El PSC tornaria a guanyar les eleccions al Parlament de Catalunya, d'acord amb el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) presentat aquest dijous. Els socialistes obtindrien entre 41 i 43 escons, aproximadament els mateixos que van obtenir a les darreres eleccions (42) i una lleugera millora respecte a l'enquesta del novembre passat. Els seguiria Junts, que retrocediria fins als 27-29 diputats, una tendència de descens que el partit de Puigdemont arrossega en totes les estimacions posteriors als comicis del 12 de maig de 2024.
Per la seva banda, ERC seguiria sent la tercera força i recuperaria pèrdues: amb 21-23 escons, milloraria el resultat de les eleccions del maig del 2024. A més, els republicans augmenten distàncies amb el PP, que es mantindria entre els 14 i els 16. Una de les claus de l'enquesta és el gran avenç d'Aliança Catalana, que multiplica els seus dos escons actuals fins a arribar a una forquilla d'entre 8 i 10, un augment procedent de la transferència de votants des de Junts. Una transferència volàtil, segons ha explicat el director del CEO, Joan Rodríguez Teruel, ja que són persones que no tenen clar si votaran. Així, l'extrema dreta catalanista frega l'espanyolista: Vox n'obtindria entre 10 i 12.
Més lluny, els Comuns i la CUP i lluiten mantenir els resultats del 12M: entre 6 i 7 els d'Albiach i entre 3 i 4, els anticapitalistes.
Pel que fa al nombre de vots, l'ens demoscòpic estima una victòria socialista amb el suport d'entre el 25% i el 29% dels sufragis vàlids. Junts aconseguiria entre el 15% i el 19%, seguit d'ERC (13-16%), el PP (10-12%) i Vox (7-10%).
Aquestes dades provenen de l'estimació del CEO a partir de la primera onada d'enguany del Baròmetre d'Opinió Política. Les 2.000 entrevistes es van dur a terme entre el 14 de febrer i el 14 de març, un periode marcat per l'acord de traspàs de la xarxa de Rodalies, la condonació del deute i l'acord del Govern espanyol amb Junts en matèria d'immigració.
L'habitatge és el problema més greu
L'accés a l'habitatge segueix sent el problema més important que pateix Catalunya, d'acord amb el baròmetre. L'augment de preus del lloguer —matisat pel topall— i la mobilització ciutadana han fet que la crisi es mantingui en la primera posició, amb el 23% de les respostes, tres punts més que en l'enquesta anterior. El segueixen la immigració i la insatisfacció amb la política (empatades a 10%), la inseguretat (9%) i l'estat de l'economia (7%).
Pel que fa a les relacions entre Catalunya i Espanya, la preferència per l'Estat propi es manté en el 30%, mentre que l'autonomisme (34%) i el federalisme (22%) segueixen també constants. Malgrat el baix suport a la independència, més de la meitat de la població (52%) reclama més autonomia per Catalunya.
Illa, líder preferit pel 22%
Malgrat ser ja president de la Generalitat, només el 22% de la població considera Salvador Illa com a líder preferit per a ocupar el càrrec. Un grau de confiança molt més baix del que gaudeix Pedro Sánchez per a liderar el Govern espanyol, que és del 31%. Carles Puigdemont (9%) i Oriol Junqueras (8%) pugnen, a una distància considerable del socialista, per a ser el líder preferit.
Suport al cordó sanitari
El baròmetre, presentat avui en una roda de premsa, mostra també que la població catalana està majoritàriament a favor del cordó sanitari contra l'extrema dreta. Aquesta estratègia té el suport del 52% de la societat, i el 24% hi està en contra. Els electorats de la CUP, els Comuns, ERC, Junts i el PSC estan majoritàriament a favor d'arraconar Vox i Aliança Catalana. De fet, entre els simpatitzants de Junts per Catalunya, el partit que més s'ha acostat a l'extrema dreta catalanista, el 60% es mostra favorable a aplicar el cordó sanitari.