Collboni posposa la reunió amb Colau en plena nebulosa sobre els pactes a Barcelona

L'alcalde i la líder dels comuns havien de mantenir una trobada aquest dijous, després de mesos sense mantenir un contacte directe

Ada Colau i Jaume Collboni
Ada Colau i Jaume Collboni | Nació
18 de gener del 2024
Actualitzat a les 12:02h
L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i l'exalcaldessa de la ciutat, Ada Colau, finalment no es reuniran aquest dijous. La trobada, confirmada la setmana passada per l'entorn de l'alcaldessa i que l'Ajuntament no va arribar a oficialitzar, no se celebrarà, tal com preveia Barcelona en Comú. Així ho han confirmat portaveus d'alcaldia a Nació, que no posen data a un nou contacte i es limiten a transmetre que el diàleg amb els grups municipals es produeix de "forma regular".  

L'ajornament de la reunió entre Collboni i Colau es produeix cinc dies després que l'exalcaldessa anunciés la voluntat de continuar a l'Ajuntament per desbrossar un pacte de govern amb els socialistes. La líder dels comuns va descartar presentar-se com a candidata de la seva formació a les eleccions europees d'aquest estiu. Ara mateix, els acords per ampliar el govern municipal són una nebulosa

La trobada entre els dirigents del PSC i Barcelona en Comú s'havia d'emmarcar en un clima de negociacions anunciades per l'alcalde socialista recentment, que es va referir a uns dies de gener en què es trobaria amb els grups predisposats a apuntalar la "governabilitat" de Barcelona. La gran novetat de la reunió era que acabava amb unes setmanes de refredament entre els dos exsocis de govern, que no es troben presencialment des del novembre passat, malgrat la necessitat dels socialistes de sumar suports.

De fet, en els darrers dos mesos no hi ha hagut cap missatge privat entre Collboni i Colau. Una situació que coincideix en el temps amb la decisió del PSC -que té 10 regidors- de treballar el futur del govern "a mig termini", sense urgències. El cap de files socialista marca "la primavera" com el límit temporal per tenir executiu -possiblement ampliat- i pressupost municipal per al 2024. Mentrestant, els comuns han estat reclamant públicament a l'equip que actualment ostenta l'alcaldia que fes moviments d'acostament cap a les forces d'esquerres. 

La possibilitat d'un tripartit, que sumés BComú i ERC al govern, ha anat allunyant-se amb el pas del temps. Collboni ha seguit plantejant-ho com a possibilitat preferent, però el treball intern no ho ha correspost. A l'altra banda, els comuns també han defensat amb intensitat aquest triple acord, però tampoc han dubtat a l'hora d'assenyalar els socialistes, acusant-los de no posar-hi fil a l'agulla. A més, davant un nou rumb d'ERC cada vegada més escorat cap a la idea de quedar-se a l'oposició, la formació d'Ada Colau (9 regidors) recela d'una possible proposta dels socialistes que els plantegi un acord, però sense tripartit. L'opció defensada públicament pels comuns és la que suma les tres forces i arriba als 24 regidors.

Al darrer plenari municipal, sigui com sigui, es van exhibir les dificultats de l'actual panorama polític. Quan Barcelona en Comú va plantejar una proposició en què es denunciava la "paràlisi" del govern Collboni durant el primer mig any del mandat, la primera tinent d'alcaldia, Laia Bonet, va carregar contra la força amb qui ha governat la capital catalana els darrers anys. "Vostès són els que estan boicotejant que Barcelona tingui un govern de coalició d'esquerres", va dir Bonet, abans de descriure les queixes dels comuns com una "campanya absurda" i "gratuïta". En la seva rèplica, l'exalcaldessa va remarcar que "qui té la responsabilitat" d'estendre la mà a la resta de grups "és qui governa". En aquest sentit, va esperonar els socialistes a ser "amables" i "seduir". 

De moment, la seducció no s'ha aplicat de manera interna entre comuns i socialistes els darrers mesos. Amb el 2024 s'obre una nova etapa i el cronòmetre cada vegada està més a prop d'aclarir quin és el rumb definitiu de la via socialista. El pacte amb Junts -que els atorgaria majoria absoluta- és més fàcil de coordinar, però també requereix el vistiplau dels sectors més reticents dels juntaires. A més, el líder socialista ha insistit que la seva opció prioritària és la d'un "acord progressista". Ara això és lluny.