Obamacare, la reforma que ha canviat Amèrica

Rafael Bengoa, exassessor de l'Administració Obama, explica a l'Ateneu Barcelonès el que representa la llei sanitària | Considera que la reforma és irreversible i no hi ha Trump que l'aturi

Publicat el 19 de maig de 2016 a les 22:59

Stefan Rating i Rafael Bengoa a l'Ateneu Barcelonès, aquest dijous. Foto: Alex Golovin

Des de fa cinquanta anys, tots els presidents dels EUA han intentat una reforma del sistema sanitari. Ha estat Barack Obama, amb la seva Affordable Care Act (ACA), la llei d'atenció assequible, qui ha canviat les coses amb una norma que vol fer accessible a milions de ciutadans els serveis de salut i millorar la seva qualitat, alhora que reduir el cost de la sanitat. Una quadratura del cercle que ha estat assolida gràcies a la gosadia de l'actual president. Ho ha explicat aquesta tarda Rafael Bengoa, un "savi" que és considerat un dels màxims experts internacionals en salut pública.

Bengoa és un dels inspiradors del Servei Basc de Salut i ha assessorat diversos governs i organismes internacionals. Va ser conseller de Sanitat d'Euskadi i assessor de l'Administració Obama. Independent però proper al PSOE, ha estat "fitxat" per Pedro Sánchez com un dels experts en el seu "govern a l'ombra".

Rafael Bengoa ha explicat en la conferència "Obamacare i la seva dimensió social" la significació d'una reforma sanitària, aprovada el 2010, que ha topat amb l'oposició rotunda del partit republicà, però que ha suposat que més de vint milions de ciutadans hagin accedit a uns serveis mèdics integrals. Fins ara, un 63% de les famílies que feien fallida als EUA era pel cost de factures mèdiques. Ara, amb l'ACA s'ha aconseguit reduir el cost de la sanitat: ha descendit el nombre de persones que acudeixen a urgències, el capítol més car del pressupost de salut. Bengoa ha explicat que abans de l'Obamacare, els "errors mèdics", és a dir, tot el bloc de causes vinculades al mal funcionament dels serveis mèdics era la tercera causa de mort als Estats Units, després dels problemes cardiovasculars i el càncer. Unes 250.000 persones moren a l'any als EUA per aquests "errors". Des de l'aprovació de l'ACA, les assegurances estan sotmeses a una regulació mínima. No poden, per exemple, rebutjar usuaris susceptibles d'emmalaltir en un futur no llunyà.

"La salut no és un tema sexy", ha dit Bengoa, per argumentar que un debat entorn del model sanitari no és atractiu d'entrada, però és imprescindible per millorar una societat. Una reforma, l'Obamacare, que segons Bengoa ja és irreversible i no hi ha Donald Trump que l'aturi. Bengoa ha citat una frase de Robert Kennedy per definir el coratge de tirar endavant la reforma: "Només els qui s'atreveixen a fracassar aconsegueixen millorar les coses".

La conferència d'aquest dijous a l'Ateneu Barcelonès forma part del cicle "Com es governa Amèrica?", que organitza la secció d'estudis polítics de l'Ateneu, que dirigeix Stefan Rating en col·laboració amb socis com Alex Golovin i Maria Ricart.