult, que és una concessió en mans del govern espanyol.