Què és la Fundació Henry Dunant, el verificador de Junts i PSOE que va mediar amb ETA?

L'entitat, on el socialista Javier Solana té rellevància, promou el diàleg i la diplomàcia discreta per "trobar el camí cap a la pau"; va tenir un paper clau en la fi de la violència al País Basc amb Zapatero de president espanyol

Una reunió entre Junts i el PSOE a Brussel·les per a la investidura de Sánchez
Una reunió entre Junts i el PSOE a Brussel·les per a la investidura de Sánchez | Junts
01 de desembre de 2023, 11:23
Actualitzat: 11:29h
Junts i el PSOE ja tenen verificador internacional en la taula entre els dos partits que ha de controlar el compliment de l'acord d'investidura de PedroSánchez. El Centre per al Diàleg Humanitari Henry Duant exercirà un paper fins ara inexistent entre l'independentisme i l'Estat i que situa el conflicte de ple en una negociació bilateral que, en paral·lel però per separat, també tindrà taula entre el mateix PSOE i ERC.

La Fundació està experimentada en la resolució de conflictes i ja va tenir un paper clau a l'Estat fa tot just 15 anys. I és que va ser l'encarregada de mediar en la negociació del final de la banda terrorista ETA i el llavors president del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero. De fet, l'exdirigent socialista ha tingut un paper molt important en l'acostament entre Sánchez i Puigdemont. L'antiga mediació amb ETA ha aïrat la dreta i l'extrema dreta, que segueixen entossudides a vincular l'independentisme amb el terrorisme, igual que el jutge que investiga el cas Tsunami.

Ara bé, els vincles amb el socialisme espanyol no acaben en Zapatero. El president d'honor de l'entitat és Javier Solana, exsecretari general de l'OTAN i exministre dels executius estatals presidits per Felipe González, precisament un dels històrics del PSOE més reticents als acords amb l'independentisme. Malgrat aquesta influència socialista, però, hauria estat Carles Puigdemont qui hauria posat sobre la taula la mediació d'aquesta Fundació. Durant els fets del 2017, el centre de mediació ja sorgeix com un dels actors per mirar de resoldre el conflicte.

Henry Dunant, nom de la Fundació en honor al Nobel de la Pau, fundador de la Creu Roja i figura clau en la defensa dels drets humans del segle XX, té la seva seu a Suïssa, on precisament, a Ginebra, se celebrarà la primera reunió entre Junts -amb Jordi Turull al capdavant- i el PSOE -amb el ja habitual Santos Cerdán liderant les converses amb els de Puigdemont-.

L'organització assegura que la seva missió és "prevenir i resoldre" els conflictes armats mitjançant "el diàleg, la mediació i la diplomàcia discreta". La discreció és un dels grans factors que va marcar la negociació entre Junts i el PSOE per a la investidura de Sánchez i és molt probable que aquest torni a ser un dels components de la taula que se celebrarà aquest dissabte i de les pròximes que vinguin. "Trobar el camí cap a la pau" és l'objectiu de l'entitat, segons assegura.

A banda del paper en la fi d'ETA, també destaca les tasques de mediació fetes entre el govern d'Indonèsia i un moviment separatista després de 29 anys de lluita armada, igual que la seva feina en conflictes a Líbia i al sud de les Filipines. A banda, també lidera projectes de pau a l'Àfrica, l'Orient Mitjà, Euràsia, Àsia i Amèrica Llatina. El "mecanisme excepcional" és nou repte per a la Fundació, tot i que les posicions de màxims i les línies vermelles seran esculls importants en la negociació.
 

Què ha de passar en la primera reunió Junts-PSOE?

Segons consta en l'acord que van signar fa tres setmanes a Brussel·les, el partit de Puigdemont hi plantejarà la celebració d'un referèndum sobre la independència a través de l'article 92 de la Constitució, i també que Catalunya pugui gestionar tots els impostos. En canvi, els socialistes defensaran el desplegament de l'autogovern en el marc estatutari i constitucional, i no es mouran d'una reforma del sistema de finançament autonòmic. Al marge d'aquests dos posicionaments, Aragonès ja ha encarregat a la conselleria d'Economia una proposta de finançament singular que serveixi perquè la Generalitat recapti i gestioni el 100% dels impostos del país. 

 

Una de les prioritats de Puigdemont en aquesta nova etapa -fins ara havia estat especialment reticent a acordar res amb el PSOE i havia criticat amb duresa ERC per dotar Sánchez d'estabilitat al Congrés dels Diputats- ha estat ser reconegut com a interlocutor per part dels socialistes, circumstància que ja es va complir en la negociació de la investidura. Cerdán, número tres del PSOE, va desplaçar-se fins a Brussel·les per reunir-se amb ell al Parlament Euopeu i després va ser l'encarregat de signar l'acord amb Turull.