
Ramon Tremosa, en la presentació del seu llibre a Sabadell. Foto: Cedida
L’eurodiputat de Convergència Ramon Tremosa té clar que la influència de la premsa de Madrid pesa sobre el futur polític de Catalunya. Uns rotatius clarament influïts per un govern espanyol que vol ocultar allò que passa a casa nostra, i que la premsa internacional sí que reflecteix. Tot plegat ho explica en un llibre, Let Catalonia Vote, i que aquest dijous ha presentat a Sabadell. N’ha parlat a Nació Sabadell.
- Per quin motiu ha fet aquest llibre?
- Perquè he vist com actuen els diaris subvencionats de Madrid, i no precisament molt objectius, en contraposició a la premsa de referència mundial, com ho són The Economist, Finantial Times, o The Wall Street Journal. Aquests, que són els més importants del món, allò que diuen de Catalunya és molt diferent i molt més proper al que diuen els de Madrid.
- I el títol?
- Let Catalonia Vote és el missatge que va sortir del 9-N a la portada del Finantial Times, que dedicà quatre pàgines a demanar a Mariano Rajoy que deixés votar als catalans. I Bloomberg també va demanar un referèndum vinculant, i tot contrasta amb la premsa de Madrid, que va ridiculitzar el 9-N i les darreres Diades.
- Com ho reflecteix tot plegat?
- Ho reuneixo en 40 pàgines amb articles traduïts d’aquests diaris, perquè la gent tingui dades per convèncer els indecisos. Té aquesta funció, donar informació als catalans. A més, també hi ha un capítol molt extens sobre la ruïna econòmica espanyola, el fracàs estructural i institucional, amb la crisi espanyola i l’ensorrament diplomàtic de la marca espanya, que ocupava llocs de rellevància, i que quan demana presidir l’Eurogrup o una vicepresidència de la Unió Europea li tanquen la porta.
- Tan gran és la influència de la premsa espanyola?
- Els diaris de Madrid són portaveus de l’Estat espanyol, demanen un status quo centralista espanyol que beneficia Madrid i altres regions. Només Estapnya té una Agència Tributària única, un Aena, una Renfe o un Puertos del Estado que gestionen amb règim de monopoli, mentre que en els països federals els gestionen els governs regionals. No és que a Madrid no vulguin parlar de la independència, és que tampoc de federalisme. Res de res! Els diaris de Madrid manipularan tan com calgui perquè res no canviï. El director de l'ABC ja ho va dir: “Por encima de la verdad hay la unidad de España”. I a això hi cal sumar les portades falses contra Mas o Trias.
- Creu que això els funciona?
- Fins ara, Mas ha perdut 12 diputats al Parlament, i Trias l’alcaldia de Barcelona. Aquestes dues eleccions demostren que aquesta guerra bruta té un impacte molt fort. Ara que anem plegats amb Junts pel Sí som més forts, però ens en faran de més grosses. Fins i tot un periodista com Enric Juliana va publicar a La Vanguardia l’any 2012 que les tàctiques del govern espanyol de guerra bruta contra Catalunya eren les mateixes que les que Putin feia servir a Rússia contra els seus rivals. A Rússia qualsevol que vol alterar el status quo és físicament eliminat. Aquí no hi arribem a això, però sí a l’eliminació moral i política.
- Raül Romeva ho deia fa quatre dies en un míting a Rubí, que si Montesquieu aixequés el cap i veiés què han fet amb la separació de poders, tornaria a morir...
- I hi estic totalment d’acord, després d’haver vist què han fer amb la reforma exprés. La llista unitària ve motivada per aquesta guerra bruta. Només amb unitat, mobilització i un gran resultat els catalans podrem superar-la.
- I què passarà el 27-S?
- Tothom en el món està esperant la votació, i quants més vots tingui Junts pel Sí, més escons hi hagi a favor de l’Estat català, més reconeixement tindrem a nivell internacional. Fins ara la democràcia espanyola s’ha limitat a dir que mai abans hi ha hagut en unes eleccions una majoria explícitament independentista, que això és només un “calentón de verano” i que no hi ha cap tema català. Com més tinguem, més reconeixement tindrem.
- Però Madrid no es quedarà amb els braços creuats, temes represàlies?
- Primer Catalunya ha d’omplir les urnes i donar-nos la majoria. Un cop això passi, l’escenari serà diferent, i si es confirma una majoria independentista, els arguments del govern espanyol cauran com un castell de cartes. Si hi ha una suspensió de l’autonomia o empresonen el president Mas, entrarem en una altra dimensió. No avancem esdeveniments, primer hem de demostrar que el 27-S hi ha una majoria per l’Estat propi.