La dimissió de Laia Estrada com a diputada obre una crisi a la CUP

La cap de llista a les últimes eleccions, un dels lideratges més visibles, deixa el Parlament per "discrepàncies polítiques" just quan la formació començava a desplegar els resultats del procés de refundació interna

Publicat el 23 de juliol de 2025 a les 19:40
Actualitzat el 23 de juliol de 2025 a les 20:34

Laia Estrada ha dimitit com a diputada de la CUP al Parlament per "discrepàncies polítiques". Segons ha explicat el partit en un comunicat, la decisió va ser traslladada dimarts als òrgans de direcció corresponents. La sortida d'Estrada, que va ser cap de llista a les passades eleccions i era un dels lideratges més visibles -juntament amb Laure Vega- obre una crisi a la formació, que tot just fa uns dies donava detalls de la reforma interna del partit. "Ha estat un orgull i un privilegi representar la CUP", ha dit a través de les xarxes socials la fins ara presidenta del grup parlamentari. "Ara toca seguir lluitant com sempre, com a militant de l'Esquerra Independentista, pel socialisme, el feminisme i la independència dels Països Catalans", ha afegit.

El secretariat nacional li ha volgut agrair la feina feta fins ara i ha dit que la seva tasca és "impecable" i "un exemple a seguir". Davant les "discrepàncies polítiques" argumentades per Estrada, la CUP guarda silenci i el comunicat fet públic aquest dimecres a la tarda assenyala que l'organització continuarà treballant per "implementar les ponències sorgides" del Procés de Garbí, el procés de refundació intern de la CUP. Fa tot just unes setmanes, Estrada encara concedia entrevistes com a una de les veus destacades del partit per explicar la nova orientació que vol prendre l'organització. Aquest mateix dimecres, encara ha fet les preguntes corresponents al president, Salvador Illa, en la darrera sessió de control del curs polític. El relleu al grup parlamentari es farà efectiu al setembre.

En l'última entrevista concedida a Nació, Estrada destacava la necessitat "d'actualitzar l'organització" d'acord amb la realitat del país, inclosa una actualització "comunicativa" per saber connectar amb la seva base electoral. També es referia a l'àmbit parlamentari, on defensava l'acord amb el Govern per regular els lloguers de temporada. Aquella entesa, liderada per Laure Vega, va generar certa incomoditat en alguns sectors de la CUP, perquè implicava un pacte amb el PSC. "No és una cosa d'aquesta legislatura ni és anòmal; no hem canviat la nostra estratègia ni ens hem convertit en socis del Govern", apuntava.

La diputada sortint havia anat guanyant pes polític i rellevància pública els darrers anys fins al punt de convertir-se en la cap de files de la formació anticapitalista en unes eleccions catalanes. Amb un perfil esculpit els darrers anys al Parlament, centrat en la defensa dels serveis públics i l'intent per mantenir l'autodeterminació en el debat polític català, Estrada havia consolidat un recorregut institucional que s'havia iniciat a l'Ajuntament de Tarragona, on va ser regidora entre el 2015 i el 2021, abans de fer el salt al Parlament. Des del consistori tarragoní va destapar el cas Inipro d'irregularitats de l'exalcalde Josep Félix Ballesteros, del PSC.