
La Generalitat Valenciana "no és la Grècia espanyola i no haurà de ser rescatada". Malgrat aquesta sentència, feta ahir pel Síndic de Comptes valencià, Rafael Vicente Queralt, sí que és cert que el forat econòmic dels comptes públics valencians són preocupants. Durant la presentació de l'informe de fiscalització dels comptes públics corresponents al 2010, el síndic va explicar que la Generalitat ja té compromesos per als propers anys més de 28.000 milions, i que el fons de maniobra per reduir el deute públic (la diferència entre l'actiu circulant i els creditors a curt termini) és negatiu en més de 8.800 milions. Eufemísticament, l'informe conclou que tot això "ocasiona les conseqüents tensions de tresorería".
Una de les dades més cridaneres de l'informe és la comparativa entre el patrimoni total i els deutes, que dóna una xifra negativa de 1.913 milions. Així, doncs, l'informe conclou que la Generalitat no té ni el patrimoni ni els béns suficients per afrontar tots els seus deutes, ressalta Las Provincias.
En l'àmbit sanitari, un dels principals escenaris de col·lapse dels comptes valencians, l'informe detecta que les obligacions no reconegudes en Sanitat van pujar el 2010 fins als 1.343 milions, a més a més de 1.398 milions en pagaments aplaçats fins al 2017, exposa Levante-EMV.
El líder del PSPV, Jorge Alarte, va criticar que el propi síndic havia alertat que, durant l'elaboració de l'informe, havia detectat "mala gestió, dades poc fiables i dilapidació de fons públics".
Nou finançament
Per tot plegat, Queralt va insistir en "la necessitat de revisar el finançament autonòmic" per tal d'aconseguir "un sistema nou que permeti sortir de la situació actual".
Fent-se seu aquest discurs, el conseller d'Hisenda i Administració Pública, José Manuel Vela, va reclamar al nou president espanyol, Mariano Rajoy, "que actualitzi l'aportació de recursos que ens destina a Sanitat".