ERC «accelera» les converses per entrar al govern de Collboni

Després que els republicans es postulessin per fer oposició al govern socialista, ara Elisenda Alamany situa les negociacions en un nou rumb, tot i que assegura que no hi ha cap acord tancat

La líder d'ERC a Barcelona, Elisenda Alamany, aquest matí
La líder d'ERC a Barcelona, Elisenda Alamany, aquest matí | ACN (Maria Aladern)
19 de gener del 2024
Actualitzat a les 18:03h
Nou component que entra amb força al tauler de joc barceloní sobre el govern de la ciutat. Ara, ERC anuncia que el PSC els ha contactat per tantejar la possibilitat d'un acord per governar Barcelona i que les posicions entre uns i altres s'han acostat. "Podríem dir que les converses s'han accelerat entre el govern de la ciutat i ERC", ha expressat la presidenta del grup municipal republicà, Elisenda Alamany, la nova comandant política de la formació després de l'adeu d'Ernest Maragall. Aquest gest suposa un tomb en el posicionament del grup independentista, que els darrers dies havia postulat la formació per oposició municipal durant la resta del mandat. Ara, Alamany assegura que "ERC no renuncia a ser protagonista", després que l'alcalde Jaume Collboni l'hagi contactat per reunir-se de manera més "intensificada".

Amb ànim d'aigualir les especulacions, la líder dels republicans ha assegurat que "també és cert que no sabem com acabaran aquestes converses" perquè és "massa aviat". Alhora, ha afegit que el govern socialista també s'està reunint amb altres forces com Junts o Barcelona en Comú. De fet, en declaracions a la premsa, Alamany ha anunciat que Jaume Collboni i Ada Colau es reunirien aquest mateix divendres, després que ahir l'alcalde anul·lés la cita que tenien programada.  

Des d'ERC s'insisteix que la possible entesa amb els socialistes té a veure amb un programa de ciutat que passaria per prioritzar tres fronts: afavorir "polítiques progressistes", la protecció de "la personalitat, el caràcter i la identitat" de la ciutat i la posició de capitalitat de Catalunya. "Fa massa temps que Barcelona viu d'esquenes al país i no exerceix de capital", ha insistit Elisenda Alamany. En aquest sentit, ha assegurat que les converses van sobre aquests plantejaments. Malgrat això, la cap de files republicana ha evitat aclarir quantes vegades s'ha vist amb Collboni.

El cert és que el moviment socialista arriba després d'un refredament amb Junts, el partit de l'oposició amb qui més sintonia política han mostrat en els primers mesos de govern i amb qui sumarien majoria absoluta. La majoria alternativa -24 regidors- seria la d'un tripartit que impliqués ERC i comuns, però fins ara les converses amb Colau no han estat fluïdes. Els darrers mesos també havien quedat estancades. Públicament, els comuns havien remarcat que només plantejaven un govern si era coral, i que impliqués ERC. Ara, Elisenda Alamany ha reivindicat la llibertat d'acció de la seva formació: "Demanaria que els altres no parlin per ERC". "Té entitat pròpia per parlar amb el govern de la ciutat directament. No parlem per tercers", ha insistit.
Arxivat a