Les bases d'ERC Barcelona rebutgen un tripartit amb Colau

Els republicans, després d'una setmana de debat intern amb quatre assemblees a Barcelona, obren la porta a l'entrada al govern de Collboni sempre que no hi sigui Barcelona en Comú

Eva Baró i Elisenda Alamany, en una de les assemblees.
Eva Baró i Elisenda Alamany, en una de les assemblees. | ERC
26 de gener de 2024, 18:40
Actualitzat: 18:57h
Quatre assemblees, 200 participants, intervencions sense límit, i un consens gairebé unànime entre la militància i la direcció: si ERC entra al govern de l'Ajuntament de Barcelona, no pot ser amb un tripartit. Aquest és el resum del debat intern que han protagonitzat els republicans aquesta setmana amb les seves bases barcelonines, en paral·lel a les negociacions capitanejades per Elisenda Alamany per explorar una possible entrada a l'executiu capitanejat pel socialista Jaume Collboni. Segons múltiples participants de les assemblees consultats per Nació, en les trobades han existit opinions de tota mena tant a favor com en contra d'entrar a l'executiu socialista, però en totes elles ha imperat la voluntat de descartar un pacte que inclogui la participació d'Ada Colau i la seva formació. La decisió final està pendent de votació.


El debat generat aquests dies no és vinculant, però sí que indica per quina línia majoritària es mou la militància republicana. S'ha encetat la conversa interna, i tant els dirigents del grup municipal com de la Federació de Barcelona han escoltat àmpliament les bases. Però no s'ha pres cap decisió ni s'ha votat cap qüestió. Aquest punt hauria d'arribar més endavant. Si finalment ERC i el PSC tanquen un acord, els republicans, per estatuts, haurien de convocar un congrés perquè els militants ho avalessin o tombessin.
 

Una assemblea d'ERC Barcelona, dilluns, amb els casals de Ciutat Vella i Sant Andreu Foto: ERC


Com han sigut les assemblees? S'han dut a terme amb la participació de tots els casals, en sessions unitàries: dilluns, Sant Andreu i Ciutat Vella; dimarts, Gràcia, Horta i Nou Barris; dimecres, Eixample, Sants-Les Corts i Sarrià; i dijous, Clot i Poblenou. Els encarregats d'obrir el debat i expressar les línies dels dirigents han estat per part del grup municipal Alamany, Jordi Castellana i Jordi Coronas. Per part de la Federació, el protagonisme l'han retingut la presidenta, Eva Baró, i el seu número dos, Toni Vidal. Durant les sessions, la militància no ha comptat amb cap mena de suport documental i els dirigents del partit, que majoritàriament s'han inclinat a favor de l'entrada al govern municipal, han fet consideracions genèriques.
 

Converses "molt inicials", sense negociacions

També han traslladat a les bases, segons fonts presents a les trobades, que de moment, les converses amb Collboni són "molt inicials", i que no s'han iniciat les negociacions com a tal. Fonts del partit ho confirmen: les converses es troben en un "estadi molt inicial" i encara no és l'hora de demanar a la militància un posicionament. Ara bé, també confirmen que la voluntat majoritària s'inclina per enterrar un tripartit. "Estem parlant amb el PSC, no amb el PSC i comuns", afegeixen.

En qualsevol cas, la direcció continuarà mantenint viu el debat intern amb la militància en les pròximes jornades. Aquest va ser un dels compromisos del nou equip de la Federació de Barcelona encapçalat per Baró. Un moviment que va arribar després de la mala maror interna que va suposar l'entrada unilateral a la Diputació de Barcelona sense cap debat previ amb les bases. 
 

L'impacte sobre les eleccions catalanes

La posició de la militància barcelonina en contra del tripartit també és compartida per rellevants dirigents republicans en l'àmbit nacional, i a Palau. Per què? Una maniobra a tres podria perjudicar ERC de cara a les pròximes eleccions catalanes, especialment davant del votant independentista. L'equip de Junts, que ara descarta l'entrada al govern barceloní per la falta d'un acord entre Xavier Trias i Collboni, ja parla informalment de preparar l'argumentari per desgastar els republicans amb crítiques contra un tripartit a la ciutat. L'estratègia dels juntaires seria advertir que, si això passa a la capital catalana, es podria traslladar al Parlament amb un pacte PSC, ERC i comuns.
 

El PSC tampoc vol tripartits


Com de viable és un pacte entre el PSC i ERC, sense Colau, per a la governabilitat de la ciutat? És una opció que també convenç al PSC, que no vol donar visibilitat a l'exalcaldessa i líder dels comuns. Una estratègia que té també la vista posada en les eleccions catalanes, on els socialistes aspiren que Salvador Illa pugui captar votants dels comuns. A més, Collboni sap que no fer un tripartit a Barcelona no li atorgaria una majoria absoluta -10 regidors socialistes i 5 republicans, per sota dels 21 necessaris-, però és conscient que no es podria articular una entesa per desbancar-lo, per la incompatibilitat entre Junts i Barcelona en Comú, que fa impossible un escenari de moció de censura. Un pacte amb ERC, facilitaria a Collboni enfortir el govern i podria perseguir acords puntuals a partir de la geometria variable. 

Al seu torn, la convivència amb els comuns s'ha degradat. Tot i que els vots de Barcelona en Comú li van regalar la investidura gràcies a una maniobra in extremis en la que va participar el PP, Collboni ha encaixat malament l'oposició dels seus exsocis, que ja l'han reprovat amb l'argument de la inacció. L'alcalde i Colau no s'havien intercanviat missatges en els dos últims mesos del 2023 i aquesta setmana Collboni va posposar la reunió prevista dijous, coincidint amb la intensificació de les converses amb ERC. Ara mateix el tripartit no és un escenari madur, encara que Colau el reivindiqui intermitentment. Ho ha tornat a fer aquest divendres, al ple de l'Ajuntament.