El PSC i ERC no s'entenen al Parlament en la primera votació després del 12-M

La discussió sobre la regulació de lloguers de temporada fa emergir la sintonia sociovergent i també l'entesa entre republicans, CUP i comuns, ara més afeblits després de les eleccions catalanes

Ester Capella i Alícia Romero, al Parlament aquest dijous.
Ester Capella i Alícia Romero, al Parlament aquest dijous. | ND
David Cobo / Carme Rocamora
23 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:57h

A banda i banda s'ha imposat el silenci. Si una cosa han après el PSC i ERC en els últims anys ha estat a negociar amb discreció i així és com van aconseguir posar-se d'acord en fins a dos pressupostos de Pere Aragonès. Els negociadors ja es coneixen i ara estan cartografiant el nou terreny de l'escenari derivat del 12-M, en què el socialista Salvador Illa ha guanyat les eleccions i pretendrà buscar el suport d'ERC per ser investit. Les negociacions com a tal no han començat, però totes dues parts s'han instat a dur-les a terme tard o d'hora. Possiblement serà després de les eleccions europees. Ara bé, aquest dijous s'ha viscut un primer examenper calcular les distàncies. Ha estat durant la celebració de l'última diputació permanent del Parlament, l'òrgan que manté una activitat parlamentària de mínims ara que la cambra està dissolta. En ella, el Govern republicà no ha aconseguit validar el decret per regular els lloguers de temporada pel vot en contra de Junts i l'abstenció del PSC.

L'abstenció del PSC es pot llegir com una oposició a ERC, però feble. És a dir, una distància entre totes dues parts però sense un enfrontament total sinó amb escletxes per l'entesa. Una posició absolutament calculada per un futur negociador. Des d'un inici els socialistes ja havien insinuat que no votarien a favor d'aquesta iniciativa liderada per la consellera de Territori, Ester Capella, però no ha estat fins a última hora, ja amb la sessió en marxa, quan han executat la seva abstenció. ERC no sabia prèviament quin seria el vot dels socialistes. El suposaven.

Amb quina argumentació el PSC ha optat per l'abstenció? Alícia Romero, portaveu parlamentària, ha estat l'encarregada de justificar el seu vot al·legant a què el decret es va presentar poques hores abans de començar la campanya de les catalanes i que no s'ha pogut treballar entre els grups parlamentaris i els agents. Junts ha dit pràcticament el mateix, però ha votat en contra. La tensió entre ERC i el PSC s'ha copsat en l'ambient. Els diputats republicans parlaven en beu baixa mentre Romero intervenia. La socialista, molt seriosa, ha demanat "silenci i respecte". Al final de la seva intervenció ha assegurat que el seu partit "no pot donar suport a aquest Govern" -després ha rectificat i ha dit decret- i ha promès que el pròxim executiu, que espera liderat per Illa, ho "pugui fer millor". 

Capella ha estat especialment contundent amb el PSC i Junts per votar en contra. Des del seu equip, abans d'iniciar-se la sessió, ja auguraven que la "pinça sociovergent" tombaria la iniciativa, i així ho criticaven en silenci. "No fer res és garantir l'especulació", ha llançat Capella. També ha exigit explícitament al PSC que aprovés el decret. Romero ha aixecat la mirada. Capella li ha tornat, i li ha reiterat l'exigència. Romero ha negat amb el cap.

També s'ha fet evident la distància dels comuns -claus per la hipotètica investidura d'Illa- amb el PSC, una vegada més. Després de l'embolic dialèctic de les últimes hores amb el Hard Rock, la presidenta del grup parlamentari, Jéssica Albiach, ha assegurat que és "imprescindible" regular els lloguers de temporada davant la crisi d'emergència habitacional. "Per nosaltres és incomprensible i profundament decebedor que el PSC pugui fer perdre aquesta oportunitat", ha estat la primera frase que ha pronunciat. Les posicions contraposades entre comuns i socialistes són evidents, però com ja han avançat els dirigents del partit d'Albiach, aquesta -ni d'altres- no serà probablement una línia vermella per investir Illa. La formació pretén dur a terme la negociació sense maximalismes i generosa.

Més enllà dels comuns, la sintonia del progressisme al Parlament ha estat rotunda. Des de la CUP, Xavier Pellicer, que ha aprofitat per acomiadar-se del ple, ja que no ha entrat com a diputat després que els anticapitalistes hagin passat de 9 a 4 diputats el 12-M, també ha carregat contra els partits que han tombat el decret. "Avui és un dels dies en què em fa vergonya ser al Parlament", ha lamentat. Concretament, ha criticat al PSC i Junts per haver-se oposat a "regular drets" com el de l'habitatge, després de l'esgarrifadora xifra de 120.000 desnonaments l'any passat a Catalunya. Les tres forces d'esquerres del Parlament, més afeblides després de les eleccions, s'han tornat a entendre, però no ha estat suficient per tirar endavant la mesura. Com tampoc ho seria una investidura. Mentrestant, la sociovergència ha lluït sintonia ideològica, i ERC i PSC s'han mogut en els grisos.

"Estem en contacte, tens el meu número", ha exclamat una dirigent socialista a Carlos Carrizosa, de Cs, un cop ha acabat la sessió. Aquest era l'últim dia del diputat taronja a la cambra. L'últim dia de la formació que va aconseguir guanyar les eleccions amb Inés Arrimadas al capdavant el 2017 i que ara ho ha perdut gairebé tot a Catalunya i a l'estat espanyol. Carrizosa s'ha acomiadat dels companys i ha assegurat que Cs tornarà, algun dia. I ha marxat. Mentrestant, les negociacions per la constitució de la mesa del Parlament, fixada pel dia 10 de juny, es mantindran amb discreció en paral·lel a les eleccions europees.