No hi ha només divisió interna a ERC. Les joventuts del partit, el Jovent Republicà, es troben també immerses en una pugna sobre qui ha de liderar la formació a partir de la tardor. El seu congrés està previst per al 23 i 24 de novembre, una setmana abans del d'ERC, i a hores d'ara ja s'ha configurat una candidatura alternaitva contra la direcció actual, fet que ha provocat que el portaveu vigent, Pol Baldomà, hagi decidit renunciar a continuar liderant la formació en la nova etapa, segons ha pogut saber Nació.
"Us comunico la meva decisió de fer un pas al costat en el lideratge del procés de conformació d'un nou projecte de cara al pròxim congrés nacional. No es tracta de manca d'il·lusió ni d'idees, sinó d'una reflexió meditada", va escriure el passat 26 de setembre en una carta compartida amb la permanent nacional del Jovent, a la qual ha tingut accés aquest diari. Baldomà va arribar al càrrec fa només dos anys, i la seva intenció era donar continuïtat a la seva llista dos anys més -amb alguns canvis per renovar la direcció- per consolidar les carpetes iniciades. Finalment, però, no serà així. Tot i reafirmar el seu compromís amb el projecte, també apunta els elements que l'ha portat a prendre aquesta decisió.
"Fa temps que sento que no comparteixo algunes maneres de fer i d'entendre quin ha de ser el paper del nostre espai polític i quins interessos hauríem de prioritzar. Crec que hi ha límits que no hauríem de traspassar. Les qüestions personals, el joc brut, les falsedats o les males formes són obstacles per a la creació de projectes col·lectius sòlids", escriu en la carta. A què es refereix Baldomà? Mentre estava liderant l'organització, una candidatura alternativa, que encapçala el lleidatà Marc Martínez, s'ha anat configurant d'esquena a l'actual direcció. És una llista propera a l'exportaveu Pau Morales, ara candidat a la candidatura d'Oriol Junqueras, per tornar a liderar ERC. En aquest sentit, la gran majoria de la iniciativa que aspira a governar el Jovent es posiciona a favor que Junqueras continuï al capdavant d'ERC, si bé no es preveu un posicionament com a candidatura en aquest sentit.
Davant d'aquest moviment que el va enganxar per sorpresa, Baldomà fa un pas al costat, amb la voluntat que no s'arribi al congrés amb el Jovent dividit i amb dues llistes enfrontades. "Va ser un problema de formes. Ens vam trobar una llista alternativa feta sense cap mena de diàleg amb la direcció vigent", apunten fonts de l'actual permanent. "Baldomà plega perquè el procés sigui tranquil i seré", afegeixen. Esperen que amb aquest gest, ara es pugui integrar persones de "totes les sensibilitats" en la llista que preveu encapçalar Martínez. No es descarta que es puguin integrar persones de l'actual direcció per tal de no trencar completament amb ella.
Quin és el calendari? Aquest dissabte el Jovent celebrarà un consell nacional en què preveu aprovar el reglament del congrés. A partir de l'11 d'octubre la candidatura o candidatures que es presentin han de recollir els avals, i el 4 de novembre serà el dia oficial de proclamació de llistes. Tot, fins a arribar al 23 i 24 de novembre. Serà el diumenge quan es voti la nova direcció, que tindrà el repte de recosir la salut de la seva formació i de dialogar amb qui dirigeixi ERC a partir del 30 de novembre.
"Ha de ser un congrés tranquil i tothom està remant en la bona direcció", apunten veus de la candidatura de Martínez. Els implicats tant de l'actual direcció com de l'alternativa desitgen que el Jovent no es dessagni en aquest camí. En canvi, fins a set militants de base de diferents territoris que no formen part de les candidatures remarquen a Nació les "tensions internes" que s'estan vivint en els últims dies i no preveuen, en cap cas, una "transició tranquil·la".
La nova direcció i el vot de Mar Besses
Més enllà de recosir, la nova direcció també serà rellevant pel que fa a la governabilitat de Catalunya. El vot de la diputada del Jovent Republicà, Mar Besses, és imprescindible perquè el president Salvador Illa tingui majoria absoluta al Parlament. De fet, sense el seu vot a favor, que va decidir el consell nacional del Jovent, Illa no hauria pogut ser elegit president en primera volta. La formació, que s'havia posicionat de forma molt crítica contra els pactes amb el PSC, finalment va decidir un "sí crític" i va assegurar que esperen "condicionar" la legislatura amb el seu vot.
Baldomà, en el seu escrit, també fa referència a aquest episodi. "Hem gestionat tensions inevitables, i en alguns casos, hem hagut d'assumir incoherències per preservar allò que considerem més important: una eina útil pel futur de llibertat i justícia social que volem pels Països Catalans". També demana "disculpes" per aquells "errors o equivocacions" que hagi pogut cometre durant aquest temps i posa deures al futur: que l'organització sigui capaç "d'engrescar, inspirar i sumar" noves persones.
El Jovent no prendrà partit en el congrés d'ERC
A banda del debat intern a les joventuts, aquestes no preveuen implicar-se en el congrés d'ERC. S'ha donat llibertat a les bases del Jovent que també militen a ERC perquè votin la candidatura considerin, i no es farà cap posicionament públic a favor o en contra de cap llista. De fet, Baldomà ha evitat posicionar-se en tot moment a favor de cap de les candidatures.