Colau aprofita un debat sobre lloguers per pressionar pel tripartit: «És la majoria progressista»

En ple clima de negociacions, PSC, comuns i ERC han votat conjuntament en dues iniciatives en matèria del dret a l'habitatge, mentre que Junts, PP i Vox s'hi han posicionat en contra

Regidors de PSC, ERC i comuns, aquest matí, al ple de l'Ajuntament
Regidors de PSC, ERC i comuns, aquest matí, al ple de l'Ajuntament | ACN / Blanca Blay
26 de gener del 2024
Actualitzat a les 12:26h
L'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha arrossegat un dels debats del plenari municipal d'aquest divendres cap a l'escenari actual de negociacions per un possible nou govern a l'Ajuntament. La idea era evidenciar l'existència de dos blocs diferenciats pel que fa a les grans polítiques en habitatge. I tornar a situar la idea del tripartit al centre. En concret, els comuns han proposat que el consistori es comprometi a fer una aplicació exhaustiva de la regulació de lloguers que ha d'arribar a partir del febrer a Barcelona. Aquest plantejament ha comptat amb els vots a favor del PSC i ERC, i hi han votat en contra Junts, PP i Vox.

Amb aquest escenari, Colau ha aprofitat per assenyalar que existeixen "dos models" a la capital catalana. "Un que lideraria la formació de Junts per Catalunya contra la regulació i un que és la majoria progressista d'aquesta ciutat que suma 24 regidors i regidores i està a favor de la regulació de lloguers", ha reblat la líder de Barcelona en Comú per pressionar l'alcalde Jaume Collnoni (PSC) en ple clima de negociacions. Una situació en què, de moment, han evolucionat més les sintonies entre socialistes i republicans -ara capitanejats per Elisenda Alamany- que amb els comuns. Amb aquest moviment, l'exalcaldessa ha tornat a posar sobre el paper la coincidència en matèria d'habitatge, una carpeta clau de la realitat barcelonina.

Ara bé, no ha estat gratuït. El grup municipal de BComú havia proposat inicialment que es creés una "oficina llogatera" on els veïns es poguessin adreçar en cas de tenir dubtes o si s'haguessin de fer gestions vinculades a la nova regulació de lloguers que ha d'arribar pròximament, si el govern espanyol ho facilita. Aquesta nova oficina era la proposta més lluent entre una bateria de plantejaments per reclamar que es faci una aplicació ferma de la nova llei d'habitatge, incloent-hi la possibilitat de fer inspeccions sobre els incompliments i aplicar-hi sancions. I el PSC això no ho ha vist clar. Així, han acordat amb els comuns aparcar la idea de "l'oficina llogatera" i substituir-ho per "reforçar l'equip jurídic" de les oficines d'habitatge ja existents. 

En canvi, s'ha passat de puntetes pel que fa a una altra realitat: els lloguers de temporada. Colau ha reclamat regular-los i la primera tinent d'alcaldia, Laia Bonet, s'ha mostrat favorable a "millorar la regulació" d'aquest tipus de contractes que permeten apujar preus i reduir els drets dels llogaters. Ara bé, han traslladat el debat a l'Estat -on s'hauria de modificar la llei d'arrendaments urbans- i han evitat parlar de la proposta que els comuns van fer en campanya electoral, que plantejava una intervenció municipal per limitar els lloguers de temporada a diversos barris de la ciutat.

Sigui com sigui, la coincidència de preocupacions al voltant de l'habitatge s'ha tornat a evidenciar pocs minuts després al mateix saló de plens. El grup d'ERC ha introduït una proposició per reclamar "un control i seguiment exhaustiu" en els casos de les finques senceres que s'han comprat a Barcelona en els últims cinc anys. La intenció és evitar que s'estenguin més els casos d'assetjament immobiliari que basen la seva activitat econòmica en l'expulsió de veïns i en les pràctiques irregulars. La líder republicana Elisenda Alamany ha mencionat diversos casos en què s'estan produint abusos i ha reclamat a Collboni que actuï contra aquesta realitat. "Si deixem que això s'estengui perdrem la ciutat", ha advertit Alamany. La proposició ha tirat endavant també amb els vots de PSC, comuns i ERC, i s'ha trobat l'oposició explícita de Junts, PP i Vox. Novament, la mateixa fotografia en habitatge.
Arxivat a